Există multe cauze care pot determina apariția unui punct alb pe gingie la bebeluș. Atât copiii, cât și adulții sunt susceptibili la aceasta. Petele albe nu pot fi privite doar ca un defect estetic. În unele cazuri, ele sunt un semn al unor boli avansate, inclusiv al cancerului. Prin urmare, dacă bebelușul dumneavoastră are pete albe pe gingii, nu trebuie să-l tratați singuri sau să așteptați ca problema să dispară de la sine. Singura soluție adevărată este să consultați imediat un medic.
Petele albe de pe țesutul gingival sunt adesea cauzate de o igienă precară. Periajul deficitar sau neregulat duce la formarea punctelor albe în jurul gingiilor. Această placă oferă un teren de reproducere excelent pentru o varietate de microflore. Membrana mucoasă se infectează și apare o inflamație. Soluția este simplă. Mergeți la medicul dentist pentru o curățare dentară profesională și, după aceea, nu uitați să urmați toate procedurile de igienă necesare.
Punct alb pe gingie bebeluș. Factori care pot afecta mucoasa gingivală
Mulți bebeluși suferă de puncte albe pe gingie din cauza lipsei de calciu, vitamine și oligoelemente în organism. Acest lucru poate fi rezolvat prin administrarea unui complex multivitaminic recomandat de medicul dumneavoastră.
Leziuni termice sau chimice, cum ar fi arsuri ale mucoaselor provocate de alimente foarte fierbinți sau ingestia accidentală de substanțe agresive. Membrana mucoasă este afectată, țesutul devine necrotic și se formează un punct de culoare albă. În acest caz trebuie consultat un medic pentru un tratament adecvat.
Tinerele mămici trebuie să știe că doar cu un tratament la timp, problema poate fi rezolvată relativ repede. În unele cazuri, petele pe gingii de culoare albă sunt un simptom al unei boli. Petele albe de diferite tipuri semnalează adesea prezența unor procese inflamatorii sau a altor boli, pe care un profesionist calificat le va putea determina după o examinare amănunțită. De asemenea, acesta va prescrie un tratament eficient.
Afecțiuni care provoacă manifestarea simptomului. Cum se dezvoltă boala în stadiile incipiente
Stomatita Candida provoacă manifestarea unor puncte albe pe gingii. În stadiile incipiente ale bolii, pe gingie apar pete albe individuale. Treptat, acestea proliferează și mucoasa este acoperită cu o peliculă albicioasă continuă.
În stadiile inițiale, aftele nu provoacă niciun disconfort. Tratamentul candidozei nu este complicat, dar trebuie contactat un medic de îndată ce boala apare pentru prima dată. Din acest motiv, nu trebuie să se aștepte până când se răspândește la mucoasa obrajilor și a palatului. Procesul avansat este indicat de ulcere profunde, o schimbare a culorii plăcii de la alb la galben-cenușiu și umflarea membranelor mucoase.
Petele albe pot semnala apariția unor chisturi gingivale. Acestea sunt mase benigne, asemănătoare unor tumori, provenite din țesutul rezidual al glandelor salivare sau din ligamentul ectodermal. Uneori, un punct alb pe gingie indică un proces inflamator cu supurație în interior. Atunci când nu există supurație, cel mai bine este să consultați un medic stomatolog. Problema poate fi rezolvată cu simple clătiri la domiciliu, dar există cazuri în care este necesară o intervenție chirurgicală.
Cea mai frecventă afecțiune care este semnalată de un punct alb pe gingie la bebeluș este stomatita. Acestea sunt bine-cunoscutele răni albe din gură care provoacă dureri puternice și arsuri atunci când mâncați. În plus, aftele bucale pot fi cauzate de multe tipuri de bacterii și viruși.