Acest pui pe sticlă este o rețetă simplă, dar extrem de gustoasă și de ușor de făcut, fiind o metodă veche și ingenioasă de a găti carnea de pui. Este un preparat atât de simplu, încât și un bucătar începător o poate prepara fără greș, urmând indicațiile explicate pas cu pas în rețetă.
Când vrei un prânz special, un pui pe sticlă, la cuptor, este tot ce ai nevoie. Chiar dacă are nevoie de timp destul de mult pentru a se face în cuptor, pregătirea durează maximum 10 minute. Se poate servi alături de legume coapte, dar și cu alte garnituri delicioase.
Rețeta pentru pui pe sticlă
Puiul pe sticlă, la cuptor, este una dintre cele mai simple metode de a face friptură, iar puiul să fie crocant la exterior pe toate părțile. Rețeta aceasta este una simplă, dar poți să o adaptezi gustului tău.
De exemplu, în amestecul de condimente cu care freci puiul poți pune și oregano, fulgi de chilli și zeama de la o lămâie. Dacă îți place gustul de usturoi poți să îl zdrobești și să freci puiul cu el, în ce cantitate vrei.
În tava în care pui sticla poți pune orice legume vrei. Se potrivesc foarte bine și cartofii dulci, păstrârnacul, varza de Bruxelles. Sucurile din pui se vor scurge peste ele și va rezulta un sos absolut delicios. Dacă vrei ca puiul să aibă mai multă aromă, din când în când poți să îl ungi cu sosul din tavă cu o pensulă de silicon.
Astfel că, pentru a găti un astfel de preparat aveți nevoie de 1 pui întreg, 2-3 cartofi mari, 2 morcovi mari, 1 ceapă mare, 4 căței de usturoi, 2 frunze de dafin, 2 linguri de ulei de măsline, 1 linguriță de paprika, 1 linguriță de cimbru uscat, sare după gust, piper după gust.
Indicații de prezentare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C și se șterge bine cu un prosop de hârtie pentru a-l usca. Apoi se freacă cu ulei de măsline, astfel încât să fie bine uns pe toate părțile.
Se amestecă paprika, cimbrul, sarea și piperul într-un bol mic și presară amestecul peste pui, masându-l ușor pentru a adera bine condimentele. Cartofii și morcovii se pun într-un vas termorezistent, potrivit pentru cuptor. Se pun deasupra lor frunzele de dafin și cățeii de usturoi. Se așează puiul în picioare pe o sticlă de vin sau o sticlă goală, cu gâtul puiului introdus în gura sticlei.
Acest lucru va ajuta la scurgerea grăsimii în timpul coacerii și va menține puiul mai sus, ceea ce va permite căldurii să circule în jurul său și să se coacă uniform.
Se așează sticla cu puiul în mijlocul legumelor din vasul termorezistent, având grijă să aibă stabilitate.
Se dă vasul la cuptorul preîncălzit și se lasă puiul să se coacă timp de aproximativ o oră și 30 de minute până când pielea devine frumos rumenită și puiul este gătit în interior.
Se poate verifica temperatura internă cu un termometru pentru carne. Trebuie să fie de cel puțin 75°C. După ce este copt, se scoate puiul din cuptor și se lasă să se odihnească timp de 10-15 minute înainte de a-l tăia și de a-l servi.
Dacă prepari puiul pe sticlă cu bere, te vei bucura de un pui incredibil de suculent și aromat, datorită combinației dintre grăsimea cărnii de pui și aromele bogate ale berii, aceasta aduce o notă distinctă și interesantă preparatului, oferindu-i un gust savuros.