Prima pagină » Culinar » Pui la cuptor cu sos de stridii și ceapă verde. Crocant și caramelizat, un deliciu garantat!

Pui la cuptor cu sos de stridii și ceapă verde. Crocant și caramelizat, un deliciu garantat!

28 mart. 2024, 13:24,
în Culinar

Bucătăria asiatică ne încântă mereu cu arome intense și combinații savuroase, iar rețeta noastră de pui la cuptor cu sos de stridii nu face excepție. Această rețetă delicioasă îmbină gustul suculent al puiului cu bogăția și profunzimea aromatică aduse de sosul de stridii, rezultând un preparat plin de savoare, care va fi savurat cu mare poftă de toți cei de la masă! Deși deloc complicată, această rețetă este perfectă pentru a vă impresiona familia sau invitații cu o cină specială. Urmați pașii rețetei și bucurați-vă de un preparat crocant la exterior, dar suculent și plin de arome la interior, care vă va delecta toate simțurile gustative!

Pui la cuptor cu sos de stridii, usturoi și ceapă verde

Aveți nevoie de 1 căpățână de usturoi, 1 pui întreg, 1 legătură de ceapă verde, ½ cană sos de stridii. Începeți prin a încălzi bine cuptorul la 220 de grade Celsius. Ștergeți bine puiul în interior și în exterior cu prosoape de hârtie. Umpleți puiul cu ceapă verde. Crestați pielea puiului și glisați sub aceasta cățeii de usturoi curățați.

Așezați puiul în tava de copt și apoi în cuptor. Coaceți timp de aproximativ 15 minute, apoi reduceți temperatura la 200 de grade, fără a deschide ușa cuptorului. După 30 de minute, ungeți puiul pe exterior cu puțin sos de stridii, asigurându-vă că acoperiți bine zona pieptului. Apoi, continuați să îl coaceți, ungând puiul la fiecare 15 minute cu sos de stridii și zeama lăsată în tavă. Puiul ar trebui să fie gata după aproximativ 60- 75 de minute. Zahărul din sosul de stridii va închide puiul la culoare, dar nu vă alarmați, deoarece va fi extrem de delicios!

Scoateți puiul din cuptor, acoperiți-l cu o bucată de folie și lăsați-l să se odihnească neacoperit timp de cel puțîn 30 de minute. În momentul servirii, presarăți deasupra ceapă verde tocată și îndepărtați grăsimea din zeama lăsată în tigaie, dacă doriți. Rupeți ușor puiul și serviți-l împreună cu sosul format în tavă alături de orice, de la orez fiert și legume sotate la pâine proaspătă și o salată. Zeama lăsată în urma gătirii este deosebit de gustoasă și a doua zi, când se va transforma într-un jeleu cu un gust intens și foarte aromat, care completează foarte plăcut carnea fragedă de pui.

Ce este sosul de stridii

Un mod grozav de a curăța usturoiul este să desfaceți căpățâna și să puneți cățeii într-un bol rezistent la microunde, la putere maximă, timp de aproximativ 15-30 de secunde, sau până când începeți să auziți pocnituri. Scoateți bolul și așteptați un minut sau doua ca usturoiul să se răcească, iar apoi usturoiul va fi mult mai ușor de scos din coji.

Sosul de stridii are o compoziție densă, o nuanță maro și un gust echilibrat între dulce și sărat. Sosul de stridii este un ingredient apreciat în gastronomia vietnameză, thailandeză și cantoneză. Acest sos dens și parfumat este bogat în umami, aducând un plus de savoare oricărei rețete.

Acesta este făcut în principal din stridii fermentate, care sunt lăsate să matureze, adesea împreună cu sos de soia și alte condimente. Sosul rezultat poate fi utilizat pentru a adăuga profunzime și savoare diverselor feluri de mâncare, cum ar fi pui la cuptor cu sos de stridii, legume, stir-fry, supe sau fructe de mare. Datorită conținutului de stridii, acest sos este destul de sărat dar și extrem de aromat. Este important să fii conștient de acest lucru dacă ai alergii la fructe de mare. Sosul de stridii poate fi găsit în multe magazine asiatice și uneori în secțiunile de produse asiatice ale supermarketurilor. Este un ingredient versatil și popular în multe rețete, adăugând profunzime și un gust delicios preparatelor culinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *