Nimic nu se compară cu simplitatea și savoarea acestei rețete de pui la cuptor – mai ales când frăgezimea cărnii este îmbogățită de gustul de cimbru, lămâie și usturoi și combinată cu textura ciupercilor. Este mai delicios (și mai sănătos!) decât orice pui rotisat, cumpărat din supermarket!
Nivel de dificultate: mediu
Număr de porții: 4-5
Timp de preparare: 115 minute
Valori nutriționale (pe porție)
Calorii: 707
Grăsimi: 49.4 g
Carbohidrați: 7.9 g
Proteine: 55.8 g
Ingrediente pentru rețeta de pui întreg la cuptor:
– 1 pui întreg Fragedo, de aproximativ 1.5 kg
– Ulei de măsline
– 1 ceapă albă, curățată și tocată mărunt
– 4 căței de usturoi, feliați foarte subțire
– 500-600 g de ciuperci diverse (champignon, hribi, shiitake, gălbiori), spălate și tăiate
– 1 legătură de cimbru proaspăt
– 1 lămâie
– 60-80 g de semințe de pin
– 100-120 g de crutoane din pâine albă
– 1 ou, bătut
– Sare și piper, proaspăt măcinat”
Mod de preparare pentru rețeta de pui întreg la cuptor, umplut cu ciuperci, cimbru, usturoi și crutoane:
- Pre-încălzește cuptorul la 240°C.
- Încinge uleiul într-o tigaie mare la foc mediu. Adaugă ceapa și usturoiul și sotează-le timp de 10-12 minute până devin translucide, fără a se prăji sau a se rumeni.
- Adaugă ciupercile și câteva crenguțe de cimbru. Mărește focul și lasă-le să se gătească, amestecând, timp de 7-12 minute, până când ciupercile sunt puțin crocante și sucul a evaporat.
- Închide focul. Condimentează amestecul cu sare, piper și, la final, coaja de lămâie. Toarnă amestecul într-un vas și lasă-l să se răcească.
- După ce amestecul s-a răcit, adaugă semințele de pin, crutoanele și oul bătut. Amestecă-le cu mâna, fără a folosi furculița; astfel, ingredientele vor rămâne intacte.
- Spală puiul (interior și exterior), curăță-l și șterge-l cu prosoape de hârtie. Cu grijă, desprinde pielea de pe partea superioară a puiului, de pe pulpe și piept, creând un „buzunar” în care vei introduce umplutura. Începe să adaugi umplutura în spațiul creat, puțin câte puțin, până ce folosești aproximativ jumătate din cantitate.
- Introdu restul de umplutură în cavitatea puiului. Adaugă lămâia, spălată și tăiată în jumătăți, împreună cu restul crenguțelor de cimbru. Leagă picioarele puiului cu ață alimentară sau, dacă nu ai, fixează pielea cu scobitori la intervale regulate.
- Plasează puiul întreg umplut într-un vas de copt sau o tavă adâncă, stropește-l cu ulei și condimentează-l la exterior cu sare și piper.
- Pune vasul neacoperit în cuptor, redu temperatura la 200°C și lasă carnea să se coacă timp de 40 de minute. Mărește temperatura la 225°C – 230°C pentru încă 15 minute, pentru a rumeni puiul și a face pielea crocantă.
- Pentru a verifica dacă puiul este gata, înfige o scobitoare sau o țepușă de frigărui în cea mai grasă parte a pulpei. Dacă lichidul care iese este clar și transparent, puiul este gătit. Scoate-l din cuptor și lasă-l să se răcească timp de 10-15 minute, acoperindu-l parțial cu folie de aluminiu.
- Taie puiul și servește-l cu piure de cartofi și o salată proaspătă, cu legume de sezon.