Prima pagină » Culinar » Pui cu legume la cuptor. Rețetă simplă cu care nu ai cum să dai greș

Pui cu legume la cuptor. Rețetă simplă cu care nu ai cum să dai greș

30 iul. 2024, 12:09,
BZI.ro, în Culinar

Prepararea durează foarte puțin, cuptorul făcând aproape toată treaba. Puiul se gătește odată cu garnitura, fapt ce salvează foarte mult timp. Iată cum să prepari cel mai gustos pui cu legume la cuptor.

Rețetă de pui cu legume la cuptor

Ingredientele de care ai nevoie sunt: cca. 850 g carne de pui cu piele și os (1/2 de pui sau 2-3 pulpe, sau 6-8 aripi), sare, piper, boia dulce, 3 cartofi medii, 2-3 cepe, 5-6 căței de usturoi, 3-4 morcovi mai mici, 1 ardei roșu gras sau kapia, 5-6 ciuperci proaspete, 3 linguri de ulei, sare.

Puteți alege să preparați tot puiul deodată, sau să-l înjumătățiți și să lăsați o parte pentru o altă masă. Cel mai gustos este când e abia făcut, mai ales având în vedere că se gătește foarte ușor și nu ia mult timp.

Curățăm puiul de puf și pene și îndepărtăm glanda care secretă grăsime. Acest proces e necesar dacă alegem varianta de a găti un pui întreg. Dacă doriți să faceți prepararea mai ușoară, puteți foarte bine să luați puiul deja tăiat și curățat. Procesul de gătire este același.

Alegem o tavă mai largă de  35 x 25 x 5 cm și așezăm jumătate de pui în ea. Asezonăm carnea pe ambele părți cu sare, piper, boia, după gust și preferință. Dacă doriți, puteți condimenta și cu cimbru uscat, usturoi granulat sau alte arome naturale.

Cum pregătim garnitura de legume

Între timp, preîncălzim cuptorul la 220 de grade. Spălăm cartofii, ceapa, ardeiul, morcovii, usturoiul și ciupercile. Cartofii îi tăiem în cuburi mari, ardeiul în felii, iar ceapa în sferturi. Usturoiul și morcovii îi lăsăm întregi.

În cazul în care morcovii sunt destul de mari, îi puteți tăia în două sau în patru, pe lung. Punem legumele în tavă, în jurul puiului, mai puțin ciupercile. Dacă faceți pat de legumele, cele de sub carne nu se vor rumeni și vor rămâne doar fierte.

Presărăm cu sare legumele și stropim cu puțin ulei. Nu trebuie să punem apă în tavă pentru că legumele vor lăsa oricum apă. Acoperim tava cu o folie de aluminiu și punem la cuptor, pentru 50 de minute.

După acest timp, scoatem folia și adăugăm ciupercile, tăiate în jumătăți și ușor sărate. Le punem abia acum pentru că acestea se gătesc foarte ușor. Mai lăsăm tava la cuptor, fără folie, pentru alte 15-20 de minute pentru a se rumeni. Temperatura cuptorului va fi tot de 220 de grade.

La final, totul este bine rumenit, legumele au margini caramelizate, iar aromele sunt puternice. După ce scoatem tava din cuptor, acoperim cu o folie de aluminiu pentru 10-15  minute, înainte de servire. În acest răstimp sucurile din carne se redistribuie, fibrele musculare se relaxează iar rezultatul este o friptură mai fragedă și mai suculentă.

Când așezăm în farfurii, putem picura deasupra sosul din tavă. Puteți adăuga la masă o salată de sezon sau mujdei. Puiul cu legume la cuptor merge foarte bine cu un vin alb sau rose ușor fructat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
30 iulie 2024
30 iulie 2024