Planul Urbanistic General al municipiului Iași continuă să fie blocat în avize. Proiectul nu a reușit să ajungă complet la Ministerul Culturii pentru a putea fi avizat, documentația fiind blocată la nivelul municipiului Iași. În aceste condiții, reglementările urbanistice din oraș nu vor putea fi avizate prea curând
Situație tot mai ciudată în ceea ce privește Planul Urbanistic General (PUG) al municipiului Iași. Reprezentanții Ministerului Culturii au arătat în ce stadiu se află documentul care reglementează urbanismul din municipiu și ce pași mai trebuie realizați pentru ca acest document să poată fi avizat. Urbanismul din muncipiul Iași este reglementat de un PUG întocmit în anul 1998, valabilitatea acestuia fiind prelungită de mai multe ori. În ultimii ani s-a încercat actualizarea PUG, însă proiectul a rămas în continuare în așteptare. De altfel, Ministrul Culturii a emis un punct de vedere pe această temă la interpelarea deputatului PNL Alexandru Muraru.
S-au cerut noi completări pentru PUG-ul Iașului
Ministerul a arătat că în urma unor adrese cu municipalitatea s-a cerut completarea PUG cu mai multe chestiuni. În fapt este vorba de efectuarea unor studii arheologice în oraș, ceea ce a făcut ca documentația să fie întoarsă la municipalitate.
„În anul 2018, Primăria municipiului lași a transmis Direcției Județene pentru Cultură lași proiectul de actualizare a planului urbanistic general al municipiului și propunea detalierea proiectului prin Planuri Urbanistice Zonale. Urmare a analizării proiectului de actualizare PUG a municipiului Iași în 4 ședințe a Comisiei Zonale a Monumentelor lstorice din iulie 2018 până în februarie 2019, a rezultat din corespondența DJC lași cu Primăria municipiului Iași, necesitatea completării proiectului cu elemente tehnice”, se arată în adresa Ministerului Culturii.
Dispute pe circuitul documentelor PUG în Iași
Ministerul a explicat și de ce s-a ajuns la această situație. În plus, cei de la Minister au arătat că Primăria nu a transmis aceste măsuri către Direcția de Cultură a județului.
„Este vorba de delimitarea zonelor construite protejate, extinderea zonelor protejate, zone pietonale carosabile, punerea în valoare a monumentelor istorice și fond construit istoric, zona Bahlui, studiu de peisaj, altimetria, strategia generală PUG, strategia de protejare a monumentelor istorice, prioritățile PUG, indicatori urbanistici, extinderea studiului istoric, regim de ocupare a parcelelor de teren, plan de mobilitate, repartizarea CUT, potențial construibil pe parcele, studiu sociologic, studiu economic, planuri topografice și studiu hidrogeologic. Completările solicitate nu au fost transmise DJC lași”, se mai arată în adresa respectivă.
Nu s-a emis punctul de vedere al Direcției de Cultură
Practic, ministerul a scos în evidență că din documentație lipsește punctul de vedere al Direcției de Cultură, ceea ce face ca proiectul să fie incomplet.
„Primăria municipiului lași a transmis Ministerului Culturii, în vederea analizării și avizării, documentația de actualizare PUG ce a fost înregistrată cu nr. 894/12.02.2021. Însă, conform art. 29, alin 4 și 5 din regulamentului de organizare și funcționare a Comisiei Naționale a Monumentelor lstorice, aprobat cu O.M.C.2173/2013, cu modificările ulterioare, documentația pentru actualizarea PUG trebuia transmisă ministerului, împreună cu punctul de vedere al Direcției Județene pentru Cultură referitor la conținutul și propunerile de documente”, au mai arătat cei de la Ministerul Culturii.
Și în urmă cu mai mulți ani au fost probleme similare legate de PUG.
„Punctul de vedere este necesar analizei în secțiunea de urbanism și zone protejate a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. Această solicitare a fost transmisă Primăriei municipiului Iași, împreună cu observația ca Primăria să dispună transmiterea unui exemplar din documentație Direcției, cerințe transmise cu adresa Ministerului din 14 februarie 2020. Din luna februarie 2020 până la data prezentei nu am primit niciun răspuns la adresa DJC din partea Primăriei”, se mai arată în răspunsul ministerului.