Prima pagină » Sanatate » Psoriazis tratament. De ce apare această afecțiune a pielii?

Psoriazis tratament. De ce apare această afecțiune a pielii?

20 iul. 2024, 13:00,
BZI.ro, în Sanatate

Această afecțiune este o boală cu mediere imună care creează inflamație în interiorul corpului. Cel mai evident simptom este reprezentat de apariția de plăci îngroșate și zone cu aspect de solzi pe suprafața pielii. Iată tot ce trebuie să știi despre psoriazis, tratament, dar și formele de manifestare prin care îl poți recunoaște.

Psoriazis, tratament

Pentru a te putea diagnostica cu psoriazis, medicul specialist poate efectua două tipuri de teste: examen clinic sau biopsia cutanată. Examenul clinic presupune verificarea pielii, unghiilor și a scalpului pentru a căuta semne ale bolii. Prin acesta se poate stabilita și stadiul de gravitate în care a ajuns boala.

Biopsia cutanată presupune recoltarea unei probe pe loc, probă care va fi dusă la un laborator acreditat de histopatologie și examinată la microscop, în vederea excluderii altor diagnostice.

În prezent, nu există vreun tratament care să vindece complet această afecțiune, însă există trei tipuri de direcții pe care le va lua medicul în vedere remedierii: reducerea inflamației locale, încetinirea creșterii celulare și îndepărtarea plăcilor cutanate deja formate.

Astfel, se vor aplica loc creme și unguente care se aplică direct pe piele și care se dovedesc utile în formele ușoare și medii de boală, putând determina chiar o temporară și aparentă vindecare de psoriazis. Este vorba de unguente cu corticosteroizi, unguente cu retinoizi, creme hidratante și altele.

Persoanele cu forme medii sau severe de boala și care nu răspund suficient la alte tipuri de tratament pentru psoriazis vor avea nevoie să utilizeze medicamente pe cale orala sau injectabilă.

Cum se manifestă această boală

Principala cauză a apariției Psoriazis-ului este componenta genetică, însă există și câțiva factori favorizanți, precum stresul, infecțiile, leziunile pielii, unele medicamente, alcoolul sau fumatul. Important de menționat este că această boala nu este una contagioasă, așa că nu se poate transmite de la o persoană la alta.

Principalele simptome amintesc: durere (în cazul formei de psoriazis eritrodermic sau articular sau în cazul leziunilor traumatizate sau suprainfectate), prurit (caracteristic în special formelor de psoriazis eruptiv sau gutat), afebrilitate (febra mare apare doar în cazul psoriazisului pustular sau eritrodermic), unghii distrofice, erupție cutanată pe termen lung, durere articulară fără leziuni vizibile, debut brusc cu zone de roșeață numeroase, răspândite pe corp.

Simptomele psoriazisului pot apărea pe orice parte a corpului, dar sunt mai frecvente pe genunchi, coate, scalp, mâini, picioare și partea inferioară a spatelui. Aceste zone pot prezenta pete roșii, solzoase și inflamate, care pot provoca disconfort și pot afecta calitatea vieții persoanelor afectate.

În acest caz, îngrijirea adecvată a pielii și menținerea unui stil de viață sănătos sunt esențiale. Astfel, trebuie să mențineți o hidratare adecvată a pielii, să evitați factorii de declanșare cunoscuți, precum stresul sau anumite alimente, si să adoptați o dietă sănătoasă și echilibrată. De asemenea, exercițiile fizice regulate și renunțarea la fumat pot avea un impact pozitiv.

Dacă, dacă confruntați cu simptomele amintite, cel mai bine este să consultați un medic pentru posibilitatea diagnosticării cu psoriazis, iar tratamentul va fi dat în funcție de gravitatea afecțiunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *