Prima pagină » Sanatate » Psoriazis gutat. Ce infecții duc la dezvoltarea bolii dermatologice

Psoriazis gutat. Ce infecții duc la dezvoltarea bolii dermatologice

12 mai 2023, 11:30,
în Sanatate

Psoriazisul gutat este o formă a bolii dermatologice cronice. Natura psoriazisului este încă necunoscută, niciuna dintre teoriile privind cauza sa (imunitară, endocrină, ereditară, gastrointestinală, infecțioasă etc.) nu a fost încă dovedită științific. Cu toate acestea, se știe că, dacă ambii părinți au psoriazis, există 75% șanse ca și copilul lor să îl aibă. În cazul în care tatăl sau mama are psoriazis, șansa se reduce la 25%. Din punct de vedere statistic, psoriazisul apare mai des la o vârstă fragedă, în timpul copilăriei sau între 16 și 20 de ani.

Psoriazisul de acest tip apare ca o mică erupție roșiatică pe corp, rareori pe față, care seamănă cu picăturile de apă. La o analiză mai atentă, leziunile par ca niște ulcere mici. Pe măsură ce boala progresează, erupția are tendința de a se coagula. O altă trăsătură caracteristică a psoriazisului este că recidivele apar întotdeauna după o boală infecțioasă și că nu se poate prezice localizarea fiecărei recidive.

Psoriazis gutat. La ce persoane este frecvent diagnosticată boala?

Psoriazisul gutat este o formă relativ rară de psoriazis autoimun cu evoluție cronică. Dermatoza nu prezintă diferențe de gen sau rasiale, nu are o sezonalitate clară și nu este endemică. Cel mai adesea, psoriazisul este diagnosticat la copiii de vârstă școlară, la bărbații tineri și la femei.

Mai mult de 4% din populația lumii suferă de psoriazis, iar psoriazisul în formă de picătură reprezintă aproximativ 2 milioane de persoane. Psoriazisul în picături este specific de organ, adesea combinat cu patologia somatică și cu infecții cronice acute sau exacerbate. Se crede că astfel de combinații se datorează afectării apărării cutanate și intrării ușoare a agenților infecțioși, care reprezintă unul dintre principalii factori declanșatori în mecanismul de declanșare a dezvoltării bolii.

Se consideră că psoriazisul diseminat scurtează viața unei femei cu 3 ani și a unui bărbat cu 1,5 ani. Motivul pentru această scurtare a duratei de viață este cauzată de tulburări autoimune. Obiceiurile nesănătoase, în special fumatul și o dietă bogată în aterogenitate, au un efect negativ asupra dezvoltării psoriazisului gutat. Fumatul unui pachet de țigări pe zi dublează riscul de apariție a psoriazisului în fulgi. Consumul unor cantități mari de pește (o sursă naturală de acizi grași polinesaturați) reduce de 3 ori riscul de a dezvolta psoriazis. Problema este urgentă din cauza evoluției severe a psoriazisului, care afectează semnificativ calitatea vieții pacienților.

Cauzele dezvoltării bolii. Ce afecțiuni contribuie la manifestarea acestui disconfort

Marea majoritate a dermatologilor consideră că o cauză primară a psoriazisului gutat este o infecție de orice etiologie: gripă, dureri de gât, pneumonie, infecții respiratorii acute ale tractului respirator superior, candidoză mucoasă.  O boală infecțioasă fie duce la apariția patologiei, fie exacerbează alte forme de psoriazis și stimulează transformarea lor în psoriazis gutat.

Stresul, suprasolicitarea, imunitatea redusă, predispoziția ereditară sau o combinație a acestor factori devin fundalul modificărilor patologice. Deși se detectează un agent patogen în raclajele de placă, psoriazisul în picătură nu este o boală infecțioasă și nu este contagioasă.

Reacțiile autoimune joacă un rol major în patogeneza psoriazisului gutat. Prezența infecției activează genele responsabile de dezvoltarea bolii, stresul afectează neuropeptidele care pot stimula keratinocitele, care la rândul lor eliberează citokine. Citokinele activează limfocitele sistemului imunitar și histiocitele din componenta de țesut conjunctiv a pielii, atrăgând eozinofilele. Se disting trei etape în dezvoltarea bolii psoriazisului cu picături: sensibilizarea, existența latentă și faza efectoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 decembrie 2024
30 decembrie 2024