Prima pagină » Local » Psihologul Irina Mitrea atenționează: „Depresia la copii poate fi tăcută!“

Psihologul Irina Mitrea atenționează: „Depresia la copii poate fi tăcută!“

17 feb. 2022, 08:15,
Cezara Moraru, în Local

Irina Mitrea, psiholog principal la Institutul de Psihiatrie „Socola“ Iași vorbește despre pericolul depresiei în rândul copiilor, mai ales că simptomele sunt foarte diferite în funcție de vârstă. Selfie-urile pot ascunde manifestări aledepresiei sau anxietății.

Stresul, traumele sau alte situații neplăcute pot declanșa stările de depresie sau anxietate. Procesul este si invers: atât anxietatea, cât și depresia pot accentua sentimentele de stres.

Depresia reprezintă o tulburare a dispoziției care provoacă un sentiment constant  de tristețe si pierderea interesului față de activitățile care în trecut aduceau bucurie. Anxietatea este răspunsul natural al corpului la stres, fiind un sentiment de frică sau de teamă în legătură cu evenimente viitoare.

psiholog irina mitrea

Psihologul Irina Mitrea trage un semnal de alarmă în privința depresiei la copii

Minorii sunt mai predispuși depresiei

Din cauza unor mecanisme de apărare bine dezvoltate împotriva stresului, copiii sunt mult mai fragili când vine vorba de gestionarea emoțiilor și al stărilor de tristețe. Este necesar ca aceștia să fie observați și ascultați. De multe ori  depresia la copii este silențioasă, din frica de a se exprima.

„Numărul pacienților care se prezintă zilnic la consultații a crescut exponențial în perioada pandemiei, chiar de ordinul zecilor. Astfel de simptome de depresie și anxietate le găsim la toate categoriile de vârste. Cea mai vulnerabilă categorie o reprezintă copii. Chiar și cei mici sunt predispuși depresiei: ei văd, simt și absorb tot ceea ce este în jurul lor. Emoțiile adulților și acțiunile acestora sunt transferate către copil.

Nu trebuie să uităm că universul copiilor s-a diminuat de la începutul pandemiei. Trebuie să le fim aproape și să fim prezenți în viețile lor. Toate sarcinile pe care le au aceștia, le realizează pe fond de stres. Mecanismele de luptă contra stresului sunt mai puțin dezvoltate la copii”, menționează Irina Mitrea.

spitalul socola iasi

Numărul pacienților care se prezintă zilnic la consultații a crescut exponențial în perioada pandemiei

Ce simptome trădează depresia la copii

În cazul copiilor depresia se poate instala subit sau după anumite traume pe care aceștia evită să le discute cu adulții. De cele mai multe ori principalele cauze sunt legate de stresul școlar sau probleme legate de integrarea într-un mediu social.

„Primele semnale de depresie în cazul copiilor mici sunt dorința de refugiere manifestată prin închiderea în cameră. Aceștia refuză să mai comunice cu persoanele din jur – prieteni, familie și nu doresc să mai meargă la școală fie inventează o serie de boli. În cazul adolescenților și al copiilor mai mari, comportamentele sunt opuse – teribilism, agresivitate și iritabilitate. Toate aceste stări conduc mai devreme sau mai târziu către o stare de depresivitate sau anxietate”, adaugă psihologul Irina Mitrea.

persoana care se tine cu mana de cap

Depresia la adolescenți se manifestă prin agresivitate și irascibilitate

„Selfie-urile trădează probleme emoționale!

În perioada pandemiei, foarte multe persoane s-au reîntâlnit pe platformele sociale. Această lume virtuală oferă iluzia unei false realități. Dorința de integrare în societate poate face ca oamenii să acționeze în diferite moduri pe rețelele de socializare.

„Am fost împinși să ajungem în această zonă virtuală din cauza limitărilor pe care le-am avut în timpul pandemiei. Mediul online permite fiecărui individ să pretindă a fi ceea ce nu este. Sunt persoane care își doresc foarte mult să îndeplinească așteptările celorlalți iar online-ul oferă cadrul ideal pentru simulare.

copil cu telefon si logo retele sociale

Selfie-urile trădează neîncrederea în sine și pot ascunde depresia

Persoanele care își fac multe selfie-uri, trădează un sentiment de neîncredere în sine și dorință de afirmare. Oamenii ajung chiar și la vârste înaintate să își piardă încrederea în ei deoarece trec prin situații traumatizante și uneori obosesc să mai lupte. Psihicul este cel mai tare afectat de situația economică, pierderea locului de muncă, situații traumatizante în familie”, mai spune medicul psiholog.

Depresia la copii este periculoasă și necesită atenție sporită, amintim de un caz cutremurător întâmplat acum doi ani, când un copil de 13 ani si-a luat viața. Din nefericire în decursul zilei de astăzi tragica scenă s-a repetat în Maramureș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *