Prima pagină » Actualitate » PSD vrea convocarea unei ședințe de coaliție pe noul Cod Fiscal
PSD vrea convocarea unei ședințe de coaliție pe noul Cod Fiscal

PSD vrea convocarea unei ședințe de coaliție pe noul Cod Fiscal

14 iun. 2022, 14:32,
în Actualitate

Noul Cod Fiscal aduce mai multe tensiuni în coaliție, iar PSD vrea să forțeze convocarea unei ședințe de coaliție pentru a aduce în discuție unele modificări pe care și le-ar dori. Principala modificare este cea a aplicarea impozitului progresiv și impunerea unei taxări suplimentare pe fiecare pensie specială. În acest fel, pensiile speciale vor ajunge la un nivel decent.

Recent, ministrul Adrian Câciu anunța mai multe lucruri în legătură cu noul Cod Fiscal și afirma faptul că în această săptămână acesta ar putea fi definitivat.

PSD, ședință în coaliție pe tema noului Cod Fiscal

Așadar, unele surse politice au afirmat faptul că PSD dorește convocarea unei ședințe de coaliție pentru a discuta mai multe date despre noul Cod Fiscal. Liderii social democrați vor să implementeze un pachet de măsuri care ar duce la schimbarea pragurilor de impozitare, iar pentru ca acest lucru să se întâmple este necesar acordul liberalilor. Conform sursei citate, PSD dorește implementarea pragului de impozitare în așa fel încât cei care au venitul minim pe economie să plătească foarte puține taxe, sau chiar deloc.

De altfel, PSD-iștii vor o impozitare suplimentară a salariilor mari și a pensiilor speciale. Ba mai mult, aceștia vor ca pensiile speciale să ajungă, prin impozitare, la valori normale. Măsura continuă şi prin implementarea unui pachet de deduceri de impozite pentru cei cu salariile mari cum ar fi after shool, asigurări, pensii private. Practic, cei cu salarii mari vor pierde pe o parte și vor câștiga pe cealaltă.

Deocamdată nu exista un acord în coaliție pentru schimbarea pragurilor de impozitare, iar liberalii ezită din cauza faptului că electoratul PNL se află în zona celor care vor fi afectați de aceste măsuri. Nu este singurul domeniu în care social democrații și liberalii nu se înțeleg. Vă aducem aminte că au fost mai multe tensiuni în domenii precum cel al sănătății, sau educației. Totuși, coaliția PNL-PSD-UDMR pare că rezistă mult mai mult decât a rezistat coaliția dintre PNL și USR.

Noul Cod Fiscal, motiv de tensiuni în coaliție

Nu este prima oară când apar tensiuni în coaliție pe noul Cod Fiscal. De la anunțul faptului că acesta va fi modificat, social democrații şi liberalii au avut viziuni diferite de abordare. În timp ce, așa acum se menţionează mai sus, PSD-iștii doresc mai multe măsuri de impozitare, liberalii susțin că acest lucru nu este de bun augur mai ales în plină criză economică. Marcel Ciolacu a susţinut, în replică, faptul că modelul pe care îl dorește implementat în România este întâlnit și în Occident în țări precum Franța, Marea Britanie etc:

„Ori intrăm într-o logică, cum este toată lumea și toate țările dezvoltate, ori încercăm să ne mințim în continuare cu această cotă unică, care nu mai este unică”, a spus Marcel Ciolacu.

Noul Cod Fiscal ar putea aduce mai multe măriri de TVA mai ales în zona produselor considerate nesănătoase. Vorbim despre o majorare de 10% a TVA pe produsele care conțin zahăr, dar și creșterea accizei a produselor din tutun clasic sau încălzit. Vom vedea dacă PSD va reuşi să convingă coaliția în legătură cu noul Cod Fiscal și va implementa impozitul progesiv în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`