Prima pagină » National » PSD va dezbate proiectul de lege prin care Klaus Iohannis ar putea candida pentru un loc în Senat
PSD va dezbate proiectul de lege prin care Klaus Iohannis ar putea candida pentru un loc în Senat

PSD va dezbate proiectul de lege prin care Klaus Iohannis ar putea candida pentru un loc în Senat

19 sept. 2024, 11:40, 3 ,
Simona Ciobanu în National

PSD a anunțat că luni, 23 septembrie, va organiza o ședință a Biroului Permanent Național, în cadrul căreia vor fi discutate subiecte importante, inclusiv un proiect de lege propus de PNL care ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare din acest an, potrivit News.ro.

Potrivit comunicatului, printre temele dezbătute se vor număra evaluarea inundațiilor recente și măsurile luate de administrațiile PSD, pregătirile pentru campania electorală și anumite propuneri legislative, inclusiv modificarea Legii 208/2015. Această modificare ar permite președintelui să candideze la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024, fie ca independent, fie pe listele unui partid sau ale unei alianțe politice.

PSD va discuta despre candidatura lui Iohannis pentru un loc în Parlament

Miercuri, 18 septembrie, PNL a depus în Senat un proiect de lege care permite președintelui Iohannis să candideze ca independent pe listele unui partid la alegerile din 1 decembrie, chiar dacă își exercită încă mandatul prezidențial. Constituția prevede că președintele nu poate deține alte funcții publice sau private în timpul mandatului său și nu poate fi membru de partid. Dacă Iohannis ar fi ales senator sau deputat, va trebui să opteze între noua funcție și cea de președinte.

Proiectul, semnat de parlamentarii PNL Gabriel Andronache și Daniel Fenechiu, introduce un nou alineat în legislația actuală, care prevede că președintele aflat în ultimele trei luni de mandat poate candida pentru un loc în Parlament. Dacă este ales, va trebui să renunțe la funcția prezidențială după validare.

Un precedent similar a avut loc în 2004, când fostul președinte Ion Iliescu a beneficiat de o modificare legislativă care i-a permis să candideze la alegerile parlamentare.

Klaus Iohannis ar putea candida pentru un loc în Senat

Inițiatorii proiectului susțin că modificarea legislativă este necesară pentru a asigura că dreptul de a fi ales nu este restricționat pentru cetățeni care îndeplinesc toate condițiile legale și constituționale. De asemenea, aceștia subliniază că proiectul este conform cu recomandările Comisiei de la Veneția și nu va avea un impact asupra bugetului de stat.

Propunerea vine în contextul speculațiilor că Klaus Iohannis ar putea candida pentru un loc în Senat la alegerile din 1 decembrie. Cu toate acestea, Administrația Prezidențială a confirmat că Iohannis își va încheia mandatul la termen și nu intenționează să demisioneze.

Conform scrisorii șefului statului, în contextul războiului din Ucraina, Marea Britanie alături de Norvegia și-au asumat rolul de națiuni coordonatoare ale Coaliției pentru capabilități maritime, iar partenerul britanic a propus înființarea unei facilități de instruire în domeniul maritim având ca obiectiv dezvoltarea forțelor navele ucrainene și a infanteriei marine ucrainene.

„Conceptul propus și aprobările provizorii ale forțelor partenere prevăd ca facilitatea să funcționeze pentru o perioadă de doi ani, urmând ca România să își exprime dreptul de a înceta angajamentul în orice moment pe durata desfășurării procesului de instruire sau după expirarea perioadei stabilite”, le transmite Iohannis parlamentarilor.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că decizia de a candida îi aparține președintelui și că PNL nu îi oferă un loc de muncă, ci votul cetățenilor va determina dacă Iohannis va deveni membru al Parlamentului. Ciucă a subliniat că experiența lui Iohannis în politică externă și apărare este valoroasă și ar trebui exploatată.

Așadar, PSD va dezbate luni, 23 septembrie, proiectul de lege prin care Klaus Iohannis ar putea candida pentru un loc în Senat.

Comentarii
  • Plavanul dintat, vrea pomana ! Dute in Germania sa ceri pomana her pomana !!!Te-au adus serviiile secrete ale armatei si golanii din SIE ! Blestemati sa fiti fireati ai dracului de TRADATORI !!!

  • Saracul! I s-au spulberat visele de marire. Vrea sa obtina un post de senator , sa doarma in Senat. Acasa la el nu poate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`