Prima pagină » Actualitate » PSD va depune amendamente pentru creșterea pensiilor și alocațiilor: „E greșit să ne raportăm la copii și pensionari ca la o cheltuială!“ – VIDEO

PSD va depune amendamente pentru creșterea pensiilor și alocațiilor: „E greșit să ne raportăm la copii și pensionari ca la o cheltuială!“ – VIDEO

15 feb. 2021, 15:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Parlamentarii PSD anunță că vor depune în Parlament amendamente la bugetul de stat pentru majorarea alocațiilor și pensiilor în 2021. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, după ședința BPN de luni, 15 febraurie.

„Toate promisiunile noastre din campanie, felul în care am argumentat în bugetul alternativ, vor fi în amendamente la buget. Am argumentat că în aceleași condiții de deficit bugetar putem să găsim suficiente resurse și pentru creșterea punctului de pensie și pentru salarii și alocații”, a declarat Radu Oprea.

Radu Oprea: „Nu te poți raporta la copii și pensionari ca la o cheltuială!“

Purtătorul de cuvânt al social democraților a precizat că nu este normal să vorbește despre niște categorii ca fiind „niște cheltuieli”.

„Este vorba de o întreagă filozofie a bugetului public. Nu trebuie să îl privim strict contabil. Când ne raportăm la copii și pensionari ca la o cheltuială, lucrul acesta este greșit. Asta fac cei de dreapta astăzi, se raportează la copii şi la pensionari ca la o cheltuială, se raportează de asemenea la cei care trebuie şă îşi primească salariile în conformitate cu legea salarizării unitare ca la o cheltuială, lucru care este greşit.

Când schimbăm prioritățile și ne uităm la oameni vom găsi și bani. Intenţia noastră este de a respecta legea în vigoare, cele 40 de procente care ar fi trebuit să fie astăzi către pensionari să se regăsească în amendamentele pe care le propunem. Potrivit proiectului de buget, în 2021 pensiile vor fi înghețate, urmând ca abia din ianuarie 2022 punctul de pensie să fie majorat cu rata inflație plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat“, a menționat Radu Oprea.

Vor urma și alte moțiuni simple

Purtătorul de cuvânt al PSD a adăugat că după moțiunea simplă îndreptată împotriva ministrului Vlad Voiculescu, social democrații vor depune și alte moțiuni simple.

„Cu certitudine vor urma şi alte moţiuni simple. Nu ne dorim acest lucru, dar lipsa de performanţă a actualului Guvern ne furnizează suficiente motive pentru a veni şi cu alte moţiuni simple”, a mai spus Radu Oprea.

„Banii pentru pensiile speciale ale parlamentarilor sunt prinşi în Buget“

Purtătorul de cuvânt al social democraților a declarat că partidele Coaliției de Dreapta nu pot vorbi despre eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, având în vedere că în proiectul de Buget pe 2021 întocmit de Guvern sunt prinse şi sumele necesare pentru plata acestor pensii. În aceste condiții, senatorul social democrat cere Guvernului Florin Cîțu să adopte o ordonanţă de urgenţă pentru eliminarea acestor pensii.

„Am constat ipocrizia atunci când ne-am uitat cu atenţie în buget. În bugetul Camerei Deputaţilor şi al Senatului sunt prinşi banii pentru pensiile speciale ale parlamentarilor. Păi atunci să se hotărască: când vorbesc serios despre acest subiect şi când nu. Le solicităm, pentru că mâine dimineaţă e şedinţă a Birourilor Permanente Reunite, să introducă pe ordinea de zi propunerea PSD pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Dacă tot vorbesc despre pensiile speciale, să ia iniţiativa legislativă pe care au avut-o, să o transforme în ordonanţă şi în prima şedinţă de guvern să procedeze la eliminarea pensiilor speciale. Dacă nu fac acest lucru este demogogie şi nu mai au voie să vorbească despre acest subiect“, a declarat Radu Oprea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024