Prima pagină » Actualitate » PSD şi PNL nu vor mai candida pe liste comune la alegerile din 2024
PSD şi PNL nu vor mai candida pe liste comune la alegerile din 2024

PSD şi PNL nu vor mai candida pe liste comune la alegerile din 2024

05 oct. 2023, 14:44, 1 ,
în Actualitate

PSD şi PNL renunţă la ideea de a candida pe liste comune la alegerile de anul viitor.

Surse din interiorul partidelor spun că decizia a fost luată după consultarea cu liderii din teritoriu, majoritatea fiind total împotriva unui astfel de demers.

PSD şi PNL renunţă la alianţa pentru alegerile din 2024

Totuşi, la începutul anului viitor ar putea fi reluată discuţia.

Şansele pentru a merge împreună în alegeri sunt aproape zero, spun azi surse din cele două partide, pentru că ultimele cercetări făcute de PSD şi PNL, cât şi rezultatele sondajelor de opinie, nu sunt favorabile pentru o construcţie electorală.

Ba mai mult, electoratul liberal se opune mai mult ideii de liste comune pentru toate cele patru tururi de alegeri de anul viitor şi pentru o alianţă electorală.

De altfel, ideea nu a fost îmbrăţişată aproape deloc nici de liderii din teritoriu ai celor două partide.

Spre deosebire de centru, PSD şi PNL nu se înţeleg aproape deloc în teritoriu. La nivel local, PSD şi PNL au alte alianţe.

Surse liberale spun că liderii din teritoriu, acolo unde partidul stă bine la nivel local, refuză să facă vreo concesie social-democraţilor sau să cedeze locuri eligibile, cum la fel se întâmplă cu PSD.

Cele două scenarii ale liberalilor pentru comasarea alegerilor din 2024

De teamă că alegătorii nu vor veni să voteze la toate cele cinci scrutinuri de anul viitor, politicienii se gândesc să comaseze alegerile. Liberalii, promotorii ideii, avansează două scenarii pentru doar trei rânduri de vot.

Argumentele PNL sunt legate și de prezență, dar și de escaladarea formațiunilor extremiste. PSD se opune ideii, iar analiștii spun că primarii, principalii pioni ai alegerilor, nu se vor mobiliza pentru cinci runde diferite, dar nici comasare nu este recomandată, pentru că votanții se pot încurca.

Se întâmplă o dată la 20 de ani că alegerile pentru Parlamentul European, pentru primării și consilii locale și județene, pentru Senat și Camera Deputaților dar și cele două tururi pentru șefia țării să fie organizate în același an.

Lucian Bode, secretar general PNL: „Patru rânduri de alegeri cu cinci prezențe la vot, anul viitor va fi foarte complicat. De aceea am spus că dacă găsim toate înțelegerile și toate mecanismele constituționale și avem un calendar, trebuie să se implementeze. Nu mi-aş dori să câștige teren cei care doresc să ne scoată din Europa”.

Liberalii fac aluzie la succesul pe care Alianța pentru Unirea Românilor îl are în sondaje, în condițiile în care partidul lor a scăzut după un an și jumătate de guvernare. Liderii PNL au avansat două scenarii de comasare a alegerilor.

Scenariul I și scenariul II

Cel mai plauzibil este cel în care, la sfârșitul lunii noiembrie 2024, când ar trebui să aibă loc primul tur al alegerilor prezidențiale, să fie votați și senatorii și deputații. Mandatele parlamentarilor expiră pe 21 decembrie.

În al doilea scenariu, liberalii propun că alegerile locale să fie organizate simultan cu cele parlamentare. Mandatele primarilor și ale șefilor de consilii locale și județene expiră însă în septembrie, iar legea prevede că acestea pot fi prelungite numai în stare de mobilizare, război sau de urgență.

Alfred Simonis, președinte interimar Camera Deputaților: „Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare este neconstituțională, ea nu se poate întâmpla decât dacă se prelungesc cu 2-3 luni mandatele aleșilor locali. Dacă nu ai o conjunctură, un motiv, nu poți să prelungești inutil mandatele aleșilor locali.”

Primarii sunt primii implicați în organizarea alegerilor. Analiștii cred că se vor implica trup şi suflet în mobilizarea electoratului când e vorba de alegerea lor, dar mai puțin când e vorba de alții.

Cristian Pârvulescu, analist politic: „Cred, bazându-mă pe sondaje de opinie, că aceste alegeri vor da câștig de cauză extremismului de dreapta și, o dată ce electoratul va fi setat pe o anumită direcție, va rămâne pe aceasta. Comasarea alegerilor nu va schimba în mod radical situația, dar ar putea mobiliza primarii. Primarii se mobilizează pentru alegerea lor. Nu se mai pot mobiliza după ce și-au istovit resursele la europene și la locale, și pentru parlamentare și prezidențiale”.

Și tot analiștii amintesc despre regulamentele europene, care recomandă statelor să nu organizeze simultan mai multe tipuri de alegeri.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii
  • Sa nu mai candideze deloc PSD si PNL! Romanii nu mai voteaza aceste partide. Am fost prosti de cateva ori dar acum romanii s- au convins, nu trebuie. nu merita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`