Prima pagină » Actualitate » PSD nu va vota starea de alertă propusă de Guvern: „Gata cu jaful din bani publici!“ – UPDATE
PSD nu va vota starea de alertă propusă de Guvern: „Gata cu jaful din bani publici!“ - UPDATE

PSD nu va vota starea de alertă propusă de Guvern: „Gata cu jaful din bani publici!“ – UPDATE

11 iun. 2020, 15:17,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

PSD nu va vota starea de alertă propusă de Guvern.  Conducerea Partidului Social Democrat discută astăzi despre ce trebuie făcut după 15 iunie. La această dată se termină starea de alertă. Guvernul și președintele Klaus Iohannis vor prelungirea stării de alertă, Motivul invocat fiind că virusul încă se răspândește în societate. Mai mult, liberalii susțin că apar noi focare.

UPDATE: „S-a venit cu o decizie, până la următorul CEx care va avea loc luni, când vom lua decizia finală. Este exclus ca PSD să voteze o prelungire a stării de alertă în forma ultimelor 30 de zile. Colegii mei au venit cu câteva propuneri clare către Guvern, respectiv că vor veni cu cererea de încuviinţare a stării de alertă, să cuprindă în primul rând: redeschiderea spitalelor pentru bolile cronice, redeschiderea spitalelor suport-COVID care nu au avut niciun fel de pacient în ultimele 30 de zile. Exclus continuarea procedurii de achiziţii publice fără licitaţie sau angajări prin derogare de la lege. În schimb, considerăm, pentru încă o perioadă limitată, obligativitatea purtării de măşti în spaţii închise, cu respectarea limitării persoanelor pentru evenimente”, a declarat Marcel Ciolacu.

Știrea inițială

Pentru a putea lua măsuri în cel mai scurt timp e nevoie de un cadru legal. Tocmai de aceea liberalii vor prelungirea stării de alertă. Social-democrații nu sunt de acord și discută în BPN despre o altă soluție juridică: o „stare intermediară” între starea de alertă și „normalitate”.

PSD nu va vota starea de alertă propusă de Guvern: Vor vota cu totul altceva decat ce vrea guvernul

Potrivit unor surse, reprezentanții Partidului Social Democrat nu vor vota starea de alertă propusă de Guvern.

„PSD nu va vota starea de alertă propusă de Guvern. Nu-i intereseaza sănătatea oamenilor, nici nivelul lor de trai, ci doar vor să se folosească de acest instrument ca sa fure cât mai mult.

Gata cu jaful din bani publici. Gata cu bătaia de joc la adresa bolnavilor. Spitalele trebuie redeschise. Prin urmare, PSD va vota cu totul altceva decat ce vrea guvernul. Spre deosebire de ei, noi suntem responsabili.

Vom reglementa o stare intermediara care sa asigure tranzitia catre normalitate. Suntem de acord cu o perioada limitată de timp care să conțină strict măsuri pentru protejarea sănătății oamenilor și nimic mai mult. Autoritățile trebuie să dispună punctual măsuri de siguranță acolo unde sunt probleme”, le-a transmis colegilor Marcel Ciolacu.

Liberalii vor prelungirea stării de alertă cu 30 de zile

Guvernul se întâlnește astăzi în ședință. Liberalii vor adoptarea unei hotărâri de guvern pentru prelungirea stării de alertă. Ședința este programată pentru ora 18.00. Perioada de prelungire discutată la nivelul Guvernului este de 30 de zile. La discuțiile de miercuri cu Raed Arafat, liderii politici din Parlament au înaintat și termenul de 15 zile.

Documentul Guvernului presupune o serie de măsuri de relaxare anunțate deja de președintele Klaus Iohannis. Printre ele se numără redeschiderea mall-urilor, a piscinelor exterioare și a grădinițelor private. Vor fi însă păstrate o serie de restricții. Restaurantele rămân închise, iar purtarea măștii de protecție rămâne obligatorie.

După adoptarea hotărârii de către Guvern aceasta este trimisă Parlamentului care trebuie să o voteze în termen de 5 zile. În cazul unui vot negativ, măsurile își pierd efectul.

Raed Arafat a declarat că starea de alertă ar trebui să aibă modificări. Proiectul va intra în dezbatere în ședința Guvernului de astăzu, fiind din nou sub presiunea timpului. Planul B ar fi o stare de alertă menținută artificial, prin ordine de ministru, pentru că nu pot fi impuse restricții în acest fel.

„Ceea ce înseamnă că noi ne-am relaxat total și vă spun cu certitudine că este periculos, precoce, prea devreme. Nu o zic numai eu, ci este riscul să ne trezim cu o creștere a cazurilor”, a precizat secretarul de stat în MAI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *