Prima pagină » Actualitate » PSD, despre propunerea liberalilor privind spitalizarea contracost pentru nevaccinați. Alexandru Rafila: „Ar duce mai degrabă la creșterea mortalității”
PSD, despre propunerea liberalilor privind spitalizarea contracost pentru nevaccinați. Alexandru Rafila:

PSD, despre propunerea liberalilor privind spitalizarea contracost pentru nevaccinați. Alexandru Rafila: „Ar duce mai degrabă la creșterea mortalității”

16 nov. 2021, 17:30,
Roxana Butuc în Actualitate

Alexandru Rafila, a reacționat la amendamentul propus de Partidul Național Liberal, privind ca persoanele nevaccinate care au rezultat pozitiv la un test COVID-19 și au nevoie de spitalizare, să suporte cheltuielile din buzunarul propriu. Acesta a declarat că faptul că social-democrații nu vor susține această propunere.

Argumentele dr. Alexandru Rafila, se bazează pe faptul că această variantă ar duce mai de grabă la accentuarea problemelor medicale, întrucât românii s-ar feri să mai meargă la spital.

Alexandru Rafila, despre propunerea PNL. Ar putea accentua probleme

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul PSD în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, a declarat, în urma propunerii făcute de liberali privind spitalizarea contracost pentru cei care sunt nevaccinați și care se testează pe banii statului, că aceștia ar putea refuza să meargă la spital și ar duce la creșterea numărului de decese.

„În mod evident nu am fost de acord și cred că au înțeles și PNL că plata serviciilor medicale de nevaccinați este exclusă. Este exclusă și medical, ar accentua problemele pentru că ar duce la prezentarea tardivă la spital, or noi vrem că pacienții să se prezinte cât mai repede la spital și asta (propunerea PNL) e o barieră. Nu e o soluție, e o complicare a situației, ar duce mai degrabă la creșterea mortalității, nu la rezolvarea problemei”, a declarat acesta.

Angajații vor putea să se testeze gratuit 30 de zile

În cadrul unei conferințe de presă dată astăzi, 16 noiembrie 2021, vicepreședintele PNL, Nelu Tătaru, a declarat faptul că a fost aprobată legea privind suportarea de către stat a testelor COVID-19 atât pentru angajații care lucrează la stat cât și pentru cei de la privat pentru o perioadă de 30 de zile.

”S-a acceptat un termen de 30 de zile în care să avem testări gratuite. Ce trebuie să vă menționez este că aceste amendamente pot fi retrase”, a declarat vicepreședintele PNL.

Cu toate astea, liberalii au depus un amendament la legea privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă care are în vedere ca cei nevaccinați și cărora statul le vor plăti testele COVID-19, să-și plătească singuri spitalizarea, în cazul în care aceștia vor ieși pozitivi.

Alexandru Rafila propune flexibilizarea certificatului COVID-19, prin generarea unui document

Dr. Alexandru Rafila, într-o declarație dată luni seara, 15 noiembrie 2021, despre situația pandemiei din țară, acesta spus că se are în vedere flexibilizarea certificatului verde cu ajutorul unui document. Felul în care acesta va fi folosit și condițiile de obținere nu au fost specificate, acesta fiind doar la stadiul de proiect, influențat de situația din țară.

„Trebuie să vedem cât de mult vor scădea cazurile şi cât de mult vor scădea decesele şi atunci probabil că în momentul în care nu vom avea mai avea această presiune mare care a existat în săptămânile anterioare cu sute de morţi în fiecare zi o să putem să generăm un document care să flexibilizeze modul de aplicare a acestui certificat pe baza unor indicatori măsurabili.

În momentul de faţă discutăm doar despre certificatut verde şi atât, nu discutăm de momentul în care ar trebui introdus un astfel de certificat, cât timp durează şi când îl scoatem”, a declarat Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *