Premierul României, Marcel Ciolacu, și alți membri importanți din stafful PSD, Marian Neacșu, vicepremierul României, Paul Stănescu, secretarul general al PSD, Bogdan Balanișcu, secretar de stat PSD în Ministerul Mediului, s-au arătat îngroziți de situația în care trăiau pacienții din azilele groazei din Ilfov. Aceștia se fac însă că nu știu că în condiții la fel de dezastroase trăiesc și pacienții internați la Spitalul „Sf. Sava”, deținut de afaceristul Viorel Blăjuț, președinte executiv al filialei municipale PSD Iași. Pentru a-și asigura protecția, Viorel Blăjuț sponsorizează campaniile electorale ale partidului PSD și plătește chermezele membrilor din ciuma roșie, atunci când aceștia vizitează orașul. Știindu-se pus la adăpost, Viorel Blăjuț, vicepreședinte ciumei roșii, se laudă că nimeni nu-i poate închide spitalul atât timp cât are protecția membrilor partidului PSD, a premierului Marecel Ciolacu, vicepremierului Marian Neacșu și a lui Paul Stănescu. Cu toate că aparținătorii plătesc bani grei spitalului, din cauza lipsei de personal, pacienții internați la “Sf. Sava” nu doar că trăiesc în condiții greu de imaginat, ci sunt și sedați până când ajung niște legume
Angajații de la Spitalul „Sf. Sava” din Iași fac tot mai multe dezvăluiri, care mai de care mai greu de crezut. Pacienții internați aici nu doar că ar trăi în condiții inumane, ci ar fi sedați până când ajung niște legume. Nesuportând să mai vadă cum oamenii sunt batjocoriți, mulți angajați aleg pur și simplu să demisioneze, în speranța de a nu fi părtași la aceste atrocități.
Spitalul „Sf. Sava” din Iași, deținut de Viorel Blăjuț, este o afacere cât se poate de profitabilă. Afaceristul își dorește să cheltuie cât mai puțin cu îngrijirea bolnavilor, pentru care aparținătorii plătesc 5.000 de lei lunar. Omul de afaceri ieșean își bate joc de angajații săi, care sunt extrem de prost plătiți și suprasolicitați, încât la rândul lor ajung să-și verse năduful pe pacienții pe care ar trebui să-i îngrijească.
La Spitalul “Sf. Sava”, pacienții sunt sedați până ajung niște legume
Pacienții internați la Spitalul „Sf. Sava” din Iași sunt tratați ca niște animale. Pentru ca angajații să nu-și bată prea mult capul cu îngrijirea lor, oamenilor li se dau calmate, cum ar fi Haloperidol, care îi transformă până și pe cei mai activi în simple legume, care zac în paturi și nu mai au nici capacitatea de a ridica capul de pe pernă. Redactorii BZI au luat legătura cu un fost angajat al spitalului și i-au spus că ar vrea să interneze o bătrână. Fără a ezita, bărbatul le-a recomandat să se ferească de Spitalul „Sf. Sava” din Iași.
„Nu te îndemn să-ți aduci bunica aici. O s-o transforme în legumă. Dacă se descurcă singură, merge pe picioare și are activități pe lângă casă, nu te sfătuiesc să o internezi la «Sf. Sava». Le dau medicamente și îi face legume. Dacă e activă, să stea cuminte și liniștită. Eu am lucrat mulți ani acolo, până în luna decembrie 2022, de asta am și plecat, nu mi-a plăcut că își bat joc de bătrâni.
Eu din cauza asta am plecat, eu mă apropiasem de bătrâni, eram sufletul lor, le cumpăram și mâncare, le cumpăram și pâine, am dat de la mine, Dumnezeu să mă ajute. Când vedeam că seara îi lăsam sănătoși, iar a doua zi, dimineață, erau legume… Nu ai cum. Noaptea le dau sedative, ca să nu mai știe ce e cu dânșii. Informațiile acestea sunt precise, ca să știi”, a spus un fost angajat al Spitalului „Sf. Sava” din Iași.
Aparținătorii îi plătesc lui Viorel Blăjuț bani grei, pentru ca rudele lor să fie umilite și maltratate
În aceste zile, la Spitalul „Sf. Sava” din Iași se desfășoară o inspecție pentru ca unitatea medicală să primească acreditare. De aceea au fost aduse lenjerii noi, s-au dezinfectat și formolizat toate încăperile, s-au spălat geamurile, iar bolnavii au fost îmbrăcați cu pijamale noi.
În toate saloanele au fost montate lămpi UV, însă infirmierele susțin că acestea vor fi lăsate în funcțiune doar până trece inspecția pentru obținerea acreditării din partea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate. În perioada inspecției, Viorel Blăjuț a dublat și numărul de infirmiere de pe fiecare etaj, de la o persoană la două. De asemenea, pacienții au fost tunși, spălați, le-au fost tăiate unghiile, totul pentru a da bine la inspecție. În restul timpului, aceștia rămân neschimbați și murdari timp de ore întregi.
În mod normal, unii pacienți nu au nici lenjerii pe paturi. Angajatele susțin că, la Spitalul „Sf. Sava” din Iași, nici storurile de la geamuri nu funcționează, iar, în timpul verii, pacienții stau într-o căldură dogoritoare, deoarece nu au aparate de aer condiționat. Infirmierele aerisesc încăperile doar câteva minute pe zi, după ce se spală pe jos, pentru a se usca rapid. În restul timpului, pacienții trăiesc într-un aer îmbâcsit care miroase a moarte. Pentru ca profitul să fie cât mai mare, pentru Spitalul „Sf. Sava” din Iași sunt achiziționați dezinfectați și produse de igienă de cea mai proastă calitate, marca ARO, din Metro.
Deoarece o singură infirmieră are în grijă 16-18 bolnavi, acestea nu mai ajung să-i schimbe pe toți de scutece, iar pacienții rămân plini de urină pentru ore întregi. Tot din cauza lipsei de personalul, dar și a dezinteresului, lenjeriile curate sunt depozitate lângă cele murdare și contaminate. Fără nicio noimă sunt depozitate și deșeurile, cele menajere aflându-se în același loc cu deșeurile biologice.
Cel mai probabil nu se respectă nici circuitele. Fiind pacienți neputincioși, aflați în imposibilitatea de a-și cere drepturile, angajații lui Viorel Blăjuț nu respectă nicio normă sanitară pentru că nu are cine să-i tragă la răspundere sau să-i sancționeze Deși aparținătorii plătesc 5.000 de lei pentru un loc în Spitalul „Sf. Sava” din Iași, pacienții sunt tratați ca niște animale.
Din cauza neglijenței personalului, ajung să facă escare, care nu sunt tratate așa cum ar trebui, confruntându-se cu dureri imense. Zilnic, le sunt schimbate doar pansamentele cu care le sunt acoperite rănile de pe trup.
Pacienții internați la spitalul lui Viorel Blăjuț, vicepreședintele PSD Iași, suferă enorm din cauza lipsei de personal
Infirmierele de la Spitalul „Sf. Sava” din Iași primeau, în anul 2022, salariul minim pe economie, adică 2.550 de lei, brut, la care se adăugau bonuri de masă, în valoare de 30 de lei pe zi. Din cauza veniturilor mici și a volumului mare de muncă, cele mai multe infirmiere rămân în spital doar câteva luni, iar mai apoi demisionează.
Pentru că de multe ori sunt etaje care rămân fără infirmieră, angajatele sunt forțate ca de 3-4 ori pe lună să vină la muncă din timpul lor liber. Pentru munca suplimentară, infirmierele primesc doar câțiva lei, sumele primite diferă de la persoană la persoană, multe suspectând că plata se face pe ochi frumoși pentru că au fost colege care au încasat și 450 de lei pe zi. Angajatele au mărturisit că niciodată nu li s-a explicat câți bani primesc pentru zilele muncite suplimentar.
În plus, banii sunt plăți la negru, scopul final fiind sporirea veniturilor lui Viorel Blăjuț. Deoarece primesc salarii atât de mici, angajații sunt frustrați, iar totul se răsfrânge asupra pacienților care ajung să fie prost tratați, înjurați și chiar maltratați. La angajare, nicio persoană nu beneficiază de protecția muncii, după cum susțin salariații. Managerul Didica Trofin le spune să meargă vizavi de spital, unde se află sediul Iașisting, care aparține tot lui Viorel Blăjuț, și să semneze documentele de protecția muncii.
Salariile de mizerie oferite de Viorel Blăjuț sunt împachetate în vorbe frumoase la angajare, unde li se promite majorarea salariului de la o lună la alta. Prima lună – 2.550 de lei, a doua lună – 2.650 de lei și tot așa. Asta este o altă minciună, dovadă că infirmiera cu cea mai mare vechime din spital, 13 ani, are tot salariul minim pe economie. Din cauza salariilor oferite în bătaie de joc, multe dintre persoanele care se angajează ca infirmieră la Spitalul „Sf. Sava” din Iași au vârsta peste 50 de ani și nu fac față volumului mare de muncă. O singură infirmieră are în grijă între 16 și 18 pacienți pe etaj.
Reporterii BZI l-au contactat pe Viorel Blăjuț, proprietarul Spitalului „Sf. Sava” din Iași, pentru a comenta acuzațiile aduse de către angajați, însă acesta nu a dorit să mai comenteze situația.
„Nu mă mai deranjați pe mobil, poate fi oricine de la camera ascunsă. Întrebările pe care le aveți le puteți trimite pe e-mail”, a declarat Viorel Blăjuț.
Într-un spital privat care se vrea a fi „o mare familie formată din oameni profesioniști, care pun, înainte de toate, îngrijirea pacientului pe toate planurile”, pacienții sunt sedați, maltratați și prost îngrijiți. Pentru toate aceste umilințe, aparținătorii plătesc bani frumoși lună de lună.
Mare dreptate aveti, personal total lipsit de interes. Si la Recumedis, o angajata la masaj pe modul lasa ma sa te las, total neprofesionista, lasa vanatai grave pe corpul pacientilor.
Ce față de tigan borît…a avut dreptate Berihoi cînd a zis ce a zis. Păcat de fosta sotie căreia i-ai distrus viata. Iar fata ta e o penală, stii asta!!! Asa tată asa fică. Esti un infect la fel ca si spitalul pe care îl detii!!!
Blajut, cât ai plătit poliției, sa te lase in libertate?
Tuciuriu le, când ai de gând sa ți plătești dările la ANAF și la primăria Iași?, ai debite neplătite de ani de zile, cine te acoperă și te tine în spate?
In orice spital, cel mai bun control este vizita rudelor. Atunci se afla tot. Daca bolnavul este bine ingrijit, daca i se da tratament, etc.
Eh, in timpul pandemiei nu a fost voie. Si atunci, toti – doctori, asistente, infirmiere – si-au facut de cap. Au neglijat bolnavii, sau au mers chiar pana la a-si bate joc de ei. La paliatie a fost cel mai grav, pentru ca acolo bolnavul nu poate spune ce i se intampla. Le dadeau calmante tari, ca sa-i faca legume si sa nu-i deranjeze.
Treaba e ca doctorii si asistentele au ramas cu obiceiurile proaste din pandemie, desi pandemia s-a terminat. Acum rudele vin in vizita, vad neglijenta si bataia de joc la adresa bolnavului, si apar reclamatii. Si doctorilor nu le vine sa creada ca rudele bolnavului le cer sa respecte juramantul lui Hipocrate.
La fel si la spitalul de boli infectioase, traiasca sedativele si lipsa de interes. Ii lasi si nu i mai iei
Problema e ca si rudele ii lasa acolo care pe termen lung,care cind pleaca in concediu. Nu se gindesc ca si lor li se va intimpla acelasi lucru,timpul trece cu ce mana dai exact cu aia primesti.
Pt cei de la ANAF si DNA va rugam sa veniti si la fabrica de copii Elena Doamna din Iasi . Sa vedeti in ce conditii se munceste , nu este lapte praf pt bebeluși ,nu sunt pelinci , nu sunt medicamente, nu sunt masti ,nu sunt manusi ,nu sunt dezinfectanti . Sa vedeti cum este amenintat personalul de safa da sindicat Luminita marea lidera de sindicat . Sa vedeti angajarile cu asistenti fara diplome de bacalaureat . Sa vedeti cum manajerul Martinescu trece garzi fictive la unii doctori . Sa vedeti afacerile murdare cu firmele de medicamente ale lui Martinescu si ale lui Lumi da la sindicat .
Situatia se cunoaste. Masuri? Nu este de ajuns semnalarea neregulilor. Controale inopinate si masuri drastice, care sa mearga pana la inchiderea unitatii daca neregulile se confirma.
Voi astia cu Elena, nu vedeti ca nu va ia nimeni in seama ? O fi cum spuneti dar daca spaga merge nu-i da nimeni jos
Eu am internat-o pe mama la Sf.Sava. In pandemie. Cand am internat-o era constienta, vorbea. Am internat-o pentru recuperare. Dupa 3 luni am luat-o in sicriu. Nu recomand Sf. Sava.
Mi-as fi dorit ca Blajut sa fi fost ingrijit cand a a vut covid exact ca la spitalul sau…
Ambii părinți i-am avut internați la paleative. Tata făcuse escape din spital( Sf. Spiridon); mama nu a avut nici cea mai mică eczema. Și nu am plătit 5000 lei; a fost 120 lei/ zi la rezerva.
Problema la acest spital este lipsa de personal si totodata salariile foarte mici. Sunt si angajati care vin doar ptr bani dar sunt si angajati mai cu suflet pe care intr-adevar ii intereseaza grija fata de batrani. Dintre acestia, ultimii mentionati, multi au plecat din cauza salariilor care au ramas mici – promisiuni ca vor creste. E si normal. Multi au plecat in strainatate pe joburi similare platite foarte bine.
Din pozele prezentate nu se vede ca ar fi murdar si probleme de acesta natura. In schimb e clar ca acolo nu e armonie si un trai civilizat. Practic batranii devin o povara ptr multi si sunt lasati acolo, indiferent daca rudele daca platesc 5000 ron pe luna.
Sa cresti un batran acasa cu probleme si nevoie de asistenta medicala si uzuala e foarte greu in conditiile in care tu esti plecat la servici. Daca ai un job de acasa e mai usor sau vecini de incredere care pot sa ajute. Dar daca nu ai ce faci? Cauti astfel de alternative.
Totusi ptr 1000E pe luna te astepti sa fie tratat bland si cu respect. Nu e mai bine sa dati 1000E pe luna separat cuiva sa aibe grija asa cum trebuie decat sa fie dus in acest spital sau in altele in care starea de bine nu este prezenta?
Or fi si locatii ptr batrani ok dar nu pe aici.
Domnule angajat, parintii nu sunt o povara si nu sunt abandonati, chiar atunci cand situatia impune internarea. De la un punct incolo parintii nostri au nevoie de asistenta medicala permanenta, si n-ai cum sa le-o asiguri acasa. Si atunci n-ai incotro si-i internezi intr-un spital de paliatie, ca in alta parte nu-i primeste. Insa acolo, in loc sa fie incurajata miscarea, activitatea, batranii sunt sedati ca sa stea la pat si sa nu deranjeze. Normal, starea lor se degradeaza foarte rapid.
Nu ma astept la compasiune din partea personalului medical. Ma astept doar sa-si faca datoria asa cum trebuie, deci sa faca ceea ce se spune in reclama.
Pentru ”Anagat Sf. Sava”, ma rog Angajat: greu de gasit pe cineva care sa ingrijeasca un batran!…foarte greu!….Nici pentru 1000 euro….In care intra mancare , lumina , caldura….Deci cam cat ar trebui dat in mana angajatului?
Blajut e un criminal. Multi batrini au murit la Sf Sava din cauza tratamentului impus de el. Pe el il intereseaza doar banii. Bine ca sint prosti cu bani care au nevoie sa scape de batrinii de acasa. Incepeti sa verificati Sf Sava fara sa afle Blajut si o sa vedeti ca trebuie inchis urgent. Mizerie mai mare ca acolo nu este in alta parte. Batrinii sint umiliti in Sf Sava, nu mai au drepturi.
Doamna fosta asistenta, nu cred eu ca exista cineva care sa vrea sa scape de batrani cum spuneti dvs. Dar, cum bine spune cineva mai sus, uneori esti nevoita sa-i internezi pentru ca au nevoie de asistenta medicala specializata. Tatal meu avea nevoie de perfuzie o data la doua zile si avea o insuficienta epiglotica. Epiglota nu functiona bine si se ineca des cu apa sau cu mancare. De cateva ori am chemat salvarea. Medicul de familie ne-a spus ca are nevoie de supraveghere medicala permanenta, pentru ca putea sa se inece cand noi eram la servici. Din pacate nici in spital nu au avut grija de el, pentru ca a murit de la o pneumonie provocata de un rest alimentar care a ajuns in plamani. O zi buna va doresc!
O fi el escroc și mincinos cum spuneți dvs,dar credeți-mă nu mai mare ca avocații!!!
SIMPLU MITA
Problemele din spital s-au agravat substantial de cand a fost interzis acesul apartinatorilor. Este singurul spital in care trebuie sa faci test covid ca sa intri (asta este o adevarata bataie de joc) mai ales ca in spital a fost focar de covid, pacientii au facut boala si au fost si vaccinati. Un test covid de 12 lei il poti face la ei doar platind 45 de lei.
Conducerea refuza sa priceapa ca un program normal de vizite, fara teste covid si alte bariere artificiale ar evita majoritatea suspiciunilor si problemelor.
Pe Vio BLAJUT la ANAF îi tine spatele Vasile DUMITRAȘ, care la rîndu lui este ocrotit de Ionel DamiAn, trezorierul lui Costel Alexe… adica al PNL-ului!!!!
Majoritatea angajatorilor se comporta urat cu pacienții.. sunt și angajați care au inima și își dau interesul.. dar da, daca pacientul este agitat pe timp de noapte mai ales se întâmplă cum scrie in cele de mai sus.. in rest nu recomand nimănui să își interneze rudele aici și nici să se angajeze aici, mai este și o asistenta șefă care îi place pupata in … (Restul foarte drăguțe).
Spitalele din România au devenit terenul clanurilor mafiote și meschine, al grupurilor de interese și al managerilor puși politic sau susținuți de servicii. În spitalele din Iași se știe clar ca managerii au fost puși politic și fac legea după cum doresc, acuzând, hartuind pe cei care nu mint, nu fura, nu sunt de acord cu faptele lor. Investigati sa vedeți ce se intampla la Spitalul Sf Spiridon din Iași, director de îngrijiri care e mereu plecat cu acreditarea spitalelor, dar apare pontat la spital, medici care vin la spital la 9 și pleaca la 13 spre cabinetele private. La Spitalul Elena Doamna nu exista nimic nici măcar lapte praf pentru bebeluși…nimeni nu se sesizează și nu face nimic. La Institutul Socola angajatii sunt concediati abuziv de un clan mafiot in frunte cu seful de la tehnic, care practic conduce spitalul si se lauda ca ea nu va pati nimic pentru ca are ocrotirea serviciilor, pacientii nu au medicamente, mancare este de proasta calitate si f putina deoarece este furata cu concursul aceleiasi doamne in fata careia si doctorii și marii profesori stau drepti si ii duc atentii ca de nu le fabrica dosare si ii da afara. La Spitalul de Pneumologie cad clădirile pe pacienți, iar cei cu tuberculoza sunt tratați în încăperi insalubre cu mucegai și gauri in pereti. La Spitalul de Copii Sf Maria managera nu a vrut sa facă cererea de finantare către guvern după ce doamna doctor Susanu îngerul copilei cu mâinile amputate a obținut datorita competenței dumneaei bani de la Guvern, deoarece managera este PNL și acuza ca doamna doctor a ajuns la Primul Ministru printr-un membru PSD. Calitatea actului medical este condiționată de primirea de atenții în cele mai multe cazuri.
Anchetele dvs au scos în trecut la iveala multe nereguli din spitale, dar din păcate nu au încetat aceste acte de-a dreptul criminale pentru sănătatea pacienților și a tuturor.
Din păcate, concepția personalului spitalului, indusa cel mai probabil de la administrator si director medical, este ca bătrânii sunt internati acolo ,,ca sa nu moara acasa”. Sub spoleiala reclamei protejării demnității bătrânilor (cei mai mulți internați din necesitatea asigurării unei îngrijiri medicale specializate) acest spital de paleatie ascunde o lipsă crasă de profesionalism și multă indiferență față de suferințele unor oameni aflați la finalul vieții. Câtă lipsă de empatie ascunde un medic care afirmă ca un bătrân de 82 ani ,,a trăit ceva” și, mai ales, ca rudele ,,au avut ghinionul” să îl aducă în zilele de sărbătoare legală…de parcă un spital nu este obligat să asigure îngrijirea pacienților și în zilele libere…
Ar fi multe de spus…inclusiv faptul că nu întocmesc la timp și corect fișele de consultație ale pacienților…
Dacă cineva va dori vreodată să investigheze mai amănunțit ce se petrece în acest spital, va avea multe de descoperit…nepăsarea este la ea acasă…totul a devenit o afacere care trebuie să fie cât mai profitabilă, călcând peste sufletele celor care chiar au credința că bătrânii lor vor fi îngrijiți așa cum se cuvine.
Concluzia: ocoliți acest spital, încercați să găsiți, pe cât posibil, alte soluții pentru bătrânii voștri.
Motto-ul acestuia este ,,Pe afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”.
PSD aprobă funcționarea lagărului de la Spitalul „Sf. Sava”, al lui Viorel Blăjuț, vicepreședintele ciumei roșii! Un titlu vadit tendentios,cu iz politic,deh, vin alegerile.Oare celelalte formatiuni care au fosi la guvernare sunt imaculate?Cand s-a ajuns cu demisia la R.Turcan,Iohanis a zis ;gata cu demisiile ,ajunge.De 10 ani, Iohanis o frana in dezvoltarea Romaniei .
Terminati-o cu prostiile,am avut bunicii la Sf Sava și au fost îngrijiți foarte bine, noi aparținătorii ii vizitam pe rand,in fiecare zi.Am fost cu toții mulțumiți,nu ii seda nimeni,nu ii batjocorea nimeni,tratamentul era respectat cu strictețe.Nu mi-au povestit niciodată bunicii întâmplări de genul celor relatate de voi.Este posibil nu neg ,doar că eu personal am avut 2 bunici,fratele bunicului și sora lui este de peste 2 ani la paliative Sf Sava și toți au fost și sunt îngrijiți foarte bine.Cati oameni atâtea păreri și pretenții,adevărul este că ne uitam bătrânii și avem prea multe pretenții,vrem sa fie poate gâdiliți,legănați.Vizitatii și atunci cu siguranță știți cum sunt tratați și puteți acționa în timp util pentru a evita discuțiile tardive de genul l-am dus pe picioare și l-am luat în sicriu.Multa sănătate tuturor !
Nu ati mai inchis Spitalul „Sf. Sava” dupa tot ce se intampla acolo?