Partidul Social Democrat (PSD) le solicită celor din Coaliţia de Guvernare formată din PNL-USR-PLUS-UDMR câteva clarificări în legătură cu PNRR-ul României. Aceștia îl întreabă pe premierul Florin Cîțu dacă România a solicitat incă odată amânarea Planului Naţional de Rezilientă şi Redresare.
PNRR-ul face obiectul unor controverse dintre putere şi opoziţie, iar cei din urmă îi acuză pe cei de la putere de incapacitatea întocmirii PNRR-ului.
A solicitat Coaliţia de Guvernare amânarea PNRR-ului?
Într-un comunicat oficial, PSD susţine că sunt indicii precum că România a solicitat incă o amânare a PNRR-ului. Altfel spus, aceştia îi cer premierului Florin Cîțu și ministrului Investiţiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, clarificări în acest sens:
„A solicitat România oficial o nouă amânare? Până când? Care sunt motivele repetatelor eşecuri în a primi aprobarea Comisiei Europene asupra PNRR?
A trecut fix o lună de când prim-ministrul Cîţu a anunţat că nimeni dintre cei care lucrează la PNRR nu pleacă în concediu până nu termină, iar cine greşeşte este concediat. Aşa de bine şi de susţinut s-a lucrat încât rezultatul este o nouă amânare!”, arată PSD, într-un comunicat de presă.
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare susţine că România a cerut o amânare a PNRR-ului
Alexandru Năzare, fostul ministru al Finanţelor a declarat, într-o intervenţie faptul că Guvernul a cerut o nouă amânare a PNRR-ului iar Cristian Ghinea l-a anunţat de acest lucru pe premierul României, Florin Cîțu. Altfel spus, PSD susţine că atât premierul Florin Cîțu și ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Cristian Ghinea mint şi dezinformează opinia publică:
„PSD condamnă categoric modul incalificabil în care premierul Florin Cîţu şi ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene Cristian Ghinea îi mint şi-i dezinformează cu premeditare pe români. Aşa-zisul proces continuu de consultare cu Comisia Europeană, care ar fi menit să reducă divergenţele este, în fapt, doar expresia neputinţei şi incompetenţei guvernamentale.
Între timp, România rămâne codaşa Europei – deja sunt 17 ţări care au PNRR-urile aprobate şi urmează să încaseze primii bani – şi se scufundă în marasmul economic şi social provocat şi întreţinut de o guvernare ruptă de realitate şi de interesul naţional”, conchide sursa menţionată.
Comisia Europeană a criticat PNRR-ul României
Planul Naţional de Rezilientă şi Rezistentă a devenit un subiect extrem de dezbătut în România dar şi în afara ei. Altfel spus, Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR mai primeşte o lovitură din partea Comisiei Europene după ce reprezentanţii ei au transmis un nou set de comentarii şi critici dure. Europarlamentarul Victor Negrescu a postat pe o reţea de socializare mai multe detalii din interiorul negocierii PNRR-ului şi susţine că sunt critici dure venite din partea Comisiei Europene.
„Comisia Europeană a trimis un nou set de comentarii și critici dure față de PNRR-ul realizat de actualii guvernanți. De această dată, documentul se referă la reformele propuse și critică absența dialogului real cu patronatele, sindicatele și societatea civilă. Într-un mod absolut netransparent documentul este ținut la secret”, a scris Negrescu pe Facebook.
Totuși, principala preocupare a unor europarlamentari pare a fi PNRR-ul altor țări. De exemplu, europarlamentarul Dacian Cioloș a făcut un lobby puternic pentru ca cei din Comisia Europeană să condiționeze PNRR-ul Ungariei. Totuși, deși anunța că cei din Comisia Europeană au respins finanțarea Ungariei, Dacian Cioloș nu a avut câștig de cauză.