Prima pagină » Sanatate » Prune uscate, un remediu simplu și ușor pentru constipație

Prune uscate, un remediu simplu și ușor pentru constipație

06 sept. 2021, 14:51,
în Sanatate

Dacă nu ați introdus până acum prune uscate în dieta voastră, ar trebui să o faceți. Ele au numeroase beneficii, fiind un real ajutor în constipație.

Cauzele unei digestii dificile sunt sedentarismul, o dietă săracă în fibre și unele medicamente. Constipația poate fi tratată printr-o hidratare mai bună, alături de o dietă bogată în fibre și de un stil de viață activ. Prunele uscate pot fi de mare ajutor, deoarece conțin, pe lângă carbohidrați și vitamina C, fibre, vitamina A și isatin – o substanță, care acționează ca un laxativ natural.

De asemenea, fierul conținut de prunele uscate previne anemia, potasiul este esențial în menținerea unei tensiuni arteriale normale, borul luptă împotriva osteoporozei, iar zahărul, împreună cu fibrele, dau energie organismului.

Prune uscate, un ajutor impresionant în constipație

În cazul în care este ignorată, constipația cronică poate duce, în timp, la diverse afecțiuni, precum: hemoroizi, fisuri anale, hemoragie ano-rectală sau chiar cancer de colon. Prin constipație cronică se înțelege evacuarea conținutului intestinal mai rar de 3 ori pe săptămână.

Astfel, este esențial să aveți grijă de tranzitul intestinal. Una dintre cele mai simple modalități o constituie adăugarea în dietă a prunelor uscate.

Ele sunt excelente în cazul în care vă confruntați cu probleme digestive. S-au dovedit a fi mai eficiente decât fructele proaspete, în cazul persoanelor care întâmpină probleme cu digestia. Potrivit nutriționiștilor, trei sau patru prune uscate consumate zilnic sunt suficiente pentru a preveni constipația.

De asemenea, se pot lăsa la macerat, peste noapte, șase sau șapte fructe uscate, într-un pahar cu apă. Dimineața, pe stomacul gol, se bea mai întâi lichidul, apoi se mănâncă fructele.

La fel de eficient pentru tratarea constipației este sucul de prune. Pentru un efect sporit, se poate bea ușor încălzit. Deşi este o sursă bogată în fibre, sucul de prune poate provoca, mai ales în cazul copiilor, crampe abdominale. De aceea, în cazul bebeluşilor sau al copiilor foarte mici, consultul medical este obligatoriu.

Important de precizat este că un consum excesiv de prune poate duce la diaree, de aceea este recomandat consumul cu moderație.

În timpul tratamentului cu prune, este necesar să fie crescut consumul de lichide. Specialiștii recomandă zilnic consumul a cel puțin opt pahare cu apă. Dacă măriți consumul de fibre, dar nu beți suficiente lichide, nu veți face decât să agravați constipaţia.

Contraindicații prune uscate

În ciuda elementelor nutritive pe care le conțin, prunele uscate nu pot fi consumate de oricine. Ele ar trebui evitate de bolnavii cu diabet zaharat, deoarece conțin o cantitate mai mare de glucide față de alte fructe. Din cauza glucidelor, conținutul caloric al prunelor uscate este mai ridicat decât al altor fructe: 80 calorii / 100 grame.

De asemenea, persoanele care își doresc să slăbească, nu ar trebui să consume aceste fructe. Excepție face situația în care exclud din dieta lor alte surse de glucide. Prunele uscate au o concentrație crescută de zahăr, spre deosebire de cele crude.

În 100 de grame de prune uscate se găsesc peste 300 de calorii. Astfel, ele trebuie consumate cu moderație, pentru a preveni creșterea ponderală. Evitați-le dacă suferiți de diabet zaharat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`