Prunele uscate sunt dulci și bogate în nutrienți. Acestea conțin vitamina A, C și grupul B, fibre, potasiu, cupru, calciu, magneziu, seleniu și fier, dar știi câte calorii au? Află în acest articol dacă este bine să le consumi, cât timp ești la dietă.
Ca și alte fructe uscate, acestea pot fi găsite pe tot parcursul anului. Ele oferă organismului o cantitate considerabilă de fibre, menite să ajute digestia și să potolească foamea. Cu toate acestea, prunele nu sunt recomandate în cazul curelor de slăbire, deoarece conțin multe calorii.
Prune uscate: Câte calorii au
Prunele uscate conțin de trei ori mai multe calorii decât prunele proaspete. De exemplu, 100 de grame de prune uscate conțin 190 de calorii. Astfel, dacă ești la dietă, este recomandat să consumi prune proaspete. Chiar dacă nu sunt la fel de nutritive, numărul de calorii este mai mic, iar diferența de vitamine nu este foarte mare.
Dacă totuși preferi prunele uscate, nu este nicio problemă să consumi una sau două. Consumate în exces, te vor împiedica să scapi de acele kilograme nedorite. Moderația este cheia succesului!
De precizat este că prunele uscate sunt extrem de eficiente în înlăturarea constipației.
Spre deosebire de prunele uscate, cele proaspete au mult mai puține calorii. La 100 de grame de prune veți avea 59, 7 calorii. De aceea este bine să le preferați, în detrimentul celor uscate.
Atât proaspete, cât și uscate, prunele constituie subiectul a numeroase cercetări datorită conținutului mare de fitonutrienți, numiți acizi neoclorogenici și clorogenici. Substanțele găsite în prune se numesc fenoli, iar proprietățile lor antioxidante au fost îndelung studiate. Aceste substanțe sunt cunoscute, în special, pentru eficiența în neutralizarea radicalului liber al oxigenului numit anion superoxid.
Beneficiile consumului de prune uscate
Prunele uscate au abilitatea de a stopa răul făcut de oxigen celulelor noastre, prin conținutul de beta caroten. Acesta funcționează ca un antioxidant, eliminând radicalii liberi.
Aceste fructe deshidratate reprezintă o sursă extraordinară de potasiu, un mineral esențial pentru menținerea unei presiuni sanguine normale și a bunei funcționări a inimii. Astfel, este redus riscul accidentelor vasculare cerebrale. De asemenea, potasiul oprește pierderea calciului prin urină, ajutând la prevenirea subțierii oaselor. În plus, datorită conținutului de vitamina A, prunele uscate constribuie la refacerea și creșeterea oaselor.
Resveratrolul care se găsește în compoziția prunelor închise la culoare, între indigo și negru și vișiniul cel mai închis, este un colorant polifenolic, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut până în prezent, de 4-5 ori mai puternic decât betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decât vitamina E și de 20 de ori mai puternic ca vitamina C. Antioxidanții puternici din aceste fructe ajută la eliminarea celulelor deteriorate care afectează memoria.
Consumul de prune uscate previne constipația. Astfel, ajută tranzitul intestinal, scăzând riscul apariției cancerului de colon și a hemoroizilor. Fibrele solubile hrănesc bacteriile bune, prezente în intestinul gros.
Prin conținutul de acid propionic, prunele uscate reduc colesterolul. Totodată, prin vitamina C pe care o conțin, prunele au capacitatea de a spori absorbția fierului. Prunele oferă energie, prin prezența în mod natural a zahărului. În acest fel, ele pot alunga oboseala și senzația de stres.
Chiar dacă prezintă toate aceste elemente nutritive, prunele uscate sunt contraindicate persoanele care au probleme cu glicemia și au un risc crescut de a face diabet. Mai mult, nu este recomandat consumul de prune uscate afumate, deoarece pot fi cancerigene.