Tehnologiile cuantice au transformat deja viața de zi cu zi prin realizări revoluționare precum tranzistorii, laserele, internetul de mare viteză și rezonanța magnetică. Însă o a doua fază a acestei revoluții, ce va include noi generații de senzori, comunicații extrem de rapide și de super-securizate și calculatoare mult mai puternice, este pe cale să înceapă.
În acest context, Națiunile Unite au desemnat 2025 ca Anul Internațional al Științei și Tehnologiilor Cuantice, cu scopul de a crește gradul de conștientizare al publicului despre impactul științei cuantice asupra tuturor aspectelor vieții, anunță ANSA și Rador Radio România.
Provocarea globală a anului
Această decizie marchează o etapă esențială în dezvoltarea tehnologiilor care au început să își facă simțită prezența încă din 1925, când fizicienii Werner Heisenberg, Max Born și Pascual Jordan au formulat teoria mecanicii matriceale, care a deschis calea pentru studiul comportamentului particulelor subatomice.
În cei 100 de ani care au trecut, aplicațiile teoriei cuantice au revoluționat numeroase domenii, iar acum cercetătorii se află la linia de start a unei noi revoluții.
Simone Montangero, fizician și director al Centrului de calcul și simulare cuantică de la Universitatea din Padova, subliniază că 2025 va fi un an decisiv în domeniul calculului cuantic și al simulărilor, cu promisiunea unor realizări „interesante și neașteptate”. Unul dintre cele mai mari provocări rămâne corectarea erorilor în calculul cuantic.
„Dacă vom reuși să demonstrăm că am depășit acest obstacol, va însemna că am făcut un pas uriaș pe drumul către construirea unor calculatoare cuantice funcționale,” a explicat Montangero.
Revoluția tehnologiilor cuantice
Italia, deși a avut întârzieri în acest domeniu, face progrese considerabile grație investițiilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Montangero subliniază că investițiile recente au adus țara pe drumul cel bun, permițând dezvoltarea de prototipuri și participarea la proiecte europene importante.
Un exemplu remarcabil este computerul cuantic supraconductor creat de echipa de la Universitatea Federico II din Napoli, care a fost finanțat prin programul Spoke 10 al ICSC.
„Obiectivul nostru nu este să concurăm cu marile companii, ci să contribuim activ la construcția de calculatoare și cipuri cuantice în cadrul inițiativelor europene,” a mai adăugat Montangero.