Prima pagină » Local » Provocare de testare a simțurilor, lansată de o asociație din Iași: O cină în întuneric!

Provocare de testare a simțurilor, lansată de o asociație din Iași: O cină în întuneric!

29 oct. 2022, 02:00,
Cosmina Puiu în Local

Asociația Nevăzătorilor din România, Filiala Iași, organizează luni, 31 octombrie 2022, o cină în întuneric în care participanții vor fi provocați să își testeze simțurile, explorând lumea prin arome, texturi sau simțuri. Gazdele vor fi persoanele pentru care întunericul este o obișnuință. Astfel, participanții vor primi ajutor ca să se adapteze cât mai ușor, pentru că lumina nu va exista pe tot parcursul cinei

Reprezentanții Asociației Nevăzătorilor din România, Filiala Iași, s-au gândit să creeze o seară inedită în care oamenii nevăzători vor fi sprijin pentru adaptarea participanților. Aceștia susțin faptul că lângă fiecare participant va fi un nevăzător care le va ghida seara și îi va învăța cum să înțeleagă un lucru printr-o singură atingere și multe alte detalii pe care numai oamenii pentru care întunericul a devenit o obișnuință le cunosc.

„Cină în întuneric, o experiență unică în care participanții vor fi provocați să își testeze simțurile, explorând lumea doar prin sunet, arome sau texturi, gazdele serii fiind persoane pentru care întunericul este o obișnuință”, declară membrii Asociației Nevăzătorilor din România, Filiala Iași.

 mai multe persoane la masa

Asociația Nevăzătorilor din România, Filiala Iași organizează periodic evenimente de interes general, pentru a contribui într-o dezvoltare armonioasă a persoanelor cu deficiențe de vedere

ANR IAȘI: „O cină în întuneric va contribui la creșterea gradului de conștientizare”

o persoana care nu vede si  canta

Persoanele cu deficiențe de vedere au niște abilități deosebite și un talent nemărginit

Evenimentul din data de 31 octombrie va dura aproximativ două ore, iar lumina va fi stinsă pe tot parcursul cinei. Participanții vor primi ajutor din partea persoanelor nevăzătoare. Acestea îi vor învăța pas cu pas cum să se descurce singuri în astfel de situații.

„Pe parcursul a două ore, cina va fi servită cu lumina stinsă, la fiecare masă servind o persoană nevăzătoare care va ajuta participanții să se adapteze, oferindu-le ca exemplu metode utilizate în viața de cu zi – de la atingerea pe umăr sau pronunțarea numelui unei persoane, astfel încât aceasta să știe când comunicăm cu ea, la sunetul emis de apa turnată într-un pahar care transmite când acesta este plin sau descrierea plating-ului dintr-o farfurie, utilizând metoda ceasului”, menționează membrii ANR Iași.

Scopul evenimentului pe care ANR Iași îl organizează este acela de a face toate persoanele din jurul nostru să conștientizeze abilitățile și particularitățile persoanelor cu deficiențe de vedere și să existe o egalitate și unicitate între toate persoanele.

„Scopul evenimentului este de a contribui la creșterea gradului de conștientizare cu privire la particularitățile și abilitățile persoanelor cu deficiență de vedere, obiectivul nostru fiind, în urma experimentării acestei situații concrete de viață, dezvoltarea unei colaborări și a unor proiecte comune prin intermediul cărora să contribuim la dezvoltarea unei societăți inclusive”, susțin membrii asociației.

o poza cu un alfabet Braille

Persoanele cu deficiențe de vedere se descurcă și se adaptează la stilul lor de viață, în care își dezvoltă toate simțurile

Tinerii cu și fără deficiențe de vedere vor forma o echipă: Voluntarii trebuie să se susțină reciproc

o persoană care nu vede si citeste

Asociația Nevăzătorilor cu Filiala la Iași(ANRIAȘI) s-au gândit să creeze o seară inedită, în care oamenii nevăzători vor fi sprijin pentru adaptarea participanților

În organizarea evenimentului vor participa atât persoanele cu deficiențe de vedere, cât și cele fără astfel de probleme și vor trebui să formeze o echipă în care trebuie să se susțină și să se ajute reciproc pentru a reuși să dea dovadă de exemplu de învățare într-un mediu neobișnuit.

„Pentru organizarea acestei seri, tineri cu și fără deficiențe de vedere vor face echipă și vor forma un grup de voluntari pregătiți să se sprijine reciproc, învățând tehnici de ghidare sau orientare, dezvoltându-și abilitățile sociale, organizatorice și de adaptare, astfel oferind un exemplu în ceea ce privește învățarea într-un cadru incluziv”, adaugă membrii asociației.

Acest proiect social – „O cină în întuneric“ – este finanțat de către Consiliul Județean Iași și este un eveniment de interes general, care va contribui la dezvoltarea tinerilor în diferite moduri, astfel încât ei să conștientizeze că și persoanele cu deficiențe de vedere au abilități particulare.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *