Provine dintr-o familie modestă, dar a reușit performanța carierei. Cine este Vlad Pătrăuș, băiatul care a depășit toate așteptările și a luat titlul de campion național la box – FOTO

28 mart. 2023, 02:00,
Petronel-Vlăduț Ștefan, în Local

Lângă o comună din județul Iași, în satul Cucuteni, se află un loc izolat care produce campioni an de an. Este vorba despre un club de box ce antrenează tinerii din satele vecine pentru a face performanță în lumea sportului. Radu Romanțov este deținătorul clubului ACS Power Box și antrenorul care se ocupă de viitorii sportivi. Printre tinerii înscriși la clubul de box se numără și Vlad Pătrăuș, care a obținut titlul de campion național în 2022, la vârsta de 13 ani

Tinerii din comunitate găsesc în acest loc o scăpare și un model de urmat în viață. Ei își cultivă, pe lângă abilitățile fizice de sportivi, mentalitatea de învingători, un stil de viață sănătos și o educație aparte. Din păcate pentru mulți copii, familiile trebuie să facă sacrificii importante pentru a îi putea susține în practicarea acestui sport. Totuși, rezultatele nu au încetat să apară, clubul a oferit 4 campioni naționali la categorii diferite de luptă doar în 2022.

Băiatul care a depășit toate așteptările la box

o poză cu Vlad Pătrăuș într-un meci de box

În prezent Vlad se antrenează pe ringul din Cucuteni sub îndrumarea lui Radu Romanțov

În vârstă de doar 14 ani, Vlad Pătrăuș se antrenează în prezent la clubul ACS Power Box din Cucuteni, comuna Lețcani. Acesta este din Popești, o comună vecină, și merge săptămânal la Cucuteni pentru a se antrena. Condițiile sunt dificile, familia nu are resursele necesare pentru a-l susține și este nevoit să se descurce cum poate. După ce termină orele de la școală, acesta își ia ghiozdanul și se grăbește la sala de antrenament pentru a face performanță.

„Mie îmi plăcea de mic acest sport, de la 7-8 ani îi spuneam tatălui meu că vreau să merg să practic box. Părinții mei nu au o situație financiară așa bună, tatăl meu are piciorul rupt de câteva luni și nu poate munci, iar mama muncește cu ziua pe unde apucă pentru a face un ban. De multe ori vin la maestru, la antrenament, îmi oferă acesta de mâncare, mai rămân la el peste noapte pentru a mă antrena a doua zi. Maestrul este ca un tată pentru mine, m-a ajutat foarte mult și încă mă ajută”, precizează cu modestie Vlad Pătrăuș, campion național la box.

Vlad a participat în 2022 la Campionatul Național de box, unde a reușit să devină campion pentru categoria 63 kg. Totuși, lipsa susținerii financiare face ca aventura sa în box să fie una și mai dificilă, acesta a mai pierdut câteva antrenamente și din cauza unei probleme de sănătate la inimă.

„Eu am de gând mai departe să continui să mă antrenez, să termin clasa a VIII-a cu bine și să ajung la liceu. Visul meu e să particip la Campionatul Mondial de box. Totuși, devine tot mai greu să mă descurc, după ce am devenit campion național trebuia să primesc o sumă de bani de la primărie, însă nici până în ziua de astăzi nu am primit-o. Am nevoie mare de acei bani, de multe ori nu am ce mânca sau cu ce să îmi cumpăr haine”, povestește Vlad, plin de speranță.

Campionii se nasc la sat

o poză cu echipa ACS Power Box

Doar în 2022 ACS Power Box a scos patru campioni naționali

Nimeni nu le dădea nicio șansă acestor copii, însă cel care a crezut în ei este Radu Alex Romanțov. Acesta a pornit povestea ACS Power Box cu gânduri mărețe pentru comunitate și pentru lumea sportului. Fiind un club privat, copiii trebuie să plătească o taxă pentru participarea la competiții și pentru antrenament. Problema clubului este finanțarea, au mai primit sprijin din partea autorităților locale pentru amenajarea sălii. Totuși, rezultatele se văd în premiile primite de tinerii sportivi și în bucuria de pe chipurile loc când pot să facă ceva important în viața lor.

„Le-am făcut toate condițiile aici, le pregătesc orarul de antrenament, nutriție și psihologie. Aici suntem o mare familie, după antrenamente stăm împreună, discutăm, ne simțim bine. Păcat că acest sport nu este susținut mai mult, fiindcă am dovedit că putem avea rezultate. Eu sunt mândru de elevii mei și sper ca pe viitor să scoată și mai multe rezultate bune. Vlad este un băiat foarte bun, l-am susținut cât de mult am putut, deoarece am văzut mare potențial în el. Am lucrat foarte mult la psihologic cu ei, până la urmă, sportul înseamnă educație”, a declarat Radu Romanțov, antrenorul de la ACS Power Box.

Pe lângă Vlad Pătrăuș mai există potențial material de campioni în dotarea clubului. Chiar fiica antrenorului, Ana-Maria Romanțov, a devenit vicecampioană europeană, fiind și premiată la Gala laureaților.

Pentru acești copii, boxul reprezintă o cale de scăpare de la o viață dificilă pe care o trăiesc la sat. Sportul i-a ajutat să își pună ordine în viață, să cunoască disciplina și, cel mai important, au găsit o familie aici, alături de care pot crește și se pot dezvolta. Nu este de mirare că Vlad Pătrăuș a ajuns băiatul care a depășit toate așteptările după ce și-a început cariera de sportiv.

Comentarii
  • Acest Romantov nu este antrenor că el nu știe pe ce planetă e nu știe ce este boxul la văzut doar la televizor Lumea Bocului ieșean râd de el că învăța cooi numai prosti ion baetu

  • Ion baetu ia antrenat fata

  • Ion baetu este cel care a antrenat o pe fata lui Romantov și a ajuns la nivelu ăsta!

  • Vă rog frumos să ștergeți acolo unde scrie „de multe ori chiar nu am ce mânca,sau ce să mă îmbrac” pentru că se înțelege cu totul altceva…!!

  • Bag mana în foc ca Vlad a fost învățat sa zică acele cuvinte pentru a inspira mila, nu cred ca situația este chiar asa cum este descrisa aici…. Nu uitați de demnitate domnule „maestru” nu va jucați cu psihicul acestui copil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *