@ Contractarea unui credit fara prea multe documente poate ascunde capcane financiare greu de suportat in conditii de criza @ Dobanzile practicate la creditele pe termen scurt ajung sa depaseasca 6.000%!!! @ Unele firme calculeaza dobanda anuala efectiva fara sa includa toate costurile creditului
Iesenii care au nevoie disperata de bani pot deveni victime sigure ale sistemului de camatarie practicat, in mod legal, de unele institutii financiare nebancare (IFN). Una dintre cele mai cunoscute IFN, cu o publicitate agresiva, este Provident, dar sistemul de credite cu acte putine este practicat si de Viva Credit. Pentru sumele imprumutate doar cu buletinul si un fluturas de salariu dobanzile anuale pot depasi 6.000%, dar calculul creditului in zile sau in saptamani il fac sa para atractiv. Institutiile financiare nebancare pot acorda credite si leasing financiar, dar pot functiona si sub forma caselor de amanet sau a CAR-urilor.
Credit pana la salariu, cu o simpla cerere
Viva Credit IFN SA se lauda cu un sistem de credite „pâna la salariu”, oferind împrumuturi rapide, online, cu plata imediata si termen de rambursare de pâna la 30 zile. Pentru acordarea creditului, Viva nu solicita nici macar o adeverinta de venit, dar printre conditiile enuntate se numara existenta unui loc de munca stabil. In ceea ce priveste rapiditatea procesarii solicitarii, aceasta se poate produce aproape instant. „Aprobarea pentru un credit nou poate dura între câteva minute si câteva ore. Daca cererea de credit a sosit dupa ora 12.00 sau într-o zi nelucratoare, cererea va fi procesata abia în dimineata urmatoarei zile lucratoare”, isi avertizeaza Viva potentialii clienti. In plus, neplata ratelor la scadenta atrage o penalizare de 50 lei si raportarea situatiei catre biroul de credit.
Dobanda depaseste 6.000%
La o prima vedere, creditele acordate de Viva par extrem de avantajoase, dar usurinta cu care pot fi accesate ar trebui sa dea de gandit. Nivelul dobanzilor practicate de Viva Credit IFN SA poate face invidios orice camatar, pentru ca dobanda anuala efectiva (DAE) poate ajunge si la 6.000%. Astfel, pentru 500 lei imprumutati timp de 10 zile, la scadenta se platesc 560 lei, ceea ce duce la o dobânda anuala efectiva de 6.158%. Daca imprumutul este facut pentru perioada maxima, de 35 zile, DAE scade pana la 3.774%, iar suma care trebuie rambursata este de 710 lei. Cu alte cuvinte, pentru 500 lei imprumutati timp de o luna, se platesc dobanzi de 210 lei.
Practicarea unor asemenea dobanzi poate duce la indatorarea excesiva a clientilor, iar compania avertizeaza, pe pagina sa de internet, asupra riscurilor. „Noi nu recomandam împrumuturile pe termen scurt («credite pâna la salariu») decât pentru rezolvarea unor nevoi extraordinare, urgente. Creditul pâna la salariu nu este recomandat ca metoda de finantare pe termen lung. Daca mai mereu duceti lipsa de bani si va împrumutati des, creditele pe termen scurt va vor agrava situatia financiara”, este scris pe site-ul Viva Credit.
Provident calculeaza dobanda fara unele costuri
O alta institutie financiara nebancara ce ofera credite usor, la costuri foarte mari, este Provident Financial Romania IFN SA. Ca si in cazul Viva, Provident sustine ca imprumutul este oferit extrem de rapid si nu are costuri ascunse. Dobanda anuala efectiva calculata este de aproximativ 80% si variaza in functie de suma imprumutata si de durata de rambursare, dar Provident percepe si alte sume de bani de la clienti, pe care nu le include in calculul DAE. Spre exemplu, deplasarea unui reprezentant al firmei la domiciliul clientului costa peste 250 lei. Serviciul este optional, dar cei aflati in criza sunt nevoiti sa-l contracteze pentru ca, altfel, primesc banii pe card in aproximativ doua saptamani. La Provident dobanzile se calculeaza saptamanal, iar ratele sunt achitate prin intermediul unui cont bancar. Nici aceasta firma nu solicita foarte multe documente, un credit putand fi luat doar cu o adeverinta sau un fluturas de salariu. Pentru un imprumut de 1.000 lei contractat pentru 46 saptamani, clientul are de rambursat 1.304 lei. Rata saptamanala este de 28 lei, ceea ce face ca suma care trebuie rambursata lunar sa depaseasca 100 lei. La 1.000 lei imprumutati pentru 46 saptamani, Provident a calculat DAE de 86%, fara a lua in calcul cei peste 250 lei care trebuie platiti agentului, precum si comisioanele bancare percepute in timpul tranzactiilor.