Prima pagină » Local » Protocol pentru proiectul trenului metropolitan din Iași. Rețeaua CFR va fi folosită pentru cursele din jurul orașului
Protocol pentru proiectul trenului metropolitan din Iași. Rețeaua CFR va fi folosită pentru cursele din jurul orașului

Protocol pentru proiectul trenului metropolitan din Iași. Rețeaua CFR va fi folosită pentru cursele din jurul orașului

21 aug. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Autoritățile locale vor încheia un protocol de asociere pentru a putea duce la final investițiile ce stau la baza noului tren metropolitan din Iași. Protocolul va fi încheiat între Consiliul Județean Iași, Primăria Iași și Compania Națională de Căi Ferate CFR SA

Proiectul trenului metropolitan din Iași va fi demarat în baza unui protocol încheiat între autoritățile ieșene și reprezentanții companiei de Căi Ferate. Investiția derulată prin Asociația Metropolitană de Transport Public Iași va fi realizată în baza unei colaborări cu CFR, proprietarul infrastructurii de cale ferată. Consiliul Județean Iași și Consiliul Local Iași vor avea acest proiect în ședințele de plen din această perioadă, pentru ca apoi Asociația să poată depune proiectul pentru viitoarea investiție.

Proiect pentru trenul metropolitan din Iași

Plenul Consiliului Județean va discuta un proiect de hotărâre legat de protocolul cu CFR în cursul săptămânii viitoare, în ședința ce va avea loc în 25 august 2021.

„Operatorul național de transport feroviar de călători, S.N.T.F.C. CFR Călători S.A. își afirmă disponibilitatea de a se implica activ în realizarea proiectelor propuse de Primăria municipiului lași, inclusiv prin participarea în cadrul parteneriatului ce are ca obiectiv de investiție trenul metropolitan, prin asigurarea serviciilor necesare operării trenurilor. Asta doar dacă trenurile vor circula în condiții de eficiență, realizate inclusiv prin implicare și susținere financiară din partea autorităților locale”, se arată în proiectul de hotărâre.

Proiect de transport pentru comunele din jurul orașului

Recent, Asociația Metropolitană de Transport Public a avizat un proiect legat de un plan privind traseele de transport în jurul orașului.

„CFR Călători, în calitate de operator național de transport feroviar de interes strategic, poate lua în considerare operarea în zona metropolitană Iași, în condițiile încheierii unor contracte distincte, în conformitate cu legislația națională și internațională, și asigurării compensației necesare pentru realizarea echilibrului financiar al operării. În vederea îndeplinirii obiectivului propus, administratorul infrastructurii feroviare este dispus să acorde sprijinul necesar Primăriei”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Proiecte de transport în 15 comune din jurul orașului

Autoritățile locale din zona metropolitană Iași s-au constituit recent într-o asociație de transport. Municipiul Iași, Consiliul Județean Iași, dar și 15 localități din jurul orașului au constituit Asociația Metropolitană de Transport Public. Prin acest for ar urma să fie implementate proiecte ce țin de circulația rutieră din jurul municipiului Iași. Reprezentanții asociației au arătat că forul dorește identificarea unui plan de transport metropolitan coerent, care să asigure un sistem de mobilitate inteligentă pentru zona periurbană. În calcul au fost luate mai multe linii, precum Lețcani – Iași sau Holboca – Iași. Proiectul trenului metropolitan a ajuns la Ministerul Transporturilor, unde ar urma să se decidă și modalitatea de finanțare a investiției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *