Stomatologia modernă îmbunătățește în mod regulat tehnologiile protetice, oferind pacienților posibilitatea de a purta o proteză dentară fără cerul gurii. Protezele dentare de acest tip se disting prin estetică bună, funcționalitate, confort la purtare și fixare fiabilă. Nu interferează cu vorbirea, zâmbetul, sunt ușor de îndepărtat și instalat în gură.
Acestea sunt structuri cu o bază redusă care imit gingia, pe care sunt fixate coroane artificiale și elemente de fixare, cârlige, atașamente adică încuietori și coroane telescopice. Sistemele maxilare se caracterizează prin absența completă a palatului sau prin prezența unei punți subțiri, discrete. În exterior, protezele dentare amovibile arată ca o punte dentară fixă obișnuită. Sunt instalate pe suporturi care ies din dinți sau implanturile proprii. Pentru a reface întreaga dentiție, sunt necesare 2-6 unități de referință. Acest lucru vă permite să fixați în siguranță sistemul ortopedic în gură, împiedicându-l să se miște în timp ce mănânci sau ai o conversație plină de viață. Astfel de structuri sunt realizate din materiale biocompatibile. Alegerea unui model specific depinde de numărul și starea unităților de susținere, a cavității bucale în ansamblu.
Proteză dentară fără cerul gurii. Indicații pentru instalare
Acestea sunt instalate persoanelor care suferă de defecte dentare extinse, adică absența unui număr mare de dinți la rând. Proteza este recomandată și pacienților ci dinți distruși, putreziți, mobili, neviabili de îndepărtat.
Însă, pentru a reuși să instalezi proteza este necesară prezența a cel puțin 2-6 dinți sau rădăcini sănătoase și pentru acei care nu mai au posibilitatea de a reface dentiția în alte moduri.
Pentru instalarea acestei proteze dentare există și o listă destul de lungă de contraindicații. Restricțiile la instalarea protezelor dentare amovibile sunt împărțite în absolute și relative. Procedura relativă poate fi efectuată cu precauție extremă. Astfel, nu este indicat să instalezi o protează dacă suferi de o inflamație parodontală de 1-2 grade, ai carii și complicații ale acesteia, suferi de infecții sistemice, inclusiv ARVI, infecții respiratorii acute sau te afli în recuperare după o intervenție chirurgicală în cavitatea bucală.
De asemenea, o persoană nu poate să-și pună o proteză dacă suferă de atac de cord, accident vascular cerebral, radioterapie transferat cu mai puțin de 6 luni în urmă, igienă orală deficitară. Este absolut imposibil să se efectueze o procedură absolută.
Din ce material sunt fabricate protezele? Avantajele acestora
Nu trebuie să-și instaleze o proteză persoanele care suferă de tulburări de coagulare a sângelui și circulația acestuia, boala von Willebrand de formă severă, oncologie sau tulburări endocrine în stadiul de decompensare. De asemenea, nu este indicat să folosești o astfel de proteză dacă suferi de alergie la materialele pentru aceasta.
Protezele moderne fără cer diferă în ceea ce privește materialul, gradul de rigiditate și metoda de instalare. Fiecare tip are propriile sale avantaje, caracteristici care sunt luate în considerare la planificarea protezelor. În mod convențional, astfel de sisteme ortopedice pot fi împărțite în două grupuri mari, închizătoare și lamelară.
Un mare avantaj ale acestor proteze este faptul că nu este nevoie să le extragi pe timp de noapte, acestea sunt ținute în siguranță în gură, nu afectează vorbirea și senzațiile gustative. Proteza este foarte estetică, compactă, fără suprapunere masivă a cerul gurii. De asemenea, aceasta repetă forma maxilarului, se potrivește perfect pe gingii, nu provoacă probleme cu dicția și sunt ușor de întreținut.
Este bine să știi că o proteză dentară fără cerul gurii are și o serie de dezavantaje. În primul rând aceasta are un preț mai mare comparativ cu modelele clasice, sunt necesari dinți pe care aceasta să se sprijine. De asemenea, acestea supraîncarcă unitățile de susținere în timpul mestecării. Mai mult decât atât, aceasta trebuie regulat schimbată din cauza recesiunii gingiilor. Unele persoane au alergie la materialul acestora.