Prima pagină » Eveniment-Social » Protestul organizat în fața Prefecturii Iaşi de USLIP Iaşi, astăzi, a fost anulat
Protestul organizat în fața Prefecturii Iaşi de USLIP Iaşi, astăzi, a fost anulat

Protestul organizat în fața Prefecturii Iaşi de USLIP Iaşi, astăzi, a fost anulat

22 nov. 2021, 10:19,
Elena Nicoleta Bujor, în Eveniment-Social

Protestul organizat de USLIP Iași şi Alianţa Sindicală „Gh. Asachi” Iaşi împotriva testării Covid-19 a elevilor cu teste pe bază de salivă de către cadrele didactice a fost anulat. Pichetarea Prefecturii Iaşi era programată pentru astăzi, 22 noiembrie 2021, între orele 13.00 – 14.00.

„Protestul de astăzi a fost anulat! Am luat această măsură datorită faptului că instrucțiunile privitoare la testarea anti-Covid-19 au fost schimbate. Consiliile de Administrație ale școlilor decid unde se fac testele, acasă sau la școală”, au transmis reprezentanţii USLIP Iaşi.

Protest împotriva testării elevilor în şcoli cu teste pe bază de salivă

Joi, 18 noiembrie 2021, USLIP Iaşi şi Alianţa Sindicală „Gh. Asachi” Iaşi anunţau organizarea unui protest astăzi, 22 noiembrie 2021 împotriva depistării noului coronavirus a elevilor prin probe de salivă de către profesori.

„Prin prezenta vă anunţăm că USLIP Iaşi şi Alianţa Sindicală „Gh. Asachi” Iaşi intenţionează să organizeze pichetarea Prefecturii Iaşi, luni, 22.11.2021, între orele 13.00 – 14.00, cu un număr de aproximativ 30 de persoane. Această acţiune este motivată de faptul că Ministerul Sănătăţii a transferat în responsabilitatea personalului didactic realizarea diagnosticării cu ajutorul testelor rapide a infectării cu SARS – COV – 2 a elevilor.

Precizăm că aceste atribuţii nu sunt prevăzute în fişa postului cadrelor didactice, iar procedura în sine reprezintă un pericol real pentru cei care o realizează şi inclusiv pentru persoanele din jur. Sugestia noastră a fost că testarea anti-Covid-19 să fie realizată acasă, de către părinţi, aşa cum se realizează în celelalte state europene şi nu la şcoală. Mai mult, la o unitate de învăţământ cu aproximativ 600 de elevi, ar trebui să fie sacrificate aproximativ 2 ore din programul de lucru al profesorilor. În aceeaşi ordine de idei dorim încă o dată să atragem atenţia asupra iresponsabilităţii dispunerii unei astfel de măsuri în interiorul şcolilor din România. O bună parte dintre acestea nu dispun de dotări elementare precum: cabinete medicale, spaţii de izolare şi în foarte multe cazuri chiar apă curentă!”, a transmis joi preşedintele USLIP Iaşi, prof. Laviniu Lăcustă.

Cum se realizează testarea Covid-19 a elevilor în școli

Testarea periodică cu teste rapide antigen efectuate din proba de salivă se realizează după cum urmează:

„a) în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii, înaintea începerii orelor de curs;

b) Testarea se va efectua în sala de clasă/grupă sau în alte spatii, sub îndrumarea cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ sau la domiciliu, sub îndrumarea părinților/reprezentanților legali;

c) Persoanele responsabile din cadrul unității de învățământ vor fi instruite privind colectarea testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios. În situația colectării testelor cu rezultat pozitiv la nivelul unităților de învățământ, acestea se vor arunca în coșuri de gunoi prevăzute cu capac și pedală prevăzute cu sac de gunoi, și vor fi colectate și eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale”, potrivit documentului emis de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *