Prima pagină » National » Protestul din 10 august 2018. Ce se întâmplă exact la 2 ani
Protestul din 10 august 2018. Ce se întâmplă exact la 2 ani

Protestul din 10 august 2018. Ce se întâmplă exact la 2 ani

10 aug. 2020, 12:16,
în National

Protestul din 10 august 2018 încă lasa urmări pentru foştii şefi ai Jandarmeriei ce au reprimat în forţa manifestarea. Chiar dacă pentru o perioadă au respirat uşuraţi, deoarece dosarul lor a fost clasat, situaţia lor pare să ia o alta turnură.

Astăzi, la doi ani de la protestele violente din Piaţa Victoriei, Curtea de Apel Bucureşti judeca cererea de redeschidere a urmăririi penale faţă de şefii de atunci ai Jandarmeriei.

În speţă sunt vizaţi maiorul Cazan Laurenţiu Valentin, comisarul şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonelul Cucoş Gheorghe Sebastian şi colonelul Şindile Ionuţ-Cătălin. Aceştia au avut un rol important în acţiunile de reprimare a protestului din 10 august 2018.

Protestul din 10 august 2018. Șefa DIICOT a repus cazul pe rol

Şefa DIICOT a repus cazul pe rol pentru plângerile formulate împotriva Ordonanţei din data de 26.06.2020, care clasa parţial acuzaţii din Dosarul 10 august. Procurorul-şef al DIICOT a dispus redeschiderea urmăririi penale.

Ordonanţa a fost înaintată Judecătorului de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Bucureşti în vederea confirmării, potrivit disp. art. 335 alin. 4 C.P.P., urmând ca după rămânerea definitivă, dosarul să fie declinat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, conform News.ro.

Decizie-cheie pentru Dosarul 10 august

Astăzi, la doi ani de la protestele din Piaţa Victoriei, secţia I penala din Curtea de Apel Bucureşti judeca cererea de redeschidere a urmăririi penale în Dosarul 10 august. Şedinţa este programată la ora 11.00.

Sunt vizaţi maiorul Cazan Laurenţiu Valentin, comisarul şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonelul Cucoş Gheorghe Sebastian şi colonelul Şindile Ionuţ-Cătălin.

Cauza a fost amânată în 7 august, când a fost respinsă cererea de abţinere depusă de judecătorul Ruxandra Grecu de a participa în cauza având ca obiect confirmarea redeschiderii urmăririi penale, în dosarul nr. 4102/2/2020.

Protestul din 10 august 2018. Reacția ui Klaus Iohannis după clasarea Dosarului 10 august

La sfârşitul lunii iunie, Klaus Iohannis a declarat cu privire la decizia DIICOT de a clasa dosarul 10 august, că ”este de dorit să se găsească o clarificare mai profundă în această speţă”.

În data de 15 iulie, DIICOT a anunţat că a dispus clasarea dosarului privind protestul din 10 august 2018, atât partea în care au fost cercetaţi şefii Jandarmeriei, cât şi sesizarea privind o tentativă de lovitură de stat.

Procurorii au susţinut în ordonanţa de clasare faptul că a existat o complicitate morală a protestatarilor paşnici din Piaţa Victoriei, care nu s-au delimitat de cei care au exercitat violenţe asupra forţelor de ordine, ci chiar s-au amuzat.

„Atunci când a fost evenimentul din 10 august, eu am avut o opinie foarte fermă că măsurile luate de Jandarmerie au fost exagerate. In consecinţă, au apărut diferite relatări, filmări şi s-a constituit un dosar penal pe care l-a analizat DIICOT. Am foarte mare încredere în sistemul de justiţie din România şi eu, împreună cu dumneavoastră, împreună cu multe milioane de români. Am luptat ca să păstrăm independenţa justiţiei, adică niciun politician să nu se amestece în mersul dosarelor.

Nici preşedintele. Şi atunci nu pot să vă spun decât unele opinii personale şi să îmi exprim convingerea că justiţia din România va face dreptate şi cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere.

Iar în ce priveşte această fază, concretă, procedurală (…), personal, ca şi mulţi alţi români, suntem de părere că este de dorit să se găsească o clarificare mai profundă în această speţă”, a afirmat preşedintele, la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025