Protestele fermierilor continuă și astăzi, 15 ianuarie 2024, la Iași. Protestatarii au ca punct de întâlnire rondul Metro – rondul Lețcani.
Redăm în cele ce urmează lista revendicărilor fermierilor români.
„Noi, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR), susținem dreptul fermierilor de a-și manifesta nemulțumirile și de a-și susține interesele sub orice formă legală și democratică. Ne asumăm responsabilitatea de a comunica permanent autoritaților problemele și solicitările agricultorilor din România. Prin urmare, prin prezentul document, exprimăm unele dintre principalele îngrijorări transmise de membrii FAPPR, pe care le prezentăm în cele ce urmează.
1. Cum funcționează și cum va ajuta fermierii aflați într-o situație critică produsă de fenomene meteo nefavorabile (de exemplu secetă) instrumentul de gestionare a riscurilor, pentru alimentarea căruia li s-au reținut 3% din suma aferentă plăților directe BISS?
Solicităm să ni se explice exact mecanismul prin care vor fi despagubiți aceștia și criteriile de eligibilitate.
2. Seceta este provocarea majoră din agricultura României și se manifestă din ce în ce mai frecvent. Care este planul de investiții în irigații (infrastructură principală) pentru următorii 2 ani? Ce măsuri de compensare aveți în vedere pentru fermierii din zonele unde nu este posibilă realizarea irigațiilor?
3. Ne solicitați ITP la utilaje. Cum au gândit autoritățile implementarea acestor cerințe, ținând cont că vorbim, în foarte multe situații, de utilaje specializate, unele cu gabarit depășit? Care sunt procedurile avute în vedere pentru a nu pune fermierii în situații imposibile?
4. Când vom ști exact cum se aplică GAEC 8 (procentul mninim de suprafață arabilă alocat elementelor neproductive), având în vedere că anul agricol a început la 1 septembrie 2023?
5. Cum intenționați să rezolvați problema fermierilor care, din cauza erorilor generate desoftul de teledetecție utilizat de APIA, nu și-au primit încă avansul din subvenție, mai ales că, într-un an dificil ca acesta, orice întârziere a plăților le poate provoca falimentul?
6. Când va fi plătit efectiv ajutorul de 100 euro/ha pentru culturile de toamnă, acordat pe cadrul Ucraina? Aveți în vedere acordare unui ajutor similar pentru culturile de primăvară?
7. În ceea ce privește creditele agricole pe care le-ați anunțat, când vor fi acestea efectiv disponibile? Cum vă veți asigura că acestea vor fi accesibile și fermierilor nebancabili, adică celor care au cea mai mare nevoie de astfel de lichidități?
8. Într-o perioada atât de complicată, inclusiv din perspectivă geo-politică, constatăm și o înăsprire a regimului fiscal. Aveți în vedere măsuri concrete de reducere a poverii fiscale în agricultură?
9. Deși investițiile în infrastructura de transport (autostrazi, drumuri expres, etc.) sunt într-o etapă de expansiune rapidă, acestea nu au fost acompaniate de o legislație privind despăgubirile care ar trebui acordate fermierilor. Solicităm ca aceste despagubiri sa fie realizate cu celeritate la nivelul valorii juste, iar coridoarele de expropriere sa fie publicate inainte de începerea efectiva a lucrărilor în șantier, cu date complete de georeferențiere în baza de date publică ANCPI (ETERRA).
10. În zonele agricole acoperite de sistemul antigrindină, fermierii acuză faptul că acestea produc mai mult rău decât bine și generează efect de secetă suplimentar. In acest context, vă rugăm să ne transmiteți studiul de impact care a stat la baza introducerii sistemului antigrindină în România. De asemenea, vă solicităm lista statelor din UE care utilizează un astfel de sistem național antigrindină, pentru a putea beneficia de experiența și expertiza acestora.
11. a) Există suspiciuni rezonabile că marfa din Ucraina este importată în Romania ca marfă din Republica Moldova, prin schimbarea originii. Daca aveti in vedere aceasta preocupare a fermierilor români, ce soluții ați pregatit pentru a-i proteja de un astfel de abuz?
b) În prezent, capacitatea anuală de operare în portul Constanța este de cca 36 milioane tone cereale și oleaginoase. Ucraina si Romania au o sezonalitate similară a ritmurilor de export, de unde rezultă o uriașă presiune în vârful de sezon din intervalul iulie-noiembrie, exacerbată de retragerea Rusiei din Acordul de export al cerealelor pe Marea Neagră.
Care sunt masurile care vor înlătura impactul asupra fermierilor români al dublării volumelor de trafic cu marfuri ucrainene, mai ales in contextul în care țintele asumate de Guvernul României pentru perioada următoare sunt și mai îndraznețe – dar sunt formulate pentru marfa din Ucraina. Care sunt obiectivele pentru marfa de origine România?
12. In practica curentă, acolo unde nu sunt dezbatute moștenirile, există cerința unordeclaratii notariale de la toți moștenitorii. Indeplinirea acestei condiții este foartecomplicata, anevoioasă și nejustificată, deoarece secretarul primariei ar putea ține loc de notar pentru astfel de spețe. Cum intenționează autoritățile să simplifice acesată povară?
Având în vedere situația gravă în care se află fermierii, dar și starea acestora de inflamaregeneralizată, considerăm benefic pentru toate părțile ca MADR să ne furnizeze în cel mai scurt timp, printr-un răspuns scris, soluții punctuale pentru fiecare dintre problemele pe care vi le supunem aici atenției”.
sprijiniti fermierii , ca altfel veti manca modificate genetic din Ucraina………….marketuri din Ucraina se vor infiinta ………….
E blocată circulația inclusiv pe Bulevardul Păcurari din cauza protestului. De ce ne pedepsec, ce vină avem noi, cei care stăm pe loc și ardem motorina degeaba?
Cel mai grav lucru este ca acesti tractoristi au si drept de vot… Dupa mintea voastra, pe cine crede-ti ca afecteaza circul asta ?? Va spun eu…pe semenii vostri…pe ei ii blocati !!! Cei ce conduc tara asta nu ii gasesti in trafic intre Metro si Letcani.. Cap au…minte ce le mai trebuie..!?
au dreptul sa protesteze. dar cand miroase a ciubota de kremlin si soric de sosoaca, cand ii sufoca pe toti in trafic cu cererile lor aberante (bezina gratis, fara RCA, fara ITP), cand liderul tractoristilor e un PSD-ist din Botosani, candidat la primarie, care-i facea ciubotele lui Dragnea in 2016, deja iti dai seama cine ii coordoneaza si de ce. #puiemutin
Suport orice blocaj in trafic in Iasi sau in tara decat sa suport dictatura nazista a lui klsus, nemtalaul,maciuca,simonis, jidanul,ciolacu analfabetul covrigar. Ei lupta pentru binele poporului roman !!!!!° Suuuuuus Romania,suuuuus romanilor adevarati si curajosi! Traiasca romanii adevarati! Bravooooo,felicitari ,va multimim pentru demnitatea si curajul acestui protest!!!!!!!!!!
Primele masini si tractoare din coloana sunt ale curvarului de inginer notzi, mare politician din Letcani, fost psdist ajuns in pusl, aterizat recent în haur cu tot cu amanta lui traseista. Pentru personaje „onorabile” ca el se sta în trafic cu orele.
În Europa se fermierii prosteaza de 5 ani ,acum s au trezit
Dar tirurile romanesti cat stau blocate in trafic din cauza tirurilor ucraiiene? Romania,singura tara care permite toate tirurile ucrainire pe teritotiul sau si autostrazi distruse de tirurile ucrainiene. Nu stiu aici in Iasi mentalitatea pozitiva este foarte redusa. parca sunteti impotriva protestatarilor,impotriva binelui nostru,impotriva Revolutiei. Lasati mai stati capra la guvernanti si din cauza voastra lasilor sa ne fta cum vor ei in fiecare zi cu taieti sariale si noi taxe,impozite di toate mizeriile lor. In celelalte orase,Constanta,Vaslui,Buzau ,Bacau,in Gorj, Tmisoara,Ardeal, etc. tractoarele ,tirurile au fost insotite de sute de masini ale locuitorilor cu steagul Romaniei protestand alaturi de agricultori dar in Iasi nimic ,labariti pe net impotriva protestantilor,rusine sa va fie. Parca vad ca prostimea de la Iasi voteaza Pnl si Psd.
Nu votam pnl și psd, votam haur, partidul unde s-au adunat toate scursurile: puscariasi, pedofili, curve si curvari.
Sunteti toti niste handicapati
Taci fă handicapato.