Prima pagină » Actualitate » Protestele fermierilor continuă la Bucureşti. Mai multe tractoare s-au adunat în fața Parlamentului
Protestele fermierilor continuă la Bucureşti. Mai multe tractoare s-au adunat în fața Parlamentului

Protestele fermierilor continuă la Bucureşti. Mai multe tractoare s-au adunat în fața Parlamentului

26 mai 2021, 14:28,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

Noi proteste în România. Fermierii au ieşit din nou în strada miercuri, 26 mai 2021. Aceştia au scos tractoarele pe străzile din Bucureşti, pichetând împotriva subfinanţării cronice a sectorului şi a măsurilor luate de politicieni în sectorul agroalimentar.

Un număr de opt tractoare, dintre care patru pe platformă, au început să se deplasează de la ora 12:00 în jurul Palatului Parlamentului.

Peste 100 de fermieri au ieşit la proteste în București

Agricultorii au plecat din curtea Academiei Române, cu sediul pe Calea 13 Septembrie, ţinând apăsat de claxon şi având afişate mesaje precum: ”În ce hal aţi adus agricultura României”, ” Noi hrănim acest popor”, „Politicienilor, nu vă bateţi joc de fermierii români!”, „Deblocaţi fondurile europene pentru agricultură”, „Politicienilor, cu ce v-au greşit fermierii!”, „Oros! Ne-am săturat de minciunile tale!”.

Protestul de miercuri, desfăşurat de Asociaţia Forţa Fermierilor, este autorizat de Primăria Municipiului Bucureşti pentru 100 de fermieri, însă pentru moment în faţa sediului Parlamentului sunt maximum 50 de persoane, venite din mai multe judeţe ale ţării.

Manifestaţia este programată între orele 12:00 – 16:00. Între orele 12:00 şi 12:30, tractoarele se vor deplasa în jurul Palatului Parlamentului, cu punct de plecare şi încheiere parcarea de lângă Academia Română din Calea 13 Septembrie, iar între 12:30 şi 16:00, fermierii vor protesta în faţa Parlamentului în alveola din dreptul Parcului Izvor.

Presa locală susține faptul că traficul nu este blocat.

Proteste ale fermierilor au fost și la Iași

În data de 7 aprilie 2021, la ora 14:00, Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice ”GRÂNARII”-”DĂ-TE PE BRAZDĂ” IAȘI au organizat un marș cu utilaje agricole în municipiile Iași, Vaslui și Botoșani.

Fermierii au scos în stradă circa 200 de utilaje agricole. Plecarea a fost de la Antibiotice Iași. Au fost fermieri din localitățile Vlădeni, Ruginoasa, Costești, Bălţaţi, Şipote, Plugari.

Sloganele regăsite pe plancartele de pe tractoare: „Dă-te și tu pe brazdă domnule ministru”, „Fără pâine = Fără mâine”, „Fără ură în Agricultură”, „Cultivați bunul simț”, „Viitor de agricultor”.

Motivul protestelor agricultorilor

Protestul exprimă strigătul de disperare privind tergiversarea acordării despăgubirilor pentru calamitățile culturilor din primăvara anului 2020 și întârzierea plății procentului rămas de plată pentru culturile de toamnă din anul2019.

„CEREM IMPERATIV PRIM MINISTRULUI, DOMNULUI FLORIN-VASILE CÎȚU SĂ PLĂTEASCĂ DESPĂGUBIRILE PENTRU CULTURILE CALAMITATE DIN SUME IDENTIFICATE LA PROPUNEREA ALIANȚEI PENTRU AGRICULTURĂ ȘI COOPERARE. Vă rugăm să popularizați demersurile noastre având în vedere situația extrem de gravă a Agriculturii din zonele de EST, SUD-EST și SUD a țării, zone grav afectate de seceta din anul agricol 2019-2020”, au transmis fermierii ieșeni.

ACCPT Iași (GRÂNARII „DĂ-TE PE BRAZDĂ”) este asociatie non profit a fermierilor din judetele de est ale Romaniei (SV, BT, NT, IS, BC, VS, VN, GL, BZ), cu sediul in judetul Iasi si un numar de 110 membri fermieri ce lucreaza o suprafata de peste 40.000 ha.

ACCPT Iași este membru al APPR, care alături de alte 3 organizații importante (PRO AGRO, UNCSV, LAPAR) formează ALIANTA PENTRU AGRICULTURA SI COOPERARE, una dintre cele mai reprezentative ”voci” ale fermierilor în relația cu instituțiile, la nivel național și internațional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *