Prima pagină » Actualitate » Protestele continuă la Termocentrala din Mintia. Ce nemulţumiri au salariaţii

Protestele continuă la Termocentrala din Mintia. Ce nemulţumiri au salariaţii

07 sept. 2020, 10:29,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Luni, 7 septembrie 2020, au reînceput protestele în Hunedoara. Peste o sută de angajaţi ai Termocentralei Mintia au refuzat vehement să mai intre la serviciu. Protestatarii îşi exprimă nemulţumirea privind neacordarea timp de şase luni a bonusurilor salariale.

Protest spontan la Hunedoara. Angajaţii Termocentralei Mintia nu şi-au primit bonusurile salariale

Angajaţii Termocentralei Mintia din Hunedoara au reînceput protestele în curtea instituţiei. Cei 110 salariaţi au refuzat să intre la munca luni, 7 septembrie 2020. Aceştia nu şi-au primit bonusurile salariale timp de jumătate de an şi au declanşat un protest spontan. Liderul Sindicatului ”Solidaritatea”, Cristian Iştoc a anunţat că centrală a fost oprită sâmbătă noaptea din cauza lipsei de cărbune.

Cei 110 protestatari au anunţat că refuză să intre la muncă deoarece de şase luni nu au primit anumite bonusuri la salarii, cum ar fi decontarea transportului, tichete de masă, ajutorul de încălzire.

Cu tot cu bonusuri, salariile energeticienilor sunt de 3500 – 5.500 de lei, anunţă reprezentanţii Sindicatului ”Solidaritatea” din Valea Jiului. Preşedintele Sindicatului ”Solidaritatea”, Cristian Iştoc, a anunţat luni dimineaţa că încă de sâmbătă noaptea, Termocentrala Mintia a fost oprită deoarece nu mai există cărbune în stocuri.

”Lipsa cărbune. Centrală a fost oprită la zero, sâmbătă noaptea. Sunt lucrări şi manevre chiar dacă e la zero”, a declarat Iştoc.

Proteste violente în Belarus. Poliţia a arestat zeci de persoane

Poliția din Belarus a arestat cel puțin 100 de persoane în capitala Minsk și în alte orașe, deoarece protestele împotriva președintelui Alexander Lukașenko au avut loc pentru un al patrulea weekend consecutiv. Zeci de mii de oameni au sfidat prezenta masivă a organelor legii și s-au adunat în oraș. Ei doresc ca președintele e să demisioneze după realegerea sa de luna trecută, pe fondul acuzațiilor de trucare a votului.

Protestele au făcut, de la începutul lor, 4 decese. Conform informaţiilor existente până la această dată, din cauza protestelor au murit 4 oameni şi sunt câteva sute de răniţi.

O parte din liderii opoziţiei din Belarus au fugit din ţară

O serie de personalități din opoziție au fugit din țară. Sâmbătă, activista Olga Kovalkova a devenit ultima care a spus că s-a refugiat în Polonia vecină, pe fondul amenințărilor cu închisoarea. Lukașenko, aflat la putere din 1994, a acuzat națiunile occidentale de intervenție. Protestatarii, activiștii pentru drepturile omului și observatori spun că poliția suprimă brutal marșurile pașnice din fosta republică sovietică.
Belarus se învecinează cu Rusia , de care depinde în mare măsură pentru energie și cu care are legături strânse, precum și cu Ucraina și statele UE.

Care este starea de spirit din Minsk?

După ce organizația neguvernamentală Viasna a raportat duminică 130 de arestări, ministerul de interne din Belarus a confirmat pentru agenția de știri rusă Interfax cel puțin 100 de detenții în întreaga republică.
Martorii oculari au declarat pentru Interfax că poliția a început să facă arestări la Minsk după încheierea mitingului și oamenii mergeau acasă. Înregistrările video de duminică arată bărbați îmbrăcați în civil bat protestatari pașnici cu bastoane.

Ministrul Afacerilor Interne, Yuri Karayev, a explicat acțiunile forțelor de securitate.

„Vorbesc despre brutalitatea poliției din Belarus și vreau să spun acest lucru: nu există poliție mai umană, reținută și cu capul rece peste tot în lume”, a spus el citat de agenția oficială de știri Belta.

Duminica a devenit ziua cheie pentru demonstrațiile de stradă de când au început mitingurile. În ultimele zile, forțele de securitate – îmbrăcate toate în negru, cu chingi deasupra feței – au vizat studenții universitari în timp ce se întorceau din vacanță, trăgându-i pe unii de pe străzi și din clădirile universității în monovolume nemarcate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`