Prima pagină » International » Proteste violente în Franța, după victoria lui Emmanuel Macron. Două persoane au fost împușcate mortal, iar o altă rănită

Proteste violente în Franța, după victoria lui Emmanuel Macron. Două persoane au fost împușcate mortal, iar o altă rănită

25 apr. 2022, 12:50,
în International

Duminică, în Franţa s-a desfăşurat turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Victoria lui Emmanuel Macron i-a scos imediat în stradă pe mulţi francezi. Unde au avut loc protestele violente şi ce incident a avut loc în centrul Parisului, duminică seară?

Incidente violente în Franţa, duminică seară, la finalul zilei care a consfiinţit victoria lui Emmanuel Macron în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

Poliţia a împuşcat mortal două persoane la Paris, iar o a treia a fost rănită

Poliția din Paris a deschis focul asupra unui vehicul care a încercat să lovească autospeciala în apropiere de centrul capitalei Franței. Două persoane au murit, iar una e rănită, potrivit presei locale.

Incidentul a avut loc în apropierea Pont Neuf, în centrul capitalei franceze, duminică seara, scrie Sky News.

Se crede că șoferul mașinii și un pasager care stătea pe scaunul din față sunt cele două persoane care au murit.

O femeie care se afla pe bancheta din spate a fost transportată la spital. Se pare să gloanțele i-au atins brațul, potrivit rapoartelor.

Un martor a declarat pentru Le Figaro: „O mașină a fost parcată în direcția greșită de-a lungul pieței Vert-Galant de pe Pont Neuf, poliția s-a apropiat pentru a controla indivizii din vehicul, îndreptând arme spre ei. Șoferul a plecat în trombă spre poliție cu toată viteza. Poliția a tras imediat.”

Proteste violente la Paris şi Lyon, după închiderea urnelor

Tot duminică seară, după închiderea urnelor şi anunţarea primelor estimări privind votul, francezii naţionalişti au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de victoria lui Emmanuel Macron.

Manifestanţii au ieşit în stradă la Paris, dar şi la Lyon. În ambele oraşe, au avut loc ciocniri cu forţele de ordine.

Protestatarii furioşi au aruncat focuri de artificii într-o maşină de poliţie din Lyon, în timp ce poliţiştii au lansat gaze lacrimogene şi au atacat zeci de protestatari adunaţi în Piaţa Place de la République din Paris, notează jurnaliştii de la The Guardian.

Emmanuel Macron, al doilea mandat la Palatul Élysée

Reamintim că, în urma scrutinului electoral de duminică, 24 aprilie, Emmanuel Macron a fost reales drept preşedinte al Franţei.

Potrivit rezultatelor oficiale anunţate de Ministerul de Interne de la Paris, după numărarea a 98% din voturi, Emmanuel Macron a obţinut 57,8% din voturi, iar Marine Le Pen 42,1%.

Rata de participare în turul secund al scrutinului prezidenţial a fost de 71,7%, mai scăzută cu 3% faţă de anul 2017.

„Vreau să le mulțumesc tuturor francezilor, bărbați și femei, care în primul, și apoi în al doilea tur, mi-au acordat toată încrederea lor pentru o Franța independentă, o Europă mai puternică, care datorită unor investiții și schimbări profunde să continue să asigure evoluții concrete pentru toți, folosindu-ne de creativitate, de inovație în țară, făcând astfel ca Franța să fie o națiune puternică și interesată de ecologie.

Mai știu și faptul că numeroși compatrioți au votat pentru mine în această zi, nu pentru a susține ideile pe care le reprezint eu, ci pentru a construi un baraj în fața extremei de dreapta. De aceea, vreau astăzi, aici, să le mulțumesc și lor. Vreau să le spun că sunt conștient că votul acesta mă obligă să fac anumite lucruri în anii care vin.

Mă gândesc, de asemenea, la toți compatrioții noștri care nu au venit să voteze. Tăcerea lor a însemnat că refuză să aleagă. Trebuie să găsim un răspuns și pentru această tăcere.

Știu că pentru numeroși compatrioți de-ai noștri, care au ales să voteze cu extrema dreaptă, furia și dezacordul care i-au condus să voteze pentru acest proiect trebuie, de asemenea, să își găsească un răspuns. Aceasta va fi răspunderea mea și a celor care sunt în jurul meu”, sunt câteva dintre declaraţiile lui Emmanuel Macron de duminică seară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`