Prima pagină » Actualitate » Proteste uriașe anunțate în fața Guvernului! Sindicaliștii își strigă nemulțumirile legate de prețurile la gaze și energie electrică
Proteste uriașe anunțate în fața Guvernului! Sindicaliștii își strigă nemulțumirile legate de prețurile la gaze și energie electrică

Proteste uriașe anunțate în fața Guvernului! Sindicaliștii își strigă nemulțumirile legate de prețurile la gaze și energie electrică

18 ian. 2022, 08:22,
în Actualitate

Vineri se anunță o nouă zi de proteste uriașe în fața Guvernului condus de premierul Nicolae Ciucă. Sindicaliștii din aluminiu vor să-și strige nemulțumirile legate de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Aceștia consideră că pe piață sunt acţiuni de speculă și că zeci de mii de salariați sunt deja afectați de creșterea preţurilor.

Vă aducem aminte faptul că incă de acum câteva luni prețul la gaze naturale și energie electrică a crescut considerabil, fapt ce a dus la închiderea unor fabrici care nu au mai putut face față scumpirilor.

 

Proteste în fața Guvernului din cauza prețurilor la gaze şi energie electrică

Așadar, protestul din fața Guvernului este organizat de membrii din Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Alroproduct, Sindicatul Prelucrarea aluminiului şi Sindicatul Alum Tulcea care se arată nemulţumiţi de faptul că prețurile la gaze și energie electrică au crescut considerabil. Sindicaliștii sunt de părere că scumpirea este cauzată de ” o mafie” creată în jurul resurselor de energie electrică și gaze, ” mafie” care întreprind acțiuni de speculă pe piață

 

„Mafia creată în jurul resurselor de energie electrică şi gaze nu îşi încetează acţiunile de speculă, distrugând în mod ireversibil industria din România. Astfel, Alro Slatina a început închiderea din capacitatea de producţie prin oprirea primei hale de electroliză, încă două hale sunt programate a fi oprite în curând, rezultând o reducere a producţiei cu 60%, urmând a funcţiona doar 2 hale din 5. Acelaşi lucru se întâmplă şi la Alum Tulcea, prin reducerea producţiei de alumină cu 60%”, transmit reprezentanţii celor patru sindicate.

Mii de angajaţi vor fi dați afară sau vor intra în şomaj dacă Guvernul nu ia măsuriâ

Pe de o parte, sindicaliştii susţin că situaţia este una gravă şi că dacă nu se vor lua măsuri de către Guvern, mii de angajați riscă să fie dați afară sau să intre în şomaj tehnic. Desigur, acţiunile negative se vor răsfrânge şi asupra altor zeci de mii de angajaţi din firmele care depind direct sau indirect de activitatea primilor:

„În urma demersurilor întreprinse de sindicate, de conducerile societăţilor, factorii de decizie – primul ministru şi ministerele de resort – s-a rezolvat doar cadrul legal privind tranzacţionarea bilaterală directă între producători şi agenţii economici energo-intensivi, dar acest lucru nu este practicabil în prezent datorită nefuncţionalităţii pieţei pentru clienţii mari din industrie, toată energia fiind pusă în vânzare doar pe anumite platforme ale pieţei şi adjudecată de speculanţii de energie. Este clar că restructurarea pieţei de energie este vitală pentru toţi consumatorii de energie. Ca ultimă strigare a sindicatelor sin a tuturor angajaţilor din industrie, cea care a mai rămas în România, este că Guvernul României să intervină de urgenţă în limitarea preţurilor la energie şi gaze naturale conform Legii concurenţei”, mai susţin sindicaliştii.

Sindicaliștii vor limitarea prețurilor la energie electrică şi gaze naturale la nivelul celui din decembrie 2020, pentru o perioadă de minim 1 an de zile. Aceștia mai vor ca guvernul să interzică exportul resurselor.

Vă aducem aminte faptul că nu este singurul domeniu care este afectat de prețurile care au ajuns la un nivel ridicat. De exemplu, acum câteva luni, Combinatul Azomureș anunța că îşi sistează producția din cauza scumpirilor.

În altă ordine de idei, Guvernul Ciucă a anunţat faptul că va impune, de la 1 februarie, TVA zero la gaze naturale și energie electrică în încercarea de a reduce prețurile de pe piață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *