Prima pagină » Actualitate » Proteste masive în Tel Aviv. MAE a emis o atenție de călătorie pentru Israel

Proteste masive în Tel Aviv. MAE a emis o atenție de călătorie pentru Israel

02 sept. 2024, 11:40,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenționare de călătorie pentru Israel, unde luni sunt planificate greve generale și proteste masive care vor afecta diverse sectoare. În urma acestei greve, activitatea Aeroportului Internațional „Ben Gurion” din Tel Aviv va fi perturbată.

Conform informațiilor furnizate de MAE, începând de luni, ora locală 08:00, se preconizează declanșarea unor greve în mai multe sectoare de activitate la nivel național, acestea urmând să dureze 24 de ore.

Protestele vor avea un impact și asupra funcționării Aeroportului Internațional „Ben Gurion” din Tel Aviv.

„Cetățenii români afectați sunt sfătuiți să verifice din timp programul zborurilor și să mențină contactul cu companiile aeriene pentru a obține informații legate de eventualele întârzieri sau anulări ale zborurilor. De asemenea, cetățenii interesați pot consulta site-ul Aeroportului Internațional Ben Gurion din Tel Aviv la adresa https://www.iaa.gov.il/en/”, menționează MAE.

Proteste masive în Tel Aviv. MAE a emis o atenție de călătorie pentru Israel

Mii de israelieni au protestat la Tel Aviv împotriva guvernului condus de Benjamin Netanyahu, acuzându-l că nu a reușit să recupereze în viață șase ostatici ale căror cadavre au fost găsite sâmbătă de armată în Fâșia Gaza.

Liderul opoziției, Yair Lapid, a declarat: „Netanyahu și cabinetul său au decis să nu salveze ostaticii. Sângele acestora este pe mâinile lor. Fac apel la toți cetățenii afectați să se alăture protestului de la ora 19:00 pe Bulevardul Begin din Tel Aviv.”

Duminică, au avut loc funeraliile unuia dintre cei șase ostatici recuperați din Gaza de către armata israeliană.

Nira Sarusi, mama ostaticului Almog Sarusi, a declarat: „Ați fost abandonați zi de zi, oră de oră, timp de 331 de zile. Ați fost sacrificați în numele prăbușirii Hamas, Rafah și Coridorul Philadelphi. Tu și atâtea alte suflete frumoase și pure. Ajunge. Nu mai este nevoie.”

La priveghi au participat zeci de ambasadori și diplomați din Israel

Steffen Seibert, ambasadorul Germaniei în Israel, a declarat: „Sunt foarte apropiat de familia Carmelei Gat. Ne-am luptat pentru eliberarea ei timp de 10 luni și, acum că s-a ajuns aici, este incredibil de trist. Trebuie să existe un acord, nimic nu este mai important decât aducerea acasă a ostaticilor rămași.”

Jacob Lew, ambasadorul SUA în Israel, a adăugat: „Nu vom renunța. Vom continua să facem presiuni pentru un acord care să aducă ostaticii acasă și să obținem o încetare a focului.”

Ruby Chen, tatăl ostaticului Itay Chen, a declarat: „Îi îndemnăm pe partenerii și prietenii noștri din comunitatea internațională, inclusiv din SUA și Germania, să acționeze, pentru că nu mai avem timp. Dacă este necesar, întreaga comunitate internațională trebuie să vină cu o propunere și să o impună părților implicate, atât Hamas, cât și Israel.”

Netanyahu a acuzat Hamas că a ucis ostaticii cu sânge rece și că sabotează negocierile pentru încetarea focului.

„Hamas continuă să respingă toate propunerile. Mai mult, au ucis șase dintre ostaticii noștri. Cine ucide ostatici, nu vrea o înțelegere. Nu vom ceda. Guvernul Israelului și eu personal suntem hotărâți să obținem un acord care să ne aducă toți ostaticii acasă și să asigure securitatea noastră,” a declarat Benjamin Netanyahu.

Acesta a subliniat necesitatea unei prezențe israeliene continue de-a lungul frontierei dintre Gaza și Egipt, cunoscută drept coridorul Philadelphi, și crearea unui mecanism pentru prevenirea revenirii forțelor armate ale Hamas în nordul Gazei, cerințe considerate inacceptabile de către Hamas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
02 septembrie 2024
02 septembrie 2024