Prima pagină » Economic Local » Proteste masive, în București și Iași. Contabilii, economiștii și antreprenorii se împotrivesc abuzurilor legislative și măsurilor fiscale opresive – UPDATE
Proteste masive, în București și Iași. Contabilii, economiștii și antreprenorii se împotrivesc abuzurilor legislative și măsurilor fiscale opresive - UPDATE

Proteste masive, în București și Iași. Contabilii, economiștii și antreprenorii se împotrivesc abuzurilor legislative și măsurilor fiscale opresive – UPDATE

06 iul. 2024, 02:00, 13 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Modificările fiscale din ultima perioadă scot în stradă contabilii, economiștii și antreprenorii. Mediul de afaceri din România se va reuni pe 8 iulie, în București, în Piața Victoriei, pentru a protesta împotriva abuzurilor legislative și măsurilor fiscale opresive recente.

UPDATE: Au început protestele. Zeci de contabili, economiști și antreprenori din Iași sunt la București pentru a-și declara nemulțumirile.

Știre inițială

Protestul, intitulat „Fără haos în legislația fiscală”, dorește să atragă atenția asupra eșecului continuu al statului român în relația cu contribuabilul și să solicite schimbări urgente și reale în politicile fiscale. Protestul va începe la 8:30, în Piaţa Victoriei, iar la 9:30 se va pleca în marş spre sediul Ministerului de Finanţe, din Piaţa Constituţiei, unde va avea loc o adunare publică de protest între orele 10:45 şi 13:30. De asemenea, proteste vor fi în toată țara, inclusiv la Iași.

„Din Iași, pleacă 10-12 persoane la București. Facem și protest local, la Primăria Iași, între 10-11. Acolo, probabil, vor fi mai multe persoane din Iași. La București, vor fi 1.000 de persoane din toată țara. Trebuie să protestăm pentru că ne afectează toate schimbările legislative, ANAF-ul ne chinuie și nu putem lăsa situația așa”, susțin reprezentanții protestatarilor din Iași.

Proteste masive, în București și Iași

Potrivit organizatorilor protestelor, în ultimele luni, companiile românești au fost supuse unor schimbări fiscale frecvente și imprevizibile, care au generat incertitudine și dificultăți majore în gestionarea afacerilor. Realitatea este că modificările fiscale au loc, în medie, la fiecare două zile lucrătoare, iar această frecvență face imposibilă adaptarea corespunzătoare a planurilor financiare ale firmelor. Aceștia reclamă birocrația excesivă. Astfel, peste 60 de instituții au atribuții de control asupra companiilor, însă acestea nu oferă îndrumare și consiliere, ceea ce creează un mediu de afaceri ostil și dificil de navigat.

În ceea ce privește digitalizarea, studiile recente arată că 72 la sută din companii consideră că cerințele de raportare digitală sunt excesive și neclare, îngreunând activitatea zilnică și împiedicând dezvoltarea afacerilor. De asemenea, modificările legislative frecvente și impredictibile afectează planificarea pe termen lung și creează o stare de incertitudine în mediul de afaceri.

Ce solicitări au protestatarii?

Organizatorii protestelor solicită predictibilitate legislativă, respectiv stabilirea unui calendar clar al modificărilor fiscale, cu o perioadă de minimum 6 luni înainte de implementare, pentru a permite firmelor să se adapteze. De asemenea, o altă solicitare este respectarea dialogului social și a transparenței decizionale prin implicarea reală a mediului de afaceri și a specialiștilor în procesul de elaborare a politicilor fiscale, dar și simplificarea procedurilor fiscale prin eliminarea declarațiilor redundante și a cerințelor birocratice inutile, care consumă timp și resurse valoroase. Organizatorii solicită oprirea abuzurilor fiscale prin asigurarea unui tratament echitabil pentru toate companiile și respectarea prezumției de nevinovăție în relația cu ANAF. Antreprenorii se tem că vine greva fiscală. Protestele din București și Iași se vor derula luni, 8 iulie 2024.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii
  • Fotografia? Rosu- Alb – Verde este steagul Italiei.

  • Am avut firma mica cu 3 angajați și am închis . Nu se merită să ai firma mică, statul ia TVA, impozit pe venit , impozit pe salarii, impozit pe dividende la care se adaugă cas , practic tu ca antreprenor nu mai ai nici o șansă să rămâi cu altceva decât datorii !

  • Vor trage obloanele firmele din zona de jos, de regula prost administrate, si care desfasoara activitati cu valoare adaugata scazuta. Oricum firmele astea evazioneaza la greu pe toate palierele : TVA, salarii, profit. Contributiile lor la buget sunt mici si sporadice.

    • Bine statul roman e un bun administrator al banului public😀,stai jos esti unul din milioanele de bugetari care asteapta sa traca luna sa i bage cascavalul pe card🧀

      • De stat, stai tu jos, ca ai cas la gura si rasini in cap. Da asa-i cand esti tanar… Crezi ca poti merge pe drum desfundat cu viteza a IV-a. Da, la inceput. Pana iti faci praf planetarele si abia atunci vezi cat de prost ai fost.
        Eu am 26 de ani numai la patroni, si la cate am trait si vazut nu ma abureste pe mine nimeni cu clisee rasuflate. Drumurile, scolile si spitalele se fac de la buget. De unde unde drumuri, scoli si spitale cand se aduna la buget 27% din PIB? Pana si bulgarii aduna 33%. Asta e. Patronii huzuresc si salariatii supravietuiesc, aia care pot.

        • corect. cand ai un necaz, patronul iti da un sut in fund afara din firma. tot de la stat ceri, statul ala pe care-l injuri in cor cu patronul, ca estio prost si pui botu, tot la el te duci si ceri.

        • Pai esti mic copil fata de mine da asa-i cand stai cu mana-ntinsa la buget,am ras de-am prapadit cunosti economie cat maica-mea care are 80 ani si a muncit toata viata la stat,daca n-ar fi economia privata ai roade borduri fraiere!

  • Aoleoooo , ne-au cucerit Ungaria !, proteste masive în țară cu zeci de mii de oameni și peste tot steaguri ungurești ! Istenem Istenem ! Nemtudom rumanom

  • Contabilii n-au nicio treaba. Nu ei sunt afectati, ci patronii, de care trebuie sa te doara la 15 metri dupa colt. Da-i in … ca sunt niste nesimtiti nesatuli. Si mobila din casa o cumpara pe firma.

  • mda. patronache este oprimat! asta o vezi cel mai bine cand coboara din vaporul care zice el ca-i masina. ce face el praf intr-o seara la club e cat un salariu bun in firma.

  • Contabilul este la cheremul patronului. N-are drept de cuvant, n-are drept de initiativa.

  • Bravo lor ca au iesit in strada si mai bine mai tarziu decat niciodata.
    Ne gandim ca daca ei nu mai inteleg nimic din modificarile astea de nu stiu cate ori pe an, dar patronii de firme mici si mijlocii.
    Demisia ministrului de finante este inevitabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`