Prima pagină » Actualitate » Proteste în Southport, nord-vestul Angliei, după ce trei fete au fost ucise într-un atac. Mama uneia dintre victime a rugat oamenii să „oprească violența” – LIVE VIDEO

Proteste în Southport, nord-vestul Angliei, după ce trei fete au fost ucise într-un atac. Mama uneia dintre victime a rugat oamenii să „oprească violența” – LIVE VIDEO

31 iul. 2024, 23:00,
BZI.ro, în Actualitate

Au avut loc ciocniri violente între protestatari de extremă-dreapta și poliție în Southport, nord-vestul Angliei, pe 30 iulie – la o zi după ce trei fete au fost ucise într-un atac cu cuțitul la un eveniment pe tema lui Taylor Swift la o școală de dans.

Aproape 40 de ofițeri de poliție au fost răniți după ce oamenii au aruncat cu cărămizi într-o moschee și sticle în poliție și au incendiat vehicule, declanșate de rapoarte neconfirmate că suspectul de 17 ani al atacului cu cuțitul este musulman. Premierul britanic Keir Starmer a declarat că grupul a „deturnat” un marș pașnic organizat pentru cei răniți și uciși în atac.

Mama uneia dintre fetele ucise a rugat oamenii să „oprească violența”

Mama uneia dintre fetele ucise în atacul de la Southport a rugat oamenii să „oprească violența” după ce au izbucnit revolte marți seara.

S-a aruncat cu cărămizi și sticle în polițiști, iar dubele de poliție au fost incendiate în timp ce sute de oameni s-au adunat în fața unei moschei, marți seară, după ce informațiile greșite despre suspectul atacului din Southport au fost răspândite online.

Dube de poliție au fost incendiate, iar videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat flăcări mari în jurul vehiculelor. Protestatarii s-au ciocnit cu poliția mânuind scuturi și bastoane, iar ofițerii încărcau mulțimile în afara moscheii, notează SkyNews

Trei copii au fost uciși într-un atac cu cuțitul la un curs de dans pe tema lui Taylor Swift din Southport

O fetiță de nouă ani a devenit a treia victimă, poliția din Merseyside spunând că copilul a murit la primele ore ale dimineții de marți, după moartea altor două.

Victimle sunt Bebe King în vârstă de șase ani, Elsie Dot Stancombe în vârstă de șapte ani și Alice Dasilva Aguiar, în vârstă de nouă ani, notează TheIndependent

Alți cinci copii rămân în stare critică în spital, cu răni înjunghiate, în timp ce doi adulți despre care se crede că au încercat să protejeze tinerele victime rămân grav răniți. Alți trei copii au suferit și răni înjunghiate în atac.

Ofițerii înarmați au reținut un băiat de 17 ani din Banks

Ofițerii înarmați au reținut un băiat de 17 ani din Banks și au confiscat un cuțit după ce au vizitat Hart Street din Southport, luni, la ora 11.50.

Poliția din Merseyside a spus că nu crede că incidentul este legat de terorism, adăugând că „nu există nicio amenințare mai largă pentru public”.

Între timp, un protest violent a izbucnit marți seară printre presupușii susținători ai extremei drepte, cu o dubă de poliție incendiată și cărămizi și sticle aruncate asupra ofițerilor în timp ce o moschee a fost atacată și scandate lozinci anti-islam.

Protestul s-a produs la doar o oră după ce mii de rezidenți locali, lideri spirituali și primarul din Sefton s-au adunat pentru a aduce un omagiu victimelor.

Cine sunt victimele?

Opt copii în total au fost înjunghiați, în timp ce cursul de dans se încheia luni.

Prima victimă este Alice Aguiar, copilul de nouă ani care a murit marți devreme.

Mătușa ei Carina Aguiar, o lucrătoare la hotel care locuiește în Camara de Lobos din Madeira, Portugalia, a postat într-un omagiu emoționant.

„Prițesa Alice. În acest moment mă doare sufletul, trupul mă doare, mintea mă doare. Am un nod în gât. Erai doar un copil nevinovat, o fată zâmbitoare fericită cu o viață strălucitoare în față pe care o ființă umană disprețuitoare ți-a luat-o, fără milă, fără motiv. Ai grijă de mama și tatăl tău care suferă, care sunt dezolați și răniți. Zboară sus micuța noastră stea. Te iubesc.”

Oficialii din Lisabona au confirmat că ea este cetățeană portugheză și că părinții ei sunt originari din Madeira.

Familia lui Bebe King, în vârstă de 6 ani, a spus: „Niciun cuvânt nu poate descrie devastarea care a lovit familia noastră, încercând să facem față pierderii fetiței noastre Bebe”.

Elsie Dot Stancombe, în vârstă de 7 ani, a fost identificată ca fiind una dintre primele victime ale atacului.

O declarație a poliției din Merseyside a adăugat: „Familiile lor, care sunt sprijinite de ofițeri specialiști, au emis fotografii și au cerut ca intimitatea lor să fie respectată în acest moment”.

O profesoară de dans a încercat cu disperare să-i apere pe copii

O profesoară de dans a încercat cu disperare să-i apere pe copii a fost numită „frumoasă” și „creativă” Leanne Lucas, în vârstă de 35 de ani.

Ea a fost numită pe plan local drept unul dintre organizatorii atelierului de dans.

Se spune că ea și un coleg au ajutat la protejarea a până la 16 copii nevinovați de atac.

Distribuind o fotografie cu Leanne pe Facebook, Sunshine Yoga a scris: „Sunt absolut devastată. Vă rog să vă rugați pentru Leanne.

„Leanne a venit la cursul meu de pregătire în decembrie. O tânără și frumoasă fată creativă care era atât de pasionată de a ajuta copiii. Pur și simplu nu pot să cred. Vă rog să vă rugați.”

Ce au spus serviciile de urgență?

Un purtător de cuvânt al poliției din Merseyside a declarat: „Din păcate, putem confirma că un al treilea copil a murit ca urmare a rănilor suferite într-un atac cu cuțitul în Southport ieri dimineață, luni, 29 iulie. Fetița de nouă ani a murit în spital la primele ore ale acestei dimineți, marți, 30 iulie.

„Copiii care au murit ieri au fost fete de șase și șapte ani. Alți opt copii au suferit răni înjunghiate în timpul atacului, iar cinci dintre ei sunt într-o stare critică. Doi adulți sunt, de asemenea, într-o stare critică după ce au fost răniți în timpul incidentului”.

Șeful poliției din Merseyside, Serena Kennedy, a spus că, cu „mare tristețe”, copiii au murit în urma rănilor.

Infractorul, care era înarmat cu un cuțit, a intrat în incintă și a început să-i atace pe cei din interior”

Ea a adăugat că ofițerii au fost chemați la ora 11.47 și au fost șocați să descopere că mai multe persoane au fost „supuse unui atac feroce și au suferit răni grave”.

„Copiii participau la un eveniment Taylor Swift la o școală de dans când infractorul, care era înarmat cu un cuțit, a intrat în incintă și a început să-i atace pe cei din interior. Credem că adulții care au fost răniți încercau să protejeze copiii în momentul în care au fost atacați”, a spus ea.

De ce a izbucnit un protest de extremă dreapta?

Sute de oameni au participat marți seara la o priveghere pașnică în fața locului de artă Atkinson din Southport, mulți în lacrimi în timp ce depuneau flori și cărți de amintire.

Veghea a fost urmată de un protest în fața unei moschei din Southport, în timp ce manifestanții care scandau lozinci de extremă dreapta s-au ciocnit cu poliția pe St Luke’s Road.

Poliția din Merseyside a spus că „un grup mare de oameni – despre care se crede că sunt susținători ai Ligii engleze de apărare” – a început să arunce obiecte către moschee în jurul orei 19.45.

Cine este suspectul?

Băiatul de 17 ani, care nu poate fi numit din motive legale, rămâne în arest, acuzat de crimă și tentativă de omor în urma incidentului de luni din Hart Street, Southport, a declarat poliția din Merseyside.

Poliția a spus că suspectul, care s-a născut în Cardiff, este din satul Banks, chiar în afara Southport, iar un drum din zonă a fost izolat de detectivi luni după-amiază.

Poliția din Merseyside a adăugat: „Un nume a fost distribuit pe rețelele de socializare în legătură cu suspectul în incidentul din Southport.

„Acest nume este incorect și îndemnăm oamenii să nu speculeze detaliile incidentului în timp ce ancheta este în desfășurare”.

Ce au văzut localnicii?

Un proprietar de afaceri local, care a fost una dintre persoanele care a sunat la poliție, a spus că incidentul din Southport a fost ca o „scenă dintr-un film de groază”.

Colin Parry, proprietarul Masters Vehicle Body Repairs de pe Hart Street, a spus că credea că șase sau șapte fete tinere au fost înjunghiate.

Un părinte, care nu a dorit să fie numit, a spus că fiica lui a fost „traumatizată” de atac.

El a spus: „Fiica mea a fost în ea și a fost traumatizată. A fugit și e în siguranță.”

Martorul ocular Bare Varathan, în vârstă de 35 de ani, care deține un magazin de colț pe Hart Street, a spus că a fost sunat de un membru al personalului care i-a spus: „Șefă, du-te la magazin!”

El a spus: „Am văzut șapte până la zece copii în afara creșei. Au fost răniți, sângerând. Erau pe drum, fugeau de la creșă”.

„Au fost înjunghiați, aici, aici, aici, peste tot. ( A indicat zona gâtului, spatelui și pieptului).

„Cineva mi-a spus că a sosit cu un taxi și avea un cuțit.”

Cine a oprit atacul?

Potrivit rapoartelor, antrenorul personal Joel Verite, în vârstă de 25 de ani, s-a repezit în ajutorul unei femei care a țipat „uitați de mine, este un tip acolo care înjunghie copii”.

Se spune că ar fi ajutat alți doi ofițeri, unul folosind un taser, să-l doboare pe suspect.

Antrenorul personal de 6 metri a spus pentru Sky News: „Tocmai am deschis ușa să văd dacă este cineva acolo. Merg la partea de jos a scărilor și mă uit în sus și este un tip acolo, într-un trening complet, cu gluga ridicată și un cuțit. Nu și-a dat seama că voi fi acolo, ne-am uitat unul la altul și s-a grăbit în lateral. Tot ce am văzut a fost un cuțit și am crezut că sunt mai mulți oameni acolo care rănesc oameni. Sunt acolo de unul singur și îmi doream doar să-l rănesc atât de tare, dar în același timp îmi era frică pentru mine. Am vrut doar să ajut. Atunci țip pentru că știu unde este și încerc să-i fac pe toți să vină la ușă. Am fost acolo zece minute, dar mi s-a părut o viață întreagă.

El a adăugat: „Poliția a apărut în cele din urmă că a fost un ofițer despre care a spus să aștepte sprijin pentru că avea doar o baghetă pe el. Colegul lui a venit cu un taser. Acești doi ofițeri urcă scările și eu sunt chiar în spatele lor. Îl pun pe tipul ăsta la podea imediat. Nu a fost niciun fel de luptă. Am prins această fată și am început să alerg către o ambulanță… Odată ce a căzut jos, era oarecum gata, dar paguba fusese făcută.

„Mi-aș fi dorit să fi putut face mai mult pentru a ajuta. Mă simt dezgustat de toată situația.”

Ce au spus autoritățile?

Premierul Sir Keir Starmer a declarat: „Evenimentele sunt cu adevărat îngrozitoare și știu că întreaga țară este profund șocată de ceea ce au văzut și de ceea ce au auzit.

„Știu că vorbesc în numele tuturor din toată țara spunând că gândurile și condoleanțele noastre sunt către victime, familiile lor, prietenii lor și cu comunitatea mai largă.

„Este imposibil de imaginat prin ce trec ei acum.”

Sir Keir a mulțumit, de asemenea, serviciilor de urgență pentru răspunsul lor, spunând: „Au răspuns la un incident îngrozitor astăzi. Vreau să le mulțumesc pentru profesionalismul de care au dat dovadă în acest sens.”

Yvette Cooper a avertizat împotriva „speculării sau comentarii” cu privire la ancheta penală asupra atacului din Southport înainte ca poliția să poată fi furnizate actualizări.

Când a fost întrebat dacă poate oferi mai multe informații, inclusiv dacă suspectul era cunoscut de autorități, ministrul de interne a spus: „Poliția din Merseyside conduce această anchetă penală extrem de importantă și serioasă.

„Acesta a fost un atac îngrozitor și trebuie să poată continua munca și ne vor oferi actualizări.

Protestatarii care manifestă în afara Downing Street au fost arestați

Protestatarii care manifestă în afara Downing Street au fost arestați de poliție în jurul Cenotafului.

În încercarea de a menține controlul asupra mulțimilor, care s-au adunat în urmă cu aproximativ o oră într-un protest care se numește Enough Is Enough, un elicopter de poliție survolează și zona capitalei pe fondul tulburărilor.

Ofițerii au condus mulți oameni cu cătușe.

Manifestația de dreapta are loc în urma revoltei de aseară din Southport.

Câteva sute de protestatari au fost auziți mai devreme scandând „Rule Britannia” și văzuți aruncând rachete spre porțile din Downing Street și sticle de sticlă către poliție.

Presa nu a raportat numele sau detaliile băiatului de 17 ani arestat

Există multe speculații online cu privire la motivul pentru care presa nu a raportat numele sau detaliile băiatului de 17 ani arestat sub suspiciunea de crimă și tentativă de omor.

În plus, în această etapă, nimeni nu a fost acuzat pentru acest atac – unul dintre motivele principale pentru care un nume nu a fost eliberat.

La sfârșitul acestei perioade de prelungire (în termen de 96 de ore de la arestarea unui suspect), poliția trebuie să decidă dacă îi eliberează sau îi pune sub acuzare.

Odată terminat cazul – și dacă inculpatul este găsit vinovat – atunci instanțele pot emite un ordin de ridicare a restricțiilor de raportare, ceea ce înseamnă că pot fi numiți în ciuda vârstei – așa cum am văzut cu ucigașii Briannei Ghey.

„Salvați-ne copiii” și „Opriți bărcile”

Câteva sute de protestatari scandând „Rule Britannia”, „Salvați-ne copiii” și „Opriți bărcile” au încercat să părăsească trotuarul vizavi, sfidând condițiile stricte ale Poliției Metropolitane (vezi postarea 18.32).

O imagine arată o mulțime de protestatari care își țin pumnii în aer, în timp ce o altă imagine arată trei dube de poliție aliniate în fața Cenotafului.

Primarul regiunii Liverpool City, Steve Rotheram, a spus că nu crede că violența văzută aseară în Southport se va repeta.

Poliția a spus că are „informații” despre mai multe evenimente potențiale.

„Ceea ce am văzut aseară nu reprezintă această zonă sau oamenii din regiunea Liverpool City”, a adăugat el.

„Oamenii adevărați din regiunea Liverpool City au fost cei care s-au rugat și și-au simțit dragostea față de familiile care trec prin cea mai îngrozitoare nemulțumire imaginabilă”.

El a continuat asigurându-i pe localnici că va fi reparată daunele de la revolta de aseară, la fel ca „daunele aduse comunității”.

„Dezinformarea online”

Consiliul Sefton din Merseyside a declarat că „nu există nicio întrerupere sau dezordine în Southport în acest moment”, după ce pe rețelele de socializare au fost răspândite informații greșite, spunându-le oamenilor să evite centrul orașului.

Consiliul a spus că este conștient de preocupările oamenilor, dar a vrut „să profite de această ocazie pentru a atenua orice temeri pe care oamenii le vor avea” și le-a spus să rămână calmi.

„Am confirmat că nu există nicio întrerupere sau dezordine în Southport în acest moment și că centrul orașului rămâne complet deschis pentru afaceri”, a spus consiliul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *