Prima pagină » Actualitate » Proteste în Germania împotriva restricțiilor impuse de noul coronavirus

Proteste în Germania împotriva restricțiilor impuse de noul coronavirus

05 oct. 2020, 10:16,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Câteva mii de persoane au protesta în Germania împotriva restricțiilor impuse de noul coronavirus. Cei care se opun măsurilor sanitare impuse de gestionarea pandemiei noului coronavirus s-au adunat duminică la Konstanz, în apropierea graniţei germano-elveţiene, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de restricţiile impuse de autorităţi după ce, cu o zi înainte, au organizat un lanţ uman, informează AFP.

Organizatorii, care se prezintă drept niște „gânditori liberi“, au anulat o paradă programată pentru duminică după-amiază, potrivit poliţiei. Ei s-au mulţumit să se întâlnească lângă malul lacului Constanţa, iar participarea părea, atât sâmbătă cât şi duminică, cu mult sub protestele anterioare din Berlin, unde s-au reunit peste 20.000 de manifestanţi.

Mulţi dintre protestatari nu purtau măşti de protecţie, dar păstrau distanţa de 1,5 metri impusă de autorităţi.

Proteste în Germania: „Pentru libertatea noastră. Împotriva RDG 2.0 a Angelei Merkel”

Unii purtau pancarte care îndemnau la „Libertate!” sau denunţau măsurile sanitare adoptate de cancelar: „Pentru libertatea noastră. Împotriva RDG 2.0 a Angelei Merkel”.

„Faptul că toţi trebuie să purtăm mască, că elevii sunt obligaţi să poarte mască în şcoli, aceasta este cumva simbolul cel mai evident (…) al unei situaţii actuale complet absurde”, a declarat Uwe, un manifestant indignat, în vârstă de 61 de ani.

Sâmbătă, între 10.000 şi 11.000 de persoane au format un lanţ uman pe malul lacului Konstanz, la graniţa dintre Germania, Elveţia şi Austria. Această estimare, furnizată de poliţie, se referă doar la manifestanţii de pe ţărmul german al lacului. Mobilizarea a fost cu mult sub aşteptările organizatorilor, care iniţial intenţionau să înconjoare lacul până în Austria.

Aceste demonstraţii reunesc persoane din diverse categorii, printre care se regăsesc activişti anti-vaccin, adepţi ai teoriilor conspiraţioniste, cetăţeni cu adevărat îngrijoraţi de restricţiile legate de COVID-19, dar şi, din ce în ce mai mult conform autorităţilor, simpatizanţi ai dreptei extreme.

Aceste manifestări au loc într-o perioadă în care se înregistrează o creştere a numărului de infectări în Germania, ţară relativ scutită până acum de pandemia noului coronavirus.

Restricții anunțate de Angela Merkel

Cancelarul Angela Merkel, care s-a arătat îngrijorată din cauza acestei creşteri, a anunţat marţi noi restricţii, în special pentru sărbătorile private, cu amenzi pentru cei care nu respectă anumite reguli.

Municipalitatea din Konstanz a interzis manifestările în care să fie purtate semnele regimului nazist sau “drapele ale Reichului” aşa cum s-a întâmplat la Berlin.

În timpul ultimei manifestaţii la sfârşitul lui august, mai multe sute de protestatari au forţat barierele de securitate pentru a urca pe scările Reichstagului, sediul Camerei Deputaţilor (Bundestag), marcând o nouă etapă în radicalizarea mişcării.

Aceste manifestaţii adună o mulţime diversă compusă din militanţi anti-vaccin, complotişti, cetăţeni preocupaţi serios de restricţiile legate de COVID-19, dar şi, potrivit autorităţilor, simpatizanţi ai extremei drepte.

Proteste în Germania și Spania

În urmă cu două săptămâni, în Germania și Spania au avut loc noi demonstrații împotriva restricțiilor impuse din cauza COVID-ului, în timp ce numărul de infectări continuă să crească în mai multe țări din Europa, sporind îngrijorările privind un așa numit al doilea val al epidemiei.

Câteva mii de oameni au protestat în orașul vest-german Dusseldorf și în capitala spaniolă Madrid, duminică, la o zi după o manifestație similară la Londra, unde s-au produs ciocniri între demonstranți și poliție. Europa a fost centrul epidemiei de coronavirus în martie și aprilie, când spitalele, în special în Italia, nu au reușit să facă față numărului mare de pacienți.

Guvernele au impus restricții, care au avut ca efect reducerea drastică a noilor cazuri. Dar pe măsură ce activitatea economică a fost reluată gradat, iar școlile s-au redeschis, numărul cazurilor de COVID a crescut, autoritățile fiind nevoite să revină la vechile restricții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *