Prima pagină » Actualitate » Proteste în fața Ministerului Muncii! Oamenii au un mesaj important pentru ministrul Raluca Turcan
Proteste în fața Ministerului Muncii! Oamenii au un mesaj important pentru ministrul Raluca Turcan

Proteste în fața Ministerului Muncii! Oamenii au un mesaj important pentru ministrul Raluca Turcan

07 oct. 2021, 10:36,
în Actualitate

Se anunţa, în această zi, proteste în fața Ministerului Muncii unde oamenii se vor strânge pentru a transmite un mesaj pentru ministrul Muncii, Raluca Turcan. Oamenii îi cer, retoric, să trăiască cu salariul minim pe economie.

Protestul vine într-un context dificil economic. Pe piața de energie din România este haos, iar facturile oamenilor aproape s-au dublat. Acest lucru cauzează o greutate în a plăti facturile.

Proteste masive la sediul Ministerului Muncii, oamenii vor să îi transmită un mesaj ministrului Raluca Turcan

În această dimineață, Comunitatea Declic organizează o serie de proteste în fața Ministerului Muncii. Membrii organizaţiei îi cer Ralucăi Turcan să trăiască cu salariul minim pe economie. Membrii comunităţii vor depune şi o petiție semnată de 35.000 de persoane.

”Pentru a atrage atenţia asupra faptului că salariul minim pe economie este insuficient, membrii Declic vor alinia 30 de coşuri de cumpărături pe trotuarul din faţa ministerului, câte unul pentru fiecare zi a unei luni, şi-i vor arăta Ralucăi Turcan ce înseamnă cu adevărat să trăieşti cu doar 1.524 de lei”, au transmis organizatorii.

Așadar, organizatorii protestului îi transmit ministrului Muncii provocarea de a trăi cu salariul minim pe economie. Aceștia consideră că este imposibil ca în contextul actual, un român să poată trăi cu un salariu de acest gen:

”Raluca Turcan pare că nu conştientizează ce înseamnă să trăieşti cu salariul minim. Aşa că o vom provoca să trăiască şi ea cu 1.524 de lei pe lună şi să ne spună cum i-ar împărţi, pe ce i-ar cheltui. Va reuşi să supravieţuiască sau îşi va mai lua un part-time pe lângă jobul de la minister, ca să-şi crească veniturile?!

”Membrii Declic atrag atenţia asupra faptului că, formula de calcul a salariului minim, lansată zilele acestea de guvernanţi, nu ia în considerare şi valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent, încălcând Legea 174/2020. Salariul minim net în România a fost stabilit la 1.524 lei de la 1 ianuarie 2022, printr-o formulă ce încalcă legea şi care, perpetuată şi în următorii ani, îi va condamna la sărăcie pe termen nedefinit pe cei 1,3 milioane de angajaţi pe salariul minim”, au mai transmis organizatorii.

Facturile românilor la energie sunt extrem de mari

Pe de altă parte, contextul în care se află România este unul dificil. Vorbim despre facturi la utilităţi care cresc de la o lună la alta ajungând la sume exorbitante. În acest sens, Guvernul a declarat că vor compensa o parte dintre facturi, totuşi, specialiştii din domeniu consideră că măsurile luate de Executiv sunt insuficiente într-o piață energetică ce devine extrem de haotică.

Virgil Popescu, ministrul Energiei a explicat modalitatea prin care statul va acorda compensaţii pentru facturile românilor. Acesta a dat şi o estimare a numărului real de români care vor beneficia de aceste reduceri. Ministrul afirmă că vor fi aproximativ 13 milioane de conaționali care vor avea facturile compensate.

 

Comunitatea Declic a mai avut acțiuni împotriva Guvernului

Comunitatea Declic, despre care unii cred că este apropriată unei facțiuni din USR-PLUS a fost în centrul mai multor acțiuni împotriva Guvernului. De exemplu, aceștia au depus o plângere penală pe numele premierului Florin Cîțu despre care susțineau că ar fi comis un abuz în serviciu:

„Acum, că procurorii au început cercetările, sperăm să aflăm cât mai repede dacă premierul a comis infracțiunea de instigare la abuz în serviciu folosindu-se de resursele statului ca să obțină șefia partidului”, a declarat Cătălina Hopârteanu, reprezentant Declic.

Pe de altă parte, Declic a formulat o plângere penală și împotriva vicepremierului Dan Barna într-un dosar de posibile deturnări de fonduri europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 decembrie 2024
18 decembrie 2024