Prima pagină » International » Proteste de amploare în India! S-au tras gaze lacrimogene asupra manifestanților revoltați față de violul și uciderea medicului rezident

Proteste de amploare în India! S-au tras gaze lacrimogene asupra manifestanților revoltați față de violul și uciderea medicului rezident

28 aug. 2024, 20:00,
Simona Ciobanu în International

Mii de protestatari s-au ciocnit violent miercuri, 28 august, la Calcutta, în estul Indiei, în timpul unei manifestații organizate împotriva violului și uciderii unei doctorițe la începutul lunii august, eveniment care a degenerat într-o confruntare între diferite facțiuni politice, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Trupul însângerat al doctoriței de 31 de ani a fost descoperit pe 9 august într-un spital public din Calcutta, stârnind indignare în întreaga Indie față de violențele îndreptate împotriva femeilor. Proteste au izbucnit în toată țara, iar lucrătorii din sectorul sanitar au intrat în grevă, deși mulți dintre aceștia au revenit la muncă între timp.

Însă, în Calcutta, capitala statului Bengalul de Vest, protestele au escaladat într-un conflict violent între partidul de guvernământ din stat, All India Trinamool Congress (AITMC), și partidul premierului Narendra Modi, Bharatiya Janata (BJP).

BJP, formațiune naționalistă hindusă, conduce guvernul central, dar se află în opoziție în statul Bengalul de Vest.

„Vrem dreptate!”, au scandat susținătorii BJP, cerând demisia șefei guvernului local și lidera AITMC, Mamata Banerjee. „Plecați! Plecați!”, au replicat susținătorii AITMC.

Gaze lacrimogene asupra manifestanților revoltați față de violul și uciderea medicului rezident

Marți, la Calcutta, protestatarii s-au confruntat cu forțele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă, reținând cel puțin 245 de persoane.

În replică, miercuri, susținătorii BJP au ridicat baricade pentru a bloca drumurile și liniile ferate din oraș. Aceștia s-au luptat cu susținătorii AITMC în diverse cartiere din Calcutta și la periferia orașului. BJP a acuzat partidul rival că încearcă să împiedice manifestațiile.

 

Poliția a intervenit pentru a separa cele două facțiuni, instaurând o stare de calm temporar în oraș înainte de o manifestație planificată a medicilor.

Un suspect în cazul violului și uciderii doctoriței a fost arestat, însă Mamata Banerjee, care deține și funcțiile de ministru al sănătății și de interne în Bengalul de Vest, este criticată pentru că nu a prevenit această crimă.

Cazul amintește de violul colectiv și uciderea unei tinere într-un autobuz din New Delhi în 2012, o crimă care a provocat o indignare masivă în India și care a contribuit la ascensiunea la putere a partidului lui Modi doi ani mai târziu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *