Prima pagină » Actualitate » Proteste de amploare cu câteva ore înainte ca Joe Biden să fie recunoscut preşedintele SUA

Proteste de amploare cu câteva ore înainte ca Joe Biden să fie recunoscut preşedintele SUA

06 ian. 2021, 08:05,
George Cristian în Actualitate

Parlamentarii americani urmează să se întâlnească miercuri pentru a confirma victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale, pe fondul protestelor susținătorilor lui Trump.

O sesiune comună a Congresului va conta și va confirma voturile colegiului electoral. Unii republicani s-au angajat să sprijine eforturile președintelui Donald Trump de a răsturna rezultatul prin obiecții oficiale la sesiune, într-o ofertă care este aproape sigur că va eșua.

Sute de membri ai Gărzii Naționale sunt mobilizați.

Susținătorii lui Donald Trump au început să se adune la Washington DC pentru a se manifesta împotriva certificării înfrângerii sale și se așteaptă contra-proteste.

Într-un tweet de marți, dl Trump a anunțat că va vorbi a doua zi la „SALVAȚI AMERICA RALUL”. El a refuzat să admită alegerile din 3 noiembrie, invocând în mod repetat fraude fără a furniza nicio dovadă. Joe Biden, un democrat, urmează să fie inaugurat în funcția de președinte pe 20 ianuarie.

Ce se va întâmpla în Congres?

Cele două camere ale Congresului – Camera Reprezentanților și Senatul – vor ține miercuri o sesiune comună, unde vor deschide certificate sigilate din cele 50 de state americane care conțin o înregistrare a voturilor lor electorale.

În cadrul sistemului american, alegătorii votează pentru „electori”, care la rândul lor votează în mod oficial pentru unul dintre cei doi candidați. Joe Biden a primit 306 de voturi în cadrul sistemului colegiilor electorale, față de cele 232 ale lui Trump.

Reprezentanții bipartizanilor din cele două camere vor citi rezultatele miercuri și vor face un anunț oficial.

Există o divizare în partidul republican, cu zeci de republicani din Cameră și un grup mai mic de senatori care se așteaptă să obiecteze la numărătoarea din unele dintre statele cheie.

Ted Cruz conduce un grup de aproximativ o duzină de senatori care solicită o întârziere de 10 zile pentru a verifica acuzațiile nefondate de fraudă electorală.

Vicepreședintele Mike Pence – care în calitate de președinte al Senatului urmează să supravegheze sesiunea și să îl declare câștigător pe domnul Biden – a declarat că a salutat această mișcare.

El a încetat să repete acuzațiile de fraudă, dar șeful său de cabinet a spus că Pence a împărtășit ceea ce el a numit „îngrijorările a milioane de americani cu privire la fraudă și neregulile electorale”.

Mike Pence are o datorie pur administrativă

Conform legislației electorale din SUA, datoria lui Pence în cadrul procedurilor este pur administrativă, dar Trump și-a îndemnat vicepreședintele să acţioneze.

Obiecțiile care sunt susținute de un membru al Camerei Reprezentanților și un membru al Senatului trebuie luate în considerare de către parlamentari într-o dezbatere de două ore, urmată de un vot.

Cu toate acestea, pentru ca o obiecție să fie susținută, o majoritate din ambele camere trebuie să voteze pentru. Republicanii dețin majoritatea în Senat, dar unii dintre ei au spus deja că nu vor contesta rezultatele. Democrații sunt majoritari în Cameră.

Republicanii de top au declarat că rolul Senatului în certificarea alegerilor este în mare parte ceremonial și nu ar trebui să fie o oportunitate pentru dezbateri îndelungate despre rezultat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`