În aceste momente, în toată ţara există proteste ale studenţilor care sunt nemulţumiţi de faptul că Guvernul condus de premierul Florin Cîțu doreşte să taie gratuitatea acestora pe CFR.
Din aceste considerente, la Iași s-au adunat în fata Instituţiei Prefectului zeci de studenţi care vor să tragă un semnal de alarmă referitor la decizia mai sus amintită.
Studenţii din Iași protestează împotriva măsurilor de austeritate luate de Florin Cîțu
Începând cu ora 10.00, în fata Instituţiei Prefectului din Iași, un grup de studenţi protestează şi îşi strigă nemulţumirea. Aceştia trag un semnal de alarmă şi spun că studentului i se aduce un prejudiciu prin tăierea gratuităţii la CFR:
Studenţii din toată ţara au decis ca astăzi să facă un protest paşnic în fata prefecturilor din toată România. Pentru măsurile nepotrivite anunţate de guvernanţii noştri. Ne-am strâns şi noi la Iaşi într-un număr considerabil din toate asociaţiile studenţeşti pentru a anunţa faptul că de la 10 ani de la adoptare a legii educaţiei, educaţia este pe drumuri, iar pe noi ne pune să plătim bilet.
Asistăm la un adevărat masacru. România educată nu aşa arata, românia educată nu trebuia să înceapă cu tăierea grauitatii la transport. Sunt aspecte care dezonereza tot ce înseamnă guvernarea actuală, iar noi studenţii, astăzi stăm în frig afară iar ei vor îngheţa de frică. Le transmitem, pe această cale, că nu vom ceda la presiunile unora şi vom fi zi de zi la Prefectura pentru a ne câştiga drepturile noastre. Este greşită informaţia că am fi inregistrimentati politic. Noi nu apărăm gratuitatea ci apărăm principii, principiul de a susţine educaţia, de a susţine performanta şi de dezvoltare a studentului. a declarat Costel Marian Dalban, fost reprezentant al studenţilor din Iași.
Florin Cîțu a anunțat tăierea gratuității CFR pentru studenți
Premierul Florin Cîțu spune că revolta studenților nemulțumiți de eliminarea călătoriilor gratuite nelimitate cu trenurile CFR nu este justificată. Cîțu e de părere că România trebuie să urmeze exemplul țărilor UE și să aloce doar o reducere de 50% din costul transportului feroviar.
„Se modifică și se revine la 50%. Eu nu văd un capăt de țară și dau exemple alte țări din Europa. În Austria studenții au 60% reducere, Belgia, 50% reducere, Cehia 75%, Croația reducere de 50%, Estonia 30%, Franța 50%. În Grecia nu există reduceri generale(…) România era țara care era în afara sistemului. Toate celelate țări mai dezolvate nu oferă gratuitate”, a spus Cîțu.