Proteste anti-lockdown în mai multe oraşe din China. Oamenii au cerut demisia lui Xi Jinping

28 nov. 2022, 10:45,
BZI.ro, în International

Duminică, 27 noiembrie 2022, protestele anti-lockdown, dar şi anti-guvernamentale, s-au extins de la Shanghai la Beijing, Wuhan, Chengdu şi Guanzhou. Sute de oameni s-au ciocnit cu forţele de ordine şi personalul de securitate de la faţa locului. Anterior, a avut loc un protest la principala fabrică Iphone din Zhengzhou, acolo unde restricțiile au fost printre cele mai dure.

Protestele au izbucnit în China după un incendiu care a avut loc pe 24 noiembrie 2022, într-un bloc de apartamente din Urumqi, Xinjiang a ucis 10 persoane şi a rănit alte nouă. Oamenii bănuiesc că decesele au fost cauzate de restricţiile COVID-19 care i-ar fi împiedicat pe rezidenţi să scape de incendiu.

Proteste anti-lockdown în mai multe oraşe din China

Protestele s-au extins şi în alte oraşe din China. După protestele de sâmbătă noaptea, 26 noiembrie 2022, cetăţenii s-au adunat şi duminică, 27 noiembrie 2022. Participanţii au scandat „Partidul Comunist, demisionează!” și „Xi Jinping, demisionează!”, în timp ce poliţia îi aresta pe protestatari.

Totodată, peste o mie de studenţi au participat la protest la Universitatea Tsing Hua în cursul zilei de duminică. Aceştia au scandat sloganuri precum „democrația și statul de drept, libertatea de exprimare”

Mai multe demonstranţi s-au luat la bătaie cu poliţiştii din Shanghai. Acesta a fost cel mai puternic test pentru preşedintele Xi Jinping de când şi-a asigurat al treila mandat. Valul de revolta este fără precedent în China în ultimul deceniu. Oamenii devin din ce în ce mai frustraţi din cauza politicii zero – COVID adoptată de preşedinte la aproape trei ani de pandemie.

Protest la cea mai mare fabrică Iphone din China din cauza restricţiilor dure anti-COVID

Anterior, angajaţii de la principala fabrică de Iphone din China au organizat proteste violente după ce timp de câteva săptămâni oamenii au fost închişi şi separaţi de familii din cauza restricţiilor COVID-19. O mare mulţime de oameni au ieşit pe o stradă din provincia centrală Henan, din Zhengzhou, unde restricţiile au fost printre cele mai dure.

Chengdu a devenit cel mai recent oraș chinez care a intrat în lockdown din cauza COVID, în timp ce Beijingul continuă să-și urmeze politica controversată „zero-Covid”. Oamenii nu au voie să iasă din casă. Totuși, doar un membru al familiei, care prezintă un test negativ, poate ieși să cumpere cele necesare supraviețuirii.

În urma ratei tot mai mari de infectări, oraşul Zhengzhou a fost blocat parţial. Această măsură a fost luată în baza regulilor tot mai stricte înaintate de preşedintele Xi Jinping.

În regiunea Asia-Pacific, țările au adoptat strategia „zero-Covid”, care implică frontiere închise, hoteluri de carantină și alte blocaje severe. Strategia a fost considerată a fi un real succes la început până când oamenii au început să se infecteze cu varianta Delta.

În lună martie a acestui an, Guvernul Chinei a hotărât să prelungească restricţiile înaintate pentru a opri focarele de coronavirus. Astfel, oraşul Shanghai a fost pus din nou sub lockdown în urma creşterii cazurilor de Covid-19. Milioane de oameni au fost nevoiţi să rămână în locuinţele lor pentru a putea stopa valul pandemic stârnit. Locuitorii au fost sfătuiţi de autorităţi să nu iasă în exces din casele lor

China se confruntă cu noi cazuri de Covid-19. Oamenii nu au mai rezistat și au organizat proteste anti-lockdown.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *