Pensionari afiliaţi la trei mari organizaţii participă miercuri, 27 ianuarie, la două două proteste, în Bucureşti. Un protest are loc în faţa Administraţiei Prezidenţiale, iar celălalt în faţa sediului Guvernului. Pensionarii protestează faţă de faptul că pensiile nu au fost majorate cu 40%.
Acţiunile de protest sunt organizate de Federaţia Naţională a Pensionarilor din România, Uniunea Generală a Pensionarilor din România şi Federaţia Naţională „Unirea” a Pensionarilor din România.
Proteste ale pensionarilor: „Nu e normal ca, după o viață de muncă cinstită, să nu ne putem permite strictul necesar“
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România, Preda Nedelcu, a declarat că organizaţiile de pensionari au cerut membrilor din toată ţara să iasă în stradă în faţa Prefecturilor din fiecare judeţ.
„Doamna ministru Turcan ne cerea ca, atunci când vorbim de pensii, să vorbim de posibilitatea garantării plății pensiilor, ceea ce vrea să ne inducă ideea să stăm în banca noastră, să nu mai cerem o majorare a pensiilor, ci să fim mulțumiți dacă ele vor fi plătite.
Este rușinos și umilitor să le vorbești astfel oamenilor care au muncit și și-au plătit taxele și impozitele 30-40 de ani! Nu e normal ca, după o viață de muncă cinstită, să nu ne putem permite strictul necesar: alimente, medicamente, facturi achitate la utilități. Statistic, pensia medie din România este cea mai mică din Uniunea Europeană, cu excepția Bulgariei“, a declarat Preda Nedelcu preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România.
„Propunere de 3 % nu poate fi acceptată“
Silvia Petre, preşedintele Asociaţiei de Pensionari Timiş, spune că propunerea de 3 % nu poate fi acceptată iar pensionarii vor rămâne în stradă cât va fi nevoie. Ea susţine că amânarea majorării pensiilor până la finalizarea procesului de recalculare echivalează cu un plan de exterminare a pensionarilor.
„Înţelegeam dacă se majorau pensiile cu 8%, cum s-a promis în campania electorală. Dar pentru faptul că nu se majorează şi nu se acordă nici inflaţia până în septembrie – octombrie, când vrea doamna ministru să dea, propun să rămână (banii, n.r.) pentru minister, poate mai face un vicepremier cu aceşti bani. Că la muncă ne ducem noi şi fără să ne trimită dânsa, pentru că suntem nevoiţi, pentru că la ora actuală nu se poate supravieţui. Gândiţi-vă la inflaţie, la ce preţuri sunt. Iarna nu a trecut şi mai aveam de plătit foarte multe. Pentru noi e dezastru. Iar propuneare anunţată de domnul Hossu, pensionarii nu o accept“, a declarat Silvia Petre.
Polițiștii protestează împotriva înghețării salariilor
Un protest al polițiștilor are loc miercuri, 27 ianuarie, la Ministerul de Interne, împotriva Guvernului Cîțu. La protest și-au anunțat participarea și membrii din Federaţia Publisind, Sindicatul Diamantul, Decus şi Prolex.
Cosmin Andreica, liderul Sindicatului polițiștilor, Europol, a declarat că polițiștii solicită abrogarea ordonanței de urgență și exceptarea bugetarilor de la acea înghețare salarială.
„Revendicarea noastră e aceeași: abrogarea ordonanței de urgență și exceptarea bugetarilor de la acea înghețare salarială. Mai mult decât atât, în cursul zilei de ieri, am intrat în posesia unui document de la Ministerul Finanțelor Publice, de unde rezultă că domnul Cîțu vrea să taie din sporuri și anumite sporuri procentuale să le acorde în cuantum fix sub nivelul acordat în momentul de față. E clar că, din nou, bugetarii vor fi sacrificații de serviciu, dar cred că oamenii au înțeles din 2009: criza financiară e doar pe hârtie.
Nu mai acceptăm să fim bătaia de joc a guvernanţilor, bătaie de joc care a atins limita suportabilităţii. Complementar acestor acţiuni, vom adopta şi celelalte măsuri deja anunţate la începutul anului: vom aplica în continuare avertismente, vom refuza efectuarea orelor suplimentare şi nu vom mai proceda la comunicarea deciziilor DSP sau la verificarea persoanelor izolate sau carantinate, iar în final ne vom suspenda activitatea similar magistraţilor”, a declarat Cosmin Andreica.