Medicii rezidenți din Spania au apelat la un protest inedit împotriva lipsei de strategie a autorităţilor în condiţiile actualei pandemii. Mai mulți medici rezidenți din Barcelona şi-au dat hainele jos ca să arate că au ajuns la capătul răbdării.
Medicii critică lipsa personalului din spitale şi denunţă extenuarea la care sunt supuşi de mai bine de 7 luni. Acetia condamnă lipsa de empatie a guvernului catalan care nu le măreşte salariile de mulţi ani şi îi exploatează de mai bine de jumătate de an în ture fără sfârşit.
„Noi am crezut din prima zi că pentru asta ne-am făcut medici şi infirmieri. Şi ne-am luptat, nu cu curaj, ci mai degrabă cu entuziasmul dat de faptul că noi pentru asta ne-am pregătit. Acum am văzut că e un maraton şi începe să aibă efecte la nivel psihologic. Epidemia din 1918 a lăsat o atmosferă de anxietate şi de depresie în Europa, care a durat mai mulţi ani. A durat 4 – 5 ani ca să treacă şi cred că acum va fi la fel”, a declarat César Carballo, medic la Spitalul Ramón y Cajal din Madrid.
Medicii din prima linie, la limita răbădării
Rezidenţii catalani au intrat în grevă de mai multe zile, la fel ca şi medicii de la 112 Madrid. La proteste și-au anunțat prezența colegi din toată regiunea.
Peste 50.000 de medici s-au infectat în primele luni ale pandemiei, în Spania, când au crezut că lupta cu Covid-19 era misiunea generaţiei lor.
Mulţi angajaţi din sistemul sanitar spaniol suportă acum efectele psihologice, pe care le resimte întreaga societate spaniolă, la fel cum s-a întâmplat acum un secol.
Mai mulţi directori din guvernul regional al Madridului au demisionat de la conducerea administraţiei sanitare, în timpul valului de proteste organizate de sindicatele medicilor.
Și în România, medicii acuză oboseala acumulată în ultimele luni, mulți dintre ei ajungând la limită. Asistenta șefă a Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia, Marcela Vîlcan, a cerut public respectarea regulilor sanitare.
„Știți ce este cel mai trist? Faptul că nu zăresc nicio luminiță la capătul tunelului…”, a comentat Marcela Vîlcan pe pagina ei de Facebook.
Mesaj transmis de Raed Arafat medicilor români
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, declară că sistemul medical actual nu se află într-o situație normală. El spune medicilor că pandemia a schimbat modul în care funcționează lucrurile și trebuie să se adapteze situației.
„Din păcate nu suntem într-o situație normală. Ne desfășurăm activitatea într-o perioadă dificilă. Modul de lucru normal nu-l putem invoca. Înțeleg că medicii sunt obosiți, dar impactul cere și măsuri specifice. Poate unii nu sunt obișnuiți.
Raed Arafat oferă asigurări în ceea ce privește restabilirea unei normalități, în contextul pandemiei provocate de noul coronavirus. Cu toate acestea, șeful DSU a menționat că este nevoie de personal în plus.
„Am văzut azi discuția cu terapia intensivă de la Timișoara. Nu înseamnă că unitatea nu a salvat vieți. Problemele care apar le rezolvăm. Este imposibil să asigurăm condiții de normalitate.
Avem nevoie de personal în plus. N-ai cum să asiguri un număr ideal de medici pentru toți.
Orice este posibil de rezolvat îl facem. Colegii din teren trebuie să înțelegă că nu suntem într-o fază de normalitate”, a spus Raed Arafat.