Prima pagină » Actualitate » Protestatarii Covid din China au intrat în conflict cu polițiștii din Guangzhou – VIDEO

Protestatarii Covid din China au intrat în conflict cu polițiștii din Guangzhou – VIDEO

30 nov. 2022, 12:23,
în Actualitate

Marți seară, 29 noiembrie, protestatarii Covid din Guangzhou, centrul de producție al Chinei, au intrat în conflict cu polițiștii, după cum arată înregistrările video ce au apărut pe rețelele de socializare. Se pare că frustrarea față de regulile stricte privind Covid-19 a ajuns la punctul culminant, după cei trei ani de pandemie.

Conform surselor Reuters, ciocnirile din orașul din sudul țării au marcat o escaladare a protestelor din weekend care au avut loc în centrul comercial Shanghai, capitala Beijing și alte orașe, acesta fiind cel mai mare val de nesupunere civilă din China de când președintele Xi Jinping a preluat puterea în urmă cu un deceniu.

Resentimentul populației crește pe măsură ce economia chineză, afectată de virusul Covid, se poticnește după zeci de ani de creștere vertiginoasă, care a stat la baza unui contract social nescris între Partidul Comunist aflat la putere și o populație ale cărei libertăți au fost drastic reduse sub conducerea lui Xi.

Într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, zeci de polițiști antirevoltă în echipament pandemic complet alb avansează în formație peste ceea ce păreau a fi bariere de izolare dărâmate, în timp ce obiecte zboară spre ei. De asemenea,Poliția a fost văzută mai târziu escortând persoane încătușate către un loc necunoscut.

Situația protestatarilor Covid din China escaladează de la o zi la alta

Un alt clip video a arătat protestatari Covid aruncând cu obiecte în poliția din China, în timp ce un al treilea a arătat o butelie de gaz lacrimogen aterizând în mijlocul unei mici mulțimi pe o stradă îngustă, oamenii fugind apoi pentru a scăpa de gaze.

Reuters a verificat că videoclipurile au fost filmate în districtul Haizhu din Guangzhou, scena principală a tulburărilor legate de Covid în urmă cu două săptămâni, dar nu a putut stabili când au fost realizate clipurile sau desfășurarea exactă a evenimentelor și ce a declanșat ciocnirile.

Postările apărute pe rețelele de socializare au declarat că ciocnirile au avut loc marți seara, 29 noiembrie, și au fost cauzate de o dispută privind restricțiile.

Cu toate acestea, Guvernul din Guangzhou, un oraș grav afectat de ultimul val de infecții, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

China Dissent Monitor, gestionat de Freedom House, organizație finanțată de guvernul american, a estimat că cel puțin 27 de demonstrații au avut loc în China de sâmbătă până luni, 28 noiembrie. De altfel, grupul ASPI din Australia a estimat 43 de proteste în 22 de orașe.

În Zhengzhou, unde se află o mare fabrică Foxconn care produce iPhone și care a fost scena unor proteste ale muncitorilor din cauza COVID, oficialii au anunțat reluarea „ordonată” a activităților comerciale, inclusiv a supermarketurilor, a sălilor de sport și a restaurantelor.

Cu toate acestea, ei au publicat, de asemenea, o listă lungă de clădiri care vor rămâne în izolare.

Cu câteva ore înainte de aceste anunțuri, oficialii naționali din domeniul sănătății au declarat marți că China va răspunde „preocupărilor urgente” exprimate de public și că regulile Covid ar trebui să fie puse în aplicare mai flexibil, în funcție de condițiile din fiecare regiune.

Dar, în timp ce relaxarea unor măsuri, care vine în contextul în care China înregistrează zilnic un număr record de cazuri de COVID, pare a fi o încercare de a liniști publicul, autoritățile au început, de asemenea, să îi caute pe cei care au participat la protestele recente.

Până în acest moment, și Statele Unite ale Americii au venit cu o reacţie la protestele din China, care au izbucnit după un incendiu care a avut loc pe 24 noiembrie 2022 într-un bloc de apartamente din Urumqi.

Virusul Covid s-a răspândit în ciuda restricțiilor impuse

În cadrul unei declarații care nu a făcut nici o referire la proteste, organul de vârf al Partidului Comunist responsabil cu agențiile de aplicare a legii a declarat marți seara târziu, 29 noiembrie, că China va reprima cu hotărâre „activitățile de infiltrare și sabotaj ale forțelor ostile”. Totodată Comisia Centrală pentru Afaceri Politice și Juridice a declarat, de asemenea, că „actele ilegale și criminale care perturbă ordinea socială” nu vor fi tolerate.

Ministerul de Externe a precizat de altfel că drepturile și libertățile trebuie să fie exercitate în limitele legii.

Virusul Covid s-a răspândit în ciuda faptului că China s-a izolat în mare măsură de lume și a cerut sacrificii semnificative de la sute de milioane de oameni pentru a se conforma testelor și izolării prelungite.

Restricțiile impuse de autoritățile chineze au afectat economia, perturbând lanțurile de aprovizionare globale și agitând piețele financiare.

Datele furnizate miercuri, 30 noiembrie, au arătat că activitatea din industria prelucrătoare și servicii din China a înregistrat în noiembrie cele mai scăzute valori de la blocarea de două luni a Shanghaiului, care a început în aprilie. În acest context, și șefa Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a semnalat o posibilă scădere a previziunilor de creștere economică a Chinei.

Așadar, amintim că situația a escaladat și protestatarii Covid din China au intrat în conflict cu polițiștii din Guangzhou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024