Este protest la Ministerul Agriculturii unde oamenii sunt revoltaţi din cauza diminuării subvenției pentru care statul o dădea ca aceștia să nu taie copacii. Protestul este organizat de proprietarii de păduri din România.
Siviculturii sunt revoltați că din totalul de 16 miliarde de euro alocate prin Planul Național Strategic, pentru păduri este prevăzut jumătate de procent.
Protest la Ministerul Agriculturii din cauza diminuării subvenției
Așadar, în aceste momente sunt zeci de protestări în fața Ministerului Agriculturii care îşi strigă nemulţumirile precum că statul român le-a diminuat subvențiile acordate. Aceștia menţionează faptul că România are unul dintre cele mai mici procente alocate din Uniunea Europeană, prin PNRR, în condiţiile în care majoritatea statelor oferă 5% ca ajutor.
„Dorim ca Ministerul Agriculturii, cel care împarte banii din PNNR pentru anii 2023-2027, să acorde un procent mai mare pentru silvicultură”, a declarat Bogdan Tudor, preşedintele Asociaţiei „Nostra Silva”.
Subvențiile sunt încasate de proprietarii de păduri de la statul român pentru a nu tăia arborii aflați în proprietatea lor.
Ministrul Agriculturii a ieșit în mijlocul protestatarilor
Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii a ieșit în mijlocul protestatarilor și a stat de vorbă cu aceștia. Ministrul a menţionat faptul că îi aseaptă pe proprietari la negocieri în interiorul Executivului şi că este conştient de problemele din domeniu. Chesnoiu a punctat faptul că nu sunt bani şi că bugetul Ministerului pe care îl conduce s-a diminuat destul de mult:
„Dacă aş avea 50 de miliarde le-aş da la toţi – la fermieri, la agricultori, la cei care au păduri. Din păcate, bugetul pentru agricultură pentru viitoarea programare s-a redus.”, a declarat Chesnoiu.
Mafia pădurilor prezentă în mod constant în România unde și pădurarii sunt complici sau victime
Mafia pădurilor este o prezență constantă în România. Sunt furate, anual, hetare întregi de păduri, iar lemnele iau calea exportului. Sunt semnalate constant cazuri de furtișag din pădurile virgine ale României, dar situația este una foarte grea. Vorbim despre autoritățile statului care sunt complice și care nu reacționează corespunzător la sesizările făcute de activiștii din domeniu.
O altă problemă este și legislația destul de vagă, legislație care nu permite mereu intrarea în forță a pădurarilor care, de cele mai multe ori sunt victime. Cel mai concret caz din ultimii ani s-a produs în Maramureș unde un pădurar a fost ucis cu bestialitate de mai multe persoane care au fost prinse la furat. Criminalul a fost prins la 10 luni după oribila crimă. Altfel spus, directorul de la acea vreme a Romsilva a precizat cum s-a produs tragedia:
Omul avea informații de la doi oameni că în pădure se taie lemne. Era privată și el avea contract de pază. A anunțat șefului de district, șeful a sunat la 112. Pădurarul s-a dus acolo la ei. Poate s-a produs o altercație pentru că el avea arma în spate și un telefon mobil. S-a auzit un foc de armă și el nu a mai răspuns la telefon. menționa la acel moment directorul Romsilva.
Oricum, pe lângă protestele din fața Ministerului Agriculturii, începutul anului a fost plin de astfel de manifestări. Vorbim despre profesorii care au amenințat că nu vor mai intra la cursuri, dar și protestul poliţiştilor care sunt nemulţumiţi de condițiile de muncă, lipsa de echipamente și faptul că statul le-a înghețat salariile.