Prima pagină » Local » Protest la Iași! Angajații din Sănătate au ieșit în stradă pentru a-și cere drepturile – FOTO

Protest la Iași! Angajații din Sănătate au ieșit în stradă pentru a-și cere drepturile – FOTO

06 iul. 2023, 12:24, 5 ,
în Local

Au reînceput protestele la Iași. Federaţia „Solidaritatea Sanitară” anunţă că pichetează din nou, joi, unităţile sanitare din ţară, declarându-se nemulţumită de indiferenţa Guvernului faţă de adevăratele revendicări ale angajaţilor din sănătate.

Cadrele medicale din Iași au ieșit în stradă și scandează nemulțumirile în fața Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.

”Nemulţumită de indiferenţa Guvernului faţă de adevăratele revendicări ale angajaţilor din Sănătate, Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” continuă programul acţiunilor cu un nou protest naţional ce se va desfăşura în curtea spitalelor, îndreptat împotriva refuzului guvernului de a negocia (în sensul propriu al cuvântului) şi rezolva revendicările ce privesc interesele tuturor categoriilor de angajaţi din sectorul public de sănătate”, transmit miercuri sindicaliştii.

Protestararii strigă “vrem salarii decente”.

“Facem o pichetare a Federaţiei “solidarietatea Sanitară” privind condiţiile de muncă. Începând cu salarizare, ne dorim să fie totul reactualizat. Vrem tichetele de vacanţă, avem promisiuni, dar vrem ceva concret. Noi strigam către guvern, 2600 de lei pentru un infirmier nu sunt bani”, a spus Ciobotaru Irina.

“La sfârşitul lunii nu mai ajungem cu nimic. Aceasta nu este viaţa, totul s a scumpit. Vrem salarii decente, nu ne convin hotărârile luate în legătură cu salariul nostru. Indemnizaţia de hrană este 15 lei pe zi, avem rate, este foarte greu” declară Grigoriu, infirmieră.

Protestele Federației „Solidaritatea Sanitară” au început în România

Protestul se va desfăşura joi, 6 iulie, în intervalul 12.00 – 12.30, fără întreruperea activităţii unităţilor.

Conform reprezerntanţilor federaîiei, acţiunile de protest sunt motivate de faptul că nici guvernul anterior, nici guvernul recent instalat nu au luat cu adevărat în considerare doleanţele angajaţilor din sănătate.

”Ceea ce a fost stabilit prin ordonanţa de urgenţă adoptată săptămâna trecută este departe de a satisface aşteptările angajaţilor din sănătate şi departe de a însemna o creştere reală a puterii de cumpărare. Nemulţumirea angajaţilor din Sănătate este cu atât mai mare cu cât aceasta este o ordonanţă a amăgirilor, infimele drepturi salariale prevăzute în ea neputând fi de fapt acordate”, argumentează sindicaliştii.

Pichetarea unităţilor sanitare nu este singurul protest al Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară” din această perioadă, acesta fiind completat de alte două proteste aflate în desfăşurare:

Demisia medicilor din contractele individuale de muncă aferente gărzilor suplimentare, 1.373 medici care efectuează gărzi comunicând până la acest moment unităţilor intenţia de a demisiona;
Protestul angajaţilor din Sănătate care asigură continuitatea serviciilor medicale/funcţionării unităţii, 6.386 salariaţi atenţionând public şi comunicând unităţilor asupra intenţiei/posibilităţii de a renunţa la lucrul în ture şi în zile libere/de sărbători legale.

”Dacă intenţia guvernului este într-adevăr de a rezolva problemele salarizării în sectorul public de sănătate atunci o poate face foarte simplu: modificând ordonanţa de urgenţă adoptată săptămâna trecută, în sensul aplicării în integralitate a actualei legi a salarizării pentru toţi angajaţii din sănătate şi acordând o creştere a salariului din noua lege pentru toţi angajaţii din Sănătate. Această soluţie determină rezolvarea actualelor disfuncţionalităţi salariale (acestea afectând sporurile pentru condiţii de muncă, tură şi zile nelucrătoare, tariful orar al gărzilor medicilor, indemnizaţia de hrană – toate blocate la nivelul anului 2018), respectiv majorări salariale efective raportat la ceea ce a fost legiferat în urmă cu o săptămână prin OUG nr. 63/2023 şi crearea posibilităţii de-a acorda aceste drepturi salariale”, consideră sindicaliştii.

Ei atenţionează Guvernul că protestul organizat joi va fi urmat de un miting organizat în data de 12 iulie în Piaţa Victoriei.

”Acestea fac parte din seria protestelor ce preced termenul stabilit pentru declanşarea grevei generale în sectorul public de sănătate (decizia în privinţa grevei urmând să fie luată în funcţie de numărul de angajaţi care vor semna până atunci pentru grevă şi de situaţia juridică a conflictului colectiv de muncă.) Demn de reţinut este faptul că în paralel ajung la scadenţă formele alternative de protest, sprijinite de tot mai mulţi angajaţi, respectiv demisia medicilor din gărzile suplimentare şi refuzul angajaţilor care participă la asigurarea continuităţii serviciilor medicale/funcţionării unităţii de a mai efectua ture”, explică federaţia.

Comentarii
  • In ROMANIA, un medic castiga 5000-8000 $ /luna fara spaji

    FARA SUPARARE, DAR E CEL MAI MARE FAKE NEWS 😂😂😂😂
    „…1.373 medici care efectuează gărzi comunicând până la acest moment unităţilor intenţia de a demisiona”…bla,bla,bla, blaaaaaaaa

    Bunica spunea: cainele nu pleaca de langa macelarie nici macar de-l bati cu biciu’.

    Dragi pacienti, NU pleaca nimeni din sistem, asa fain job nu m.ai gasesti nicaieri.
    Daca vor sa plece in UE sau USA, acesti medici care ameninta cu demisia ar trebui sa faca treaba ca lumea, sa nu mai injure/racneasca la pacienti, sa nu mai primeasca mita, sa nu doarma in timpul garzii, sa nu lucreze in mai multe locuri, gen agat pacientii in spitalul de stat, iar consultatia o fac la cabinetul privat si la final decontez tot la stat(CASS).

    Doar in Romania este asa harababura, in UE si America daca lucrezi la stat, nu mai ai voie sa oferi consultatii in privat, e conflict de interese si se pedepseste cu inchisoare.

    Majoritatea medicilor din Iasi, astia mai tineri au facut facultatea x si 0. Adica primeau grile inainte de examen, toceau raspunsurile, nu prea mergeau la cursuri,etc…pe cand in Uniunea Europeana, studentii rup cartea, invata non-stop si sunt cei mai buni din lume.
    Studentii de la medicina din UE sau America, isi fac rezidentiatul in tari africane, sau prin medii ostile, gen sate din jungla ecuatoriala, desertul Saharei, unde invata sa opereze;

    La Iasi, studentii rezidenti de la UMF, fac practica la UPU,etc. Ei fac experimente/practica direct pe mamele noastre, pe surorile si rudele noastre dragi.
    Medicii de la UPU Iasi nu pleaca in Africa, NOI suntem cobaii lor si tot ei se plang daca unul din noi moare, „…ca uite, prostul asta a murit in tura mea ” .

    Loc de concluzii:
    Niciun medic nu pleaca din sistem. Chiar sa le tai salariul, adica sa le dai 0 lei pe fluturas, tot vor ascunde dolari, euro si multi lei in buzunarele lor imense.

  • Părinții mei au avut parte de îngrijiri si consult medical de cea mai bună calitate, chiar dacă starea lor era foarte gravă. Nu mi s-a sugerat că trebuie să dau ceva, oamenii și-au făcut treaba, au lucrat și rezidenții cot la cot cu medicii. Nu mai generalizați, este foarte toxică și nerealistă această metodă. Între altele, nu cred că ați vrea să lucrați la UPU, nu-i cea mai comodă meserie

  • Dupa pandemie, salariile medicilor au crescut pana la cer, dar vechile naravuri au ramas

    @maria.maria
    Se vede de la o posta* ca sunteti angajata UPU.

    Noi cititorii va credem pe cuvant, chiar era aiurea ca mamei dvs sa-i ceara mita, stiti si dvs vb aia
    Problema la medicii din Iasi nu e daca primesc sau nu mita, ci cat tre’ sa dai atunci cand tu ca pacient te prezinti in primiri urgente.
    Asta se intampla intodeauna cand cineva fara rude printre angajatii din spital se interneaza in spital.

    Dragi angajati din spitale, va rugam sa nu mai postati comentarii sub nume false, nu va mai dati pacienti, nu mai va laudati ca sunteti cei mai tari din lume, NU sunteti !
    Doar faceti-va treaba in mod corect, unii dintre dvs sa nu mai conditioneze actul medical de primirea unor foloase necuvenite si dupa aia lumea o sa va respecte.

    O sa primiti laude, statui in parcul Copou, la OMS o sa fie angajati doar medici din Iasi,etc
    Dar, cum spunea si un lider britanic la inceputul WW2,…”mai e mult pana departe”

  • Incredibil unde s-a ajuns. „Eroii in alb” protesteaza si isi cer „drepturile” in strada. Sper sa nu-i auda nimeni si sa incheie circul asta. Stim cu totii cum lucreaza si cat de greu o duc.

  • Pentru eleonora

    Cei care protestează nu sunt in nici un caz medici, sunt cei mici cu salarii de 3000-3500 salariu,cei care pe timpul pandemiei stăteau cu masca pe figura 12-14 ore ,poate ptr una ca tine nu sunt eroi dar trăim intr-o țară liberă și fiecare are dreptul sa-și ceară drepturile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *