Aproape 200 de angajați ai Fabricii de Arme din Cugir au organizat un protest joi dimineața, invocând lipsa contractelor active, salariile mici și condițiile grele de muncă.
Protestul a coincis cu vizita ministrului Economiei, Radu Oprea, la Uzina Mecanică Cugir, situată lângă Fabrica de Arme, eveniment ce a amplificat nemulțumirile angajaților.
Protest la aabrica de arme din Cugir
Aceștia îl acuză pe ministru că a încurajat transferul unor contracte către Uzina Mecanică, ignorând nevoile fabricii lor. Liderii sindicali susțin că un contract important cu producătorul de armament Heckler & Koch a fost redirecționat de la Fabrica de Arme la Uzina Mecanică, accentuând competiția între cele două unități. Angajații au cerut demisia lui Oprea, acuzându-l că nu și-a îndeplinit promisiunile privind sprijinul pentru fabrică, în ciuda numeroaselor vizite efectuate în zonă.
Sindicalistul Ioan Neagu a criticat Consiliul de Administrație pentru salariile mari acordate administrației, în contrast cu veniturile reduse ale muncitorilor, și a spus că dacă nu ar fi fost conflictul declanșat de Vladimir Putin, fabrica ar fi fost închisă. El a explicat că războiul a atras atenția autorităților românești asupra importanței industriei de apărare, dar finanțarea rămâne insuficientă pentru a revitaliza complet fabricile de armament.
Ministrul Economiei a participat joi la aniversarea a 225 de ani de activitate industrială la Uzina Mecanică Cugir, unitate fondată în 1799, pe vremea Imperiului Habsburgic, și divizată în 2004 în UM Cugir și Fabrica de Arme.