Sindicaliştii protestează luni, 18 ianuarie, în faţa Palatului Cotroceni. Protestatarii îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să medieze conflictul dintre partide, Parlament şi sindicalişti.
„Suntem la Administraţia Prezidenţială să cerem ca preşedintele să aplice prerogativele constituţionale, de mediere a unui conflict social dintre sindicate şi Guvern şi Parlament. Sigur că se putea mări salariul minim cu mai mult de 41 de lei, pentru că salariul minim înseamnă venituri suplimentare la bugetul de stat”, a declarat Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.
Protest la Cotroceni: „Ne deranjează minciuna cu care suntem confruntaţi“
Liderul Cartel Alfa a adăugat că în campania electorală toate partidele care fac acum coaliţia de guvernare au promis un lucru şi acum constată că în programul de guvernare au fost uitate toate promisiunile şi eliminate din structura respectivă.
„Ne deranjează minciuna cu care suntem confruntaţi, pentru că în campania electorală toate partidele care fac acum coaliţia de guvernare au promis un lucru şi constatăm că în programul de guvernare au fost uitate toate promisiunile şi eliminate din structura respectivă. Ori că vorbim de salariul minim, ori de cadrul legislativ fiscal legat de forţa de muncă“, a menționat Bogdan Hossu.
„Guvernanții își bat joc de noi! Nu știu decât să fure!”
Aproximativ 50 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au protestat marți, 12 ianuarie, timp de două ore, în fața sediului Prefecturii Iași. Polițiștii de frontieră și agenții din cadrul Poliției naționale, precum și agenții de penitenciare sunt nemulțumiți de hotărârea Guvernului de a „îngheța” salariile bugetarilor în acest an. „Nu cerem măriri de salarii, vrem doar să fie respectată legea și să se aplice. Noi avem salarii înghețate din 2009!”, au spus protestatarii
Proteste de amploare ale angajaților Ministerului Afacerilor Interne, la Iași! Aproximativ 50 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au protestat ieri, timp de două ore, în fața sediului Prefecturii Iași. Agenții din cadrul Poliției și al Poliției de Frontieră, precum și agenții de penitenciare sunt nemulțumiți de hotărârea Guvernului de a „îngheța” salariile bugetarilor în 2021.
La protestul care a avut loc începând cu ora 12:00, sindicaliștii au venit „înarmați” cu sirene, vuvuzele, steaguri și pancarte. Pe pancarte erau trecute mesaje precum: „Jos sclavia din Poliția de Frontieră Română!”, „Echitate salarială!” sau „Condiții de muncă decente!”
„Florin Cîțu, ești o rușine!”
Mai mult, un agent de Poliție a protestat cu lanțuri legate de glezne. Printre scandările care s-au auzit ieri în fața Prefecturii Iași s-au regăsit: „Florin Cîțu, ești o rușine!”, „Hoții! Hoții! Hoții!” sau „Rușine să vă fie!” Sindicaliștii au precizat ieri că protestează față de nedreptățile cu care se confruntă în aceste momente din cauza guvernanților și a premierului României, Florin Cîțu.
„În vreme de pandemie cu COVID-19, polițiștii au fost primii care au dat piept cu acest risc, acest pericol. Noi am fost în linia întâi! Vreau ca toată lumea să înțeleagă: noi nu cerem majorări salariale! Noi solicităm să fie respectată legea! Polițiștii, polițiștii de frontieră, agenții de penitenciare au avut înghețate salariile de vreo 3 ori până acum! Polițiștii iau salariile de la nivelul anului 2009! Nu vrem altceva decât să ne fie respectate drepturile!”, a declarat Florin Zlate, lider al Sindicatului Național al Polițiștilor de Frontieră – Iași.
CNS Cartel ALFA declanșează acțiuni de protest
Comitetul Confederal al CNS Cartel ALFA a decis, la rândul său, declanșarea unui program de acțiuni de protest.
„Pentru a putea respecta măsurile de securitate sanitară din această perioadă, acțiunile se vor desfășura etapizat și în cascadă, pe parcursul lunilor ianuarie și februarie, și cuprind acțiuni de stradă, manifestări în fața instituțiilor publice, prefecturi, Administrația Prezidențială, Ministere, sediul partidelor guvernamentale, memorii, scrisori, petiții, discuții cu parlamentari din toate partidele parlamentare. Motivele care stau la baza acestei decizii sunt politica de austeritate în domeniul salarizării, înghețarea unor drepturi salariale, deși piața muncii din România este la 66 la sută din productivitatea orară medie a UE, înghețarea creșterii pensiilor și lipsa justiției sociale în sistemul de pensii, blocarea modificarii actualei legi a dialogului social”, au spus cei de la CNS Cartel ALFA.