Prima pagină » Actualitate » Protest în Piața Victoriei: ”10 august, nu uităm, nu iertăm”
Protest în Piața Victoriei: ”10 august, nu uităm, nu iertăm”

Protest în Piața Victoriei: ”10 august, nu uităm, nu iertăm”

09 aug. 2020, 21:30,
în Actualitate

Câteva zeci de persoane s-au strâns, duminică, în Piaţa Victoriei, la aproape 2 ani de la protestele din 10 august. Participanţii consideră că Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă şi Carmen Dan sunt vinovaţi de violenţele de atunci şi cer să se facă dreptate.

Protest în Piața Victoriei: ”10 august, nu uităm nu iertăm”

Câteva zeci de persoane s-au strâns, duminică, în în Piaţa Victoriei, la aproape 2 ani de la protestele din 10 august. Oamenii au un uriaş steag tricolor şi un uriaş steag al Uniunii Europene, dar şi tricouri cu inscripţii şi pancarte.

Pe jos, au fost scrise cu cretă diferite mesaje ca: ”10 august, nu uităm nu iertăm”. ”Dreptate pentru 10 august”, ”Frică”, ”Abuz”, ”Carmen Dan, vinovată”.

Participanţii au explicat că vremurile pe care le trăim nu permit participarea unui mare număr de oameni.

”Ce se întâmplă cu Dosarul 10 august este o ruşine”, a declarat unul dintre participanţi, potrivit unei transmisii live realizate de Rezintenţa TV din piaţă.

Participanţii au afişe cu chipurile lui Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă şi Carmen Dan pe care-i consideră vinovaţi de violenţele de la protest.

Cu toţii cer dreptate şi afirmă că nu vor renunţa să iasă în piaţă până când nu vor fi pedepsiţi toţi cei vinovaţi.

Procurorul-şef al DIICOT a admis, marţi, plângerile formulate împotriva Ordonanţei din data de 26.06.2020, care clasa parţial acuzaţii din Dosarul 10 august şi a dispus redeschiderea urmăririi penale. Şefii Jandarmeriei sunt din nou vizaţi de anchetă.

Redeschiderea anchetei în dosarul „10 august”, amânată de CAB până luni

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a amânat joi, 6 august 2020, pentru luni, 10 august 2020, discutarea cererii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism de a redeschide ancheta împotriva şefilor Jandarmeriei în dosarul „10 august”. Potrivit deciziei instanţei, şefii Jandarmeriei implicaţi în acest caz vor fi citaţi să se prezinte luni la proces.

Redeschiderea dosarului „10 august” a fost amânată

Marţi, procurorul şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului ”10 august” şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie. Soluţia de redeschidere a anchetei trebuie aprobată de către un judecător, după care dosarul va fi preluat de Parchetul Militar.

„Dacă magistratul de la Curtea de Apel Bucureşti va aproba ordonanţa DIICOT, se va redeschide urmărirea penală faţă de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Şindile, fost şef al Jandarmeriei Române; comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.”, menționează reprezentanții DIICOT.

Pentru ce infracțiuni vor fi cercetați

Aceştia vor fi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă. Dosarul se va redeschide sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals.

În ordonanţa de redeschidere a anchetei, Giorgiana Hosu explică faptul că „procurorul Doru Stoica, cel care a clasat acuzaţiile la adresa şefilor Jandarmeriei, nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar în dosarul ”10 august” şi nici nu a reaudiat suspecţii, victimele şi martorii.”

Giorgiana Hosu arată că şefii Jandarmeriei nu au dorit să acorde declaraţii atunci când au fost chemaţi la Parchetul Militar, însă ei trebuiau citaţi la DIICOT, după preluarea dosarului de la procurorii militari.

Totodată, nicio persoană vătămată şi niciun martor nu au fost citaţi la DIICOT, cu excepţia unor oficiali, şi anume Carmen Dan, Speranţa Cliseru, Aurelian Bădulescu şi Alin Ionel Mastan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`