Prima pagină » Actualitate » Protest în Piaţa Universităţii față de hărțuirea sexuală din mediul academic
Protest în Piaţa Universităţii față de hărțuirea sexuală din mediul academic

Protest în Piaţa Universităţii față de hărțuirea sexuală din mediul academic

02 aug. 2024, 21:40, 5 ,
în Actualitate

Câteva zeci de persoane s-au adunat vineri, în Piaţa Universităţii, în cadrul unei acţiuni organizate de comunitatea Declic, pentru a realiza o fotografie-manifest ca semnal de alarmă privind hărţuirea sexuală.

„După cum ştiţi, au apărut nişte cazuri de hărţuire sexuală – nu era un secret, ele există demult – aşa că ne-am adunat astăzi, în Piaţa Universităţii, pentru o fotografie-manifest împotriva hărţuirii sexuale din universităţi. După cum vedeţi, purtăm cu toţii tricouri negre, cu urme de palme, le-am făcut astăzi. Palmele simbolizează abuzurile pe care multe studente le suferă în tăcere”, a declarat organizatorul acţiunii, Michi Brebinaru, conform AGERPRES.

Protest în Piaţa Universităţii față de hărțuirea sexuală din mediul academic

Ea a precizat că fotografia-manifest va fi folosită pentru a promova petiţia Declic privind introducerea unor reguli clare şi ferme în Codul cadru de etică emis de Guvern.

„Poza-manifest o vom folosi ca să promovăm petiţia noastră prin care cerem introducerea unor reguli clare şi ferme în Codul cadru de etică emis de Guvern prin Ministerul Educaţiei şi Centrul de Etică şi Management Universitar. Codul de etică trebuie să aibă definiţii precise ale hărţuirii sexuale, exemple concrete şi proceduri pentru raportare, inclusiv pentru raportările anonime”, a transmis reprezentanta Declic.

Potrivit acesteia, potrivit unui raport al Centrului Filia, una din trei studente suferă abuzuri sau hărţuiri sexuale în universităţi.

„După un raport al Centrului Filia, avem statisticile şi una din trei studente suferă abuzuri sau hărţuiri sexuale în universităţile în care ar trebui să fie spaţii de învăţare, de educaţie şi am vrea să oprim lucrurile astea, să nu se mai întâmple. De asta suntem aici”, a concluzionat vorbitoarea.

„Hărțuirea sexuală nu mai poate fi ignorată, iar universitățile trebuie să devină spații sigure pentru toți studenții. Gata cu profesorii abuzatori și cu protejarea lor de către cei din conducere! Doar prin schimbarea legislației, viitorii studenți și studente vor fi cu adevărat protejați”, a declarat Anduța Karetsou, coordonatoarea campaniei Declic.

Peste 37.000 de oameni au semnat petiția Declic

Peste 37.000 de oameni au semnat petiția Declic „Vrem reguli clare împotriva hărțuirii sexuale din universități” și cer ca premierul Marcel Ciolacu, ministra Educației, Ligia Deca, și președintele Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU), conf. univ. dr. Ciprian Ion Preda, să îmbunătățească de urgență Codul-Cadru de Etică Universitară, astfel încât acesta să fie reflectat în mod corespunzător în regulamentele tuturor universităților.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 le-a îndemnat, marţi, pe studentele de la SNSPA care ar fi fost victime ale profesorului Alfred Bulai să ia legătura cu procurorii, anchetatorii susţinând că le vor asigura protecţia şi le vor proteja identitatea.

Poliţia Capitalei a deschis un dosar penal ce vizează folosirea funcţiei în scop sexual în cazul profesorului Alfred Bulai. Potrivit unei investigaţii jurnalistice realizate de site-ul Snoop, Alfred Bulai, profesor la SNSPA, ar fi hărţuit sexual mai multe studente.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
07 septembrie 2024
07 septembrie 2024